FITNESS

Έξι ασκήσεις για έκρηξη και ταχύτητα από τον Λούκα Ντόντσιτς

Η ατομική προπόνηση του σπουδαιότερου ταλέντου του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο καλύτερος λόγος για να δει κάποιος τη φετινή Ευρωλίγκα είναι το ταλέντο του Λούκα Ντόντσιτς, ίσως το μεγαλύτερο που έχει εμφανιστεί στα παρκέ την τελευταία 20ετία. Μόνο τον Τόνι Κούκοτς μπορώ να θυμηθώ που σε τόσο νεαρή ηλικία έκανε τόσα πολλά. Ο 18χρονος γκαρντ με ύψος δύο μέτρα, μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Οργανώνει, σκοράρει, ποστάρει, κλέβει, σουτάρει, παίρνει ριμπάουντ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν μαζί με τον Ντράγκιτς οι ηγέτες της απίθανης Σλοβενίας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, πέρα από το ατόφιο ταλέντο του, μου έχει κάνει η ωριμότητα του. Αγωνίζεται σαν αθλητής που έχει τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρία σε υψηλό επίπεδο. Είναι λες και κάποιος πήρε το DNA του Διαμαντίδη, του Παπαλουκά, του Μποντίρογκα και του Σπανούλη και τα έβαλε σε ένα σώμα. Στο NBA έχουν ανοίξει διάπλατα τις αγκαλιές τους και τον περιμένουν. Αυτός είναι το φαβορί για το Νο 1 του ερχόμενου ντραφτ.

Εννοείται πως όλες αυτές οι επιτυχίες δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες αλλά μετά από σκληρή δουλειά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Το ταλέντο είναι η βάση ενός μεγάλο αθλητή, αλλά για να φτάσεις στο ψηλότερο επίπεδο πρέπει να αφοσιωθείς 100% στο στόχο κάνοντας άπειρες θυσίες. Δεν υπάρχουν διακοπές, ξενύχτια, κραιπάλες. Μόνο σκληρή δουλειά, προπόνηση και πνευματική κατανόηση του παιχνιδιού. Ο Ντόντσιτς το έχει κατανοήσει και αυτός είναι ο λόγος που σε τόσο μικρή ηλικία είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη ενώ άλλοι αθλητές με εξίσου μεγάλες προοπτικές έμειναν στάσιμοι και ίσως δεν παίξουν πότε μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.

Η προπόνησή του

Για τους παίκτες που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, όλη η σημαντική δουλειά γίνεται το καλοκαίρι. Εκείνη την περίοδο ο αθλητής θα φορτώσει με βάρη το πρόγραμμα του για να γίνει πιο δυνατός, πιο γρήγορος και πιο εκρηκτικός. Κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου έχει δύο, συχνά τρεις αγώνες την εβδομάδα, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο. Ουσιαστικά, μες στη σεζόν γίνεται μαι συντήρηση με λειτουργικές ασκήσεις για κορμό και ταχύτητα και πολλές τεχνικές ασκήσεις για ball control, foot agility, shooting.

Άσκηση #1: Ball handling στη σκάλα

Άσκηση #2: Ασκήσεις για γρήγορα πόδια στη σκάλα

Άσκηση #3: Πλάγιες κινήσεις / Γρήγορα πόδια με κώνους

Άσκηση #4: Αντίσταση με λάστιχο

Άσκηση #5: Power LayUp

Άσκηση #6: Δρομικές ασκήσεις με λάστιχο

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.

(Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi)