TOURETTE PHOTOGRAPHY
FITNESS

3 πολύτιμα gadgets για τους λάτρεις του τρεξίματος

Μερικά κόλπα για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και να ανεβάσεις τις επιδόσεις σου.

Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Όλος ο κόσμος του τρεξίματος έχει πέσει με τα μούτρα στην προπόνηση ώστε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου να τρέξει στο αγώνισμα που έχει δηλώσει. Αυτή την εβδομάδα, είπαμε να σου παρουσιάσουμε 3 gadgets που κάθε δρομέας πρέπει να έχει ώστε να κάνει την ζωή του πιο εύκολη, την προπόνηση του πιο αποδοτική, και φυσικά να ανεβάσει τις δρομικές του επιδόσεις.

Παλμογράφος-Καρδιοσυχνόμετρο

TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός δρομέα. Ένα ρολόι του οποίου η βασική του λειτουργία είναι να δείχνει την καρδιακή σου συχνότητα, αλλά μπορεί και να προσδιοριστεί σαν ο προσωπικός σου γυμναστής. Η τεχνολογία των φορητών καρδιοσυχνόμετρων έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μέσω της μικρής οθόνης, μπορείς να κάνεις μια πλήρη αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης και της προπόνησής σου.

Έχει τη δυνατότητα να σε ελέγχει κατά την διάρκεια όλης της ημέρας. Με κάποια ειδικά fitness tests, το καρδιοσυχνόμετρο σε αξιολογεί και σου προτείνει την ένταση με την οποία πρέπει να τρέξεις, ουσιαστικά δημιουργώντας την προπόνησή σου. Σου θέτει όρια και αν ξεφύγεις από αυτά σε ενημερώνει. Επιπλέον, έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει τα βιομετρικά σου χαρακτηριστικά και να τσεκάρει αν κοιμάσαι σωστά. Λαμβάνει όλα τα παραπάνω δεδομένα υπόψιν και γνωρίζει ακριβώς ποιος είσαι και τι χρειάζεσαι.

Επίσης, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξεις, μπορείς να βλέπεις κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σου την απόσταση που διανύεις, τις θερμίδες, το ρυθμό σου, τις ζώνες που βρίσκεσαι, το χρόνο άσκησης και την δρομική σου ισχύ. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του καρδιοσυχνόμετρου, είναι ότι παρακολουθεί την καθημερινή σου αποκατάσταση με σκοπό να σε προστατεύει από την υπερπροπόνηση.

EMS-Ηλεκτροδιέγερση

TOURETTE PHOTOGRAPHY

Άλλη μια τεχνολογία που έχει εξελιχθεί πάρα πολύ κατά την διάρκεια των χρόνων. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που μπορεί να σε βοηθήσει σε 2 βασικά επίπεδα. Στην ενδυνάμωση και στην αποκατάσταση.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα λειτουργεί ασύρματα. Η συσκευή παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι διεγείρουν τις νευρικές ίνες. Η συσκευή δίνει εντολή στα Pads τα οποία διοχετεύουν τον μυ με ηλεκτρικούς παλμούς υψηλής ακρίβειας που προκαλούν νευρική διέγερση, εξασφαλίζοντας το αποτέλεσμα που επιδιώκεις. Ανάλογα με αυτό που θες να πετύχεις επιλέγεις και το κατάλληλο πρόγραμμα. Διαφορετικοί παλμοί χρειάζονται για υπερτροφία και άλλη για νευρική διέγερση και χαλάρωση.

Αν θες να πετύχεις βελτίωση της δύναμης, τοποθετείς τα Pads στον μυ που θες να γυμνάσεις. Στη συνέχεια μπορείς να εκτελείς την άσκηση και όταν ξεκινάει η διέγερση σταματάς στην θέση που πρέπει και ουσιαστικά δουλεύεις ισομετρικά σε υψηλή ένταση.

Αν θες μια καλή αποκατάσταση ή μασάζ μετά από σκληρή προπόνηση, επιλέγεις τον μυ που έχει επιβαρυνθεί και εφαρμόζεις τους ανάλογους ηλεκτρικούς παλμούς. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις το σώμα σου από τραυματισμούς και ειδικότερα από βαριά πόδια, που είναι σύνηθες στους δρομείς και κάνεις την προπόνησή σου πιο αποτελεσματική. Όλα αυτά θα σε οδηγήσουν σε καλύτερους χρόνους στο τρέξιμό σου.

Foam Roll

TOURETTE PHOTOGRAPHY

Κάποια gadget συγκλονίζουν με την απλότητά τους και την ουσιαστική αποτελεσματικότητά τους. Ένα τέτοιο είναι και το foam roll. Πρόκειται για ένα ρολό που το χρησιμοποιείς για να κάνεις μασάζ μόνος σου.

Βγαίνει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα ανάλογα με τον μυ, την ένταση και τον τρόπο που θες να το χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για ζέσταμα και για αποκατάσταση. Η χρήση του είναι σχετικά απλή. Αν είσαι δρομέας και θέλεις να ζεστάνεις τις γάμπες σου, κάθεσαι και τοποθετείς κάτω από την γάμπα το foam roll. Στη συνέχεια, ρολάρεις το πόδι πάνω στο foam αφήνοντας την βαρύτητα να κάνεις τα υπόλοιπα.

Κάποιες φορές, όταν το πόδι είναι επιβαρυμένο, θα αισθανθείς πόνο για λίγη ώρα, με την μάλαξη όμως θα αρχίσει ο μυς να αιματώνεται σωστά και να μαλακώνει. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεις τα πόδια σου από τραυματισμούς, πιασίματα, πόνους, και η επόμενη μέρα της προπόνησης ή του αγώνα γίνεται πιο ευχάριστη.

< Ευχαριστούμε την εταιρεία Science Technologies, για την παροχή των καρδισυχνομέτρων Polar.

< Ευχαριστούμε την εταιρεία Αmistim για την παροχή των μηχανημάτων ηλεκτροδιέγερσης Compex.

< Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Studio Γυμναστικής, MELTDOWN FITNESS HOUSE Λεωφόρος Κύπρου 172, Αργυρούπολη, τηλ. 6944691723

<Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνησή σου, ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Ιnstagram (@vpolimero)