FITNESS

8 ασκήσεις για δυνατά πόδια και καλύτερη ισορροπία

Γιατί ο κάτω κορμός είναι πολύ σημαντικός για να τον παραμελήσεις.

Η σημερινή προπόνηση είναι αφιερωμένη σε ασκήσεις που γυμνάζουν τον κάτω κορμό. Μην σε ξεγελά όμως αυτό, το πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε για να εκτελεστεί κάθε άσκηση σωστά, πρέπει ο ασκούμενος να σφίγγει όλο το κορμί και ειδικότερα την κοιλιά, οπότε και οι κοιλιακοί σου θα ενεργοποιηθούν και θα σφίξουν.

Το ασκησιολόγιο αποτελείται από 6 ασκήσεις που τις εκτελείς με ένα πόδι και άλλες 2 που δουλεύουν και τα 2 πόδια. Από τις ασκήσεις με ένα πόδι, οι τρεις έχουν να κάνουν με άλμα. Αυτό δίνει ένα έξτρα βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα καθώς θα σε κουράσει καρδιοπνευμονικά αλλά θα σε κάνει να χάσεις λίπος και να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου. Οι άλλες ασκήσεις με ένα πόδι περιλαμβάνουν και τον παράγοντα ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεις το σωστό κέντρο βάρους και να είσαι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος.

Πώς να το κάνεις

Φωτογραφίες & gifs: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Το πρόγραμμα αποτελείται από 8 ασκήσεις. Κάνε 4 σετ με 12 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση. Στις ασκήσεις που έχεις άλματα, κράτα χρόνο εκτέλεσης 20 δευτερόλεπτα και ξεκουράσου άλλα 30. Και σε αυτή την περίπτωση κάνε 4 σετ.

Άσκηση #1:  Bulgarian Squat

Ίσως από τις καλύτερες ασκήσεις για πόδια. Γυμνάζει οπίσθιους μηριαίους αλλά και τετρακέφαλους.

Άσκηση #2: Pistol Squat

Μια αρκετά δύσκολη άσκηση. Για να την κάνεις πιο εύκολη χρησιμοποίησε ένα σκαμπό και μόλις το ακουμπήσουν οι γλουτοί σου σήκω όρθιος.

Άσκηση #3: Άρσεις θανάτου με ένα πόδι

Άλλη μια άσκηση που χρειάζεται καλή ισορροπία και συγκέντρωση. Προσπάθησε να φέρεις τον κορμό παράλληλα με το έδαφος.

Άσκηση #4: Split Squat

Μια παραλλαγή των καθισμάτων αλλά και των προβολών. Πιο δύσκολη και από τις 2. Προσπάθησε να κατεβαίνεις όσο πιο χαμηλά μπορείς.

Άσκηση #5: Κάθετο άλμα

Από την κλασική θέση που κάνεις κουτσό εκτέλεσε με ένα πόδι, όσο πιο μεγάλο κάθετο άλμα μπορείς και προσγειώσου λυγίζοντας ελαφρώς το γόνατο.

Άσκηση #6: Πλάγιο άλμα

Πάλι στο ένα πόδι, εκτέλεσε πλάγια άλματα και από τις 2 κατευθύνσεις χωρίς να σταματάς.

Άσκηση #7: Άλμα εμπρός-πίσω

Εκτέλεσε άλματα στο ένα πόδι εμπρός και με το που προσγειωθείς κάνε άλμα προς τα πίσω.

Άσκηση #8: Αργά καθίσματα

Τελειώνοντας το πρόγραμμα κάνε καθίσματα μένοντας όμως 3-5 δευτερόλεπτα στην χαμηλή θέση και μετά ανέβα στην αρχική.

> Ευχαριστούμε για την φιλοξενία το Studio Γυμναστικής, MELTDOWN FITNESS HOUSE, Λεωφόρο Κύπρου 172, Αργυρούπολη τηλ 6944691723

>Αν θες να μάθεις καινούργιες ασκήσεις και να αναβαθμίσεις την προπόνησή σου, ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Ιnstagram (@vpolimero)