123rf.com
SEX

Γιατί η νέα γενιά γίνεται όλο και περισσότερο anxiousexual

Όταν είσαι τόσο στρεσαρισμένος που δεν σκέφτεσαι καν το σεξ, τότε ίσως υπάρχει ένα πιο βαθύ πρόβλημα.

Το σεξ συχνά κάνει το άγχος, τα προβλήματα και το στρες της καθημερινότητας να φύγουν μακριά. Το στρες επίσης, μπορεί να μεγαλώσει την ερωτική επιθυμία σε κάποιους. Από την άλλη, υπάρχει μια εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει πρόβλημα σε μερικά άτομα, να τα κάνει πιο μοναχικά, σε τέτοιο βαθμό που τα αναγκάζει να βγάλουν τελείως από το μυαλό τους το σεξ. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, που συναντάται όλο και πιο συχνά στις μέρες μας έχει πάρει το όνομα ‘anxiousexuality’.

Σε αντίθεση με άλλα προβλήματα που συνδέονται με το σεξ, αυτό είναι προσωρινό και βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του ελέγχου σου. Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις φάσεις της anxiousexuality που έχει βρεθεί ή μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας. Η πρώτη είναι ουσιαστικά στα εφηβικά χρόνια, πριν κάνει κάποιος για πρώτη φορά σεξ, όπου το σκέφτεται συνέχεια. Το σκέφτεται σε τέτοιο βαθμό, που καταλήγει να αγχώνεται και να μην μπορεί να αποδώσει όταν έρχεται τελικά η ώρα να κάνει. Οι άλλες δύο φάσεις συναντώνται στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τρελή -και δύσκολη οικονομικά- εποχή που ζούμε.

Το άγχος και η ερωτική επιθυμία, όπως είπαμε, είναι δύο έννοιες που μπορούν είτε να ταιριάξουν και η δεύτερη να βοηθήσει στην εξάλειψη της πρώτης, είτε να κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση ενός ατόμου. Σε μια έρευνα που έγινε το 2012, μια ομάδα ερευνητών κατέγραφε καθημερινά την ερωτική επιθυμία και τα επίπεδα άγχους σε 75 ανθρώπους. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι το σεξ βοηθούσε στη μείωση του άγχους, αλλά μόνο σε όσους βρίσκονταν σε μια ασφαλή σχέση, όπου τόσο ο άνδρας, όσο και η γυναίκα ήταν χαρούμενοι με την ποιότητα και την ποσότητα του σεξ.

Δεν συνέβαινε, όμως, το ίδιο σε όσους άλλαζαν συντρόφους. Εκεί το άγχος και οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δημιουργούσαν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το άγχος τους αντί να μειώνεται, αυξανόταν, ακόμα και μετά το σεξ.

Το πώς ζει ο καθένας τη δική του περίπτωση είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Το πώς θα βγει από αυτή την κατάσταση, επίσης. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι να μιλήσεις σε κάποιον γι’ αυτό και πιο συγκεκριμένα στον σύντροφό σου. Μια επίσης καλή επιλογή είναι να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι που σε γεμίζει και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Ένα σπορ, ένα χόμπι, μια δραστηριότητα, η οποία θα σε βοηθάει στην ψυχική σου ηρεμία, το άγχος θα φεύγει κι έτσι θα έχεις περισσότερη όρεξη να απολαύσεις το σεξ, αλλά και το ερωτικό παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι πως σήμερα το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ποτέ. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, όπου άνδρες και γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν κάποιο σύντροφο, το φλερτ έχει σταματήσει να γίνεται face to face (κι αυτό συνδέεται με το άγχος της απόρριψης) και όλο το ‘παιχνίδι’ έχει μεταφερθεί στα social media. Κάτι που φυσικά έχεις ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει το άγχος, επηρεάζοντας τη σεξουαλικότητα των νέων κι όχι μόνο ατόμων.

 

(Κεντρική φωτογραφία: 123rf.com)