FITNESS

Η απάνθρωπη προπόνηση ενός αθλητή του NFL

Ίσως η πιο σκληρή ρουτίνα στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό αυτή τη στιγμή.

Αυτές τις μέρες η Αμερική ζει στον ρυθμό του NFL. Του αμερικάνικου φούτμπολ, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου – μόνο ο τελικός του Super Bowl κάνει τζίρο πάνω από 1 δις. Εδώ στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε εντρυφήσει στα μυστικά του συγκεκριμένου αθλήματος και μάλλον το περιφρονούμε (όπως κάνουν οι Αμερικανοί με το ποδόσφαιρο).

Πριν από μερικά χρόνια, επηρεασμένος από αρκετές ταινίες και βλέποντας τη μανία των Αμερικάνων για το American football (και όχι Ράγκμπι , όπως πολλοί το μπερδεύουν) έκατσα κι ασχολήθηκα πιο σοβαρά. Ποιο ήταν το συμπέρασμα: Οι Αμερικάνοι έχουν δημιουργήσει το απόλυτο άθλημα το οποίο συνδυάζει, δράση, δύναμη, ταχύτητα, ξύλο, εξυπνάδα και στρατηγική. Κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που γεμίζουν γήπεδα των 80.000 θέσεων. Για να καταλάβεις τη δύναμη του American football, ίσως πρέπει να ξεκινήσεις από τους αγώνες του κολεγιακού πρωταθλήματος. Είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείς από τα τεράστια γήπεδα που είναι πάντα γεμάτα και τα οποία φέρνουν τρελά έσοδα στα Πανεπιστήμια, που επενδύουν συστηματικά στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Οι αθλητές του NFL έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια φυσικής κατάστασης. Προσωπικά, τους παρομοιάζω με σούπερ ήρωες. Η αγωνιστική περίοδός τους είναι μικρή γιατί το άθλημα είναι απίστευτα απαιτητικό και καταπονεί το σώμα σε ασύλληπτο βαθμό – κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι αθλητές που συμμετέχουν ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή. Αρκετοί έχουν παρουσιάσει κρανιοεγκεφαλικές βλάβες, προβλήματα στην καρδιά, έχουν καταστρέψει αρθρώσεις, ενώ κάποιοι έχουν αφήσει και την τελευταία τους πνοή στο γήπεδο, για χάρη της δόξας και του πρωταθλητισμού.

Ένας αθλητής του NFL έχει πολύ μικρή διάρκεια επαγγελματικής καριέρας, 6-10 χρόνια. Αυτό, μαζί με τη δημοφιλία και τον βαθμό δυσκολίας του πρωταθλήματoς έχει εκτοξεύσει τα συμβόλαια των παικτών σε συγκλονιστικά ύψη. Με αυτά τα δεδομένα, ίσως μπορείς να αντιληφθείς πόσο μεγάλος είναι ο άθλος του Tom Brady, του σπουδαιότερου αθλητή που έχει βγάλει το NFL – ξεκίνησε από το μηδέν κι από τα αζήτητα και κατάφερε να παρεμείνει στην κορυφή επί 15 χρόνια, γράφοντας ιστορία τόσο με ατομικούς όσο και με συλλογικούς τίτλους.

Η προπόνηση του αθλητή

Το πρόγραμμα εκγύμνασης των αθλητών του NFL είναι ατελείωτο. Δουλεύουν στα πάντα: δύναμη με βάρη, έκρηξη με πλειομετρικές ασκήσεις, ταχύτητα με κώνους και εμπόδια. Οι ασκήσεις που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι βγαλμένες από μια τέτοια σκληρή ρουτίνα – από την προετοιμασία των ‘μονομάχων’ του NFL.

Δύναμη

Δύναμη σημαίνει βάρη. Τα πολλά βάρη οι αθλητές τα κάνουν στην off-season περίοδο, όταν δηλαδή δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Εκτός από τις κλασικές ασκήσεις (με πάρα πολλά κιλά) εντάσσουν στο πρόγραμμα τους και ασκήσεις με σχοινιά, αλυσίδες και έλκηθρα. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να θωρακίσουν το σώμα τους και να γίνουν πιο λειτουργικοί κι εκρηκτικοί.

 

Ταχύτητα

Η επόμενη προπόνηση αφορά στη βελτίωση της ταχύτητας. Οι αθλητές του NFL κάνουν τα 100 μέτρα σε χρόνους αντάξιους των σπρίντερ παγκόσμιας κλάσης. Αν παρατηρήσεις τα πόδια τους, θα αντιληφθείς ότι κινούνται πιο γρήγορα και από μποξέρ. Για να το πετύχουν αυτό ακολουθούν προγράμματα με κώνους, αλεξίπτωτα, εμπόδια και σκάλες.

 

 

Έκρηξη

Αυτό είναι το πιο δυνατό κομμάτι της προπόνησης των αθλητών του NFL. Και αυτό πρέπει να είναι το πιο δυνατό στοιχείο τους στον αγώνα. Με ένα άλμα φτάνουν 2-3 μέτρα ψηλά για να πιάσουν την μπάλα. Με το πρώτο βήμα εξαφανίζονται και τους βλέπεις 10 μέτρα παρακάτω. Για να το πετύχουν αυτό, αφιερώνουν πολύ χρόνο και πολλή κούραση σε πλειομετρικές ασκήσεις, προγράμματα με λάστιχα, έλκηθρα, μποξ και βάρη.

 

 

> Ακολούθησε τον Βαγγέλη Πολυμερόπουλο στο Instagram (@vpolimero) για περισσότερες ασκήσεις και περισσότερη έμπνευση.