ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κάποτε με είπαν ψεύτικο Martini

Η Ελένη Νικολούλια αναλύει τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας-dry martini.

Την βλέπεις στο μπαρ και την χαζεύεις. Φοράει ένα υπέροχο φόρεμα, κατακόκκινο κραγιόν, πάντα τις γόβες της και στέκεται εκεί, μόνη της, περιμένοντας κάποιον, κάτι, ή και κανέναν.

Δεν έχει ανάγκη από πολλά. Θέλει απλά να χαλαρώσει και αποφασίζει να μπει σε εκείνο το υπέροχο μπαρ. Πλησιάζει τον bartender και του λέει: “Καλησπέρα, ένα Dry Martini. Με lemon twist, όχι με ελιά”.

Η γυναίκα-dry martini είναι από εκείνες που σου παίρνουν εύκολα το μυαλό. Ή και από εκείνες που απλά δεν σου κάνουν.

Η γυναίκα-dry martini δεν γουστάρει κλωνάρια, φούντες από δυόσμους και ομπρελίτσες ούτε στο ποτό, ούτε στην ζωή της. Είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, είναι περήφανη για τις επαγγελματικές της επιδόσεις και δεν θέλει και πολλά, πολλά. Όχι επειδή είναι σνομπ αλλά επειδή έχει μάθει πως ό, τι κι αν θέλει μπορεί να το καταφέρει από μόνη της.

Όλα; Όχι όλα, μην γελιέσαι. Καμία γυναίκα δεν έχει σηκώσει κόκκινη κάρτα στον έρωτα και προσωπικά δεν έχω γνωρίσει καμία που να μην αναζητά εκείνη την αγκαλιά το βράδυ, το όποιο βράδυ, έστω και για ένα βράδυ, κάποιο βράδυ.

Η γυναίκα-dry martini έχει μάθει να συναναστρέφεται ή και να αναζητά αντίστοιχους τύπους.

Τύπους ανεξάρτητους και δυναμικούς. Αυτόνομους και νεο-άντρες. Τους έχει συνηθίσει και τους νεο-άντρες. Είναι εκείνοι που δεν θυμίζουν σε τίποτα τον μπαμπά της ή τους φίλους του. Είναι οι τύποι που θα την ταγκάρουν στο Instagram κάτω από το πιάτο που πόσταρε ο Καραθάνος, αφήνοντάς της ερωτηματικά: ‘Μου δείχνει το ταρτάρ;’, ‘Μου προτείνει να πάμε;’, ‘Μήπως θέλει να του το φτιάξω εγώ;’. Μπα, το τρίτο αποκλείεται. Η γυναίκα-dry martini δεν φτιάχνει ταρτάρ. Φτιάχνει όμως μια στο τόσο κανέναν μουσακά για να σου δείξει ότι είσαι ο εκλεκτός της.

Η γυναίκα-dry martini δίνεται ολοκληρωτικά στον εκλεκτό της, και αν δεν του δοθεί –και αν δεν σου δοθεί- σημαίνει πως απλά δεν είναι Αυτός. Ξέρει τι πίνει και γιατί το πίνει και σπάνια το αλλάζει. Ξέρει πάντα τι την ευχαριστεί, αλλά δεν ξέρει πάντα πώς να το επιδιώξει. Μην είσαι μπούφος, δεν θα στο πει ποτέ το δεύτερο. Πάντα όμως προσπαθεί. Εσύ απλά το ερμηνεύεις ως ‘με παίζει’ και αυτό είτε σε ιντριγκάρει, είτε όχι.

Το Dry Martini είναι ένα cocktail τόσο ξεχωριστό που έχει ακόμη και ειδικό ποτήρι με το όνομά του. Η γυναίκα-dry martini είναι τόσο ξεχωριστή που έχει ακόμη και ειδική κατηγορία για να την χαρακτηρίζει: Είναι γυναίκα!

Η γυναίκα-dry martini είναι η πιτσιρίκα που σου είπε πως πρέπει να διαβάσει για τις πανελλήνιες και σου ακύρωσε το ραντεβού.

Η γυναίκα-dry martini είναι η συνάδελφος που είναι πάντα συνεπής, επιμελής και κυνηγάει στόχους, υψηλότερες θέσεις, περισσότερα χρήματα και ένα όραμα εξέλιξης.

Η γυναίκα-dry martini είναι η διευθύντριά σου που έχει άντρα, έχει παιδιά, έχει deadlines και σε αφήνει πάντα μαλάκα γιατί τα καταφέρνει όλα.

Η γυναίκα-dry martini είναι αυτή που γνώρισες χτες στο μπαρ και γέλασες τόσο μαζί της που ήταν λες και την ήξερες χρόνια. Θέλεις πολύ να την ξαναδείς.

Η γυναίκα-dry martini είναι με απλά λόγια η σύγχρονη γυναίκα. Αυτή που σιχαίνεται τα κλισέ του τύπου ‘οι δυναμικές γυναίκες φοβίζουν τους άντρες’, πολύ απλά γιατί ξέρει πως και ο σύγχρονος άντρας της μοιάζει πολύ. Ποιος δεν έχει στόχους σήμερα; Ποιος δεν έχει όραμα και ποιος δεν κυνηγάει πάντα το καλύτερο;

Η γυναίκα-dry martini όμως έχει και ένα άλλο υπέροχο χαρακτηριστικό. Είπαμε, είναι γυναίκα! Και ερωτεύεται παράφορα. Την ζωή, την καθημερινότητά της, εσένα. Και όταν γίνει αυτό αρχίζει να αναδύει τα αρώματα από τα έλαιά της. Σαν το ποτό της με την φλούδα λεμονιού.

Κι αν η γυναίκα-dry martini δεν σου φέρνει μόνιμα στο μυαλό την φρεσκάδα από αυτό το λεμόνι, τότε μάλλον δεν ταίριαξε η συνταγή σου με την δική της.

Πριν μερικά χρόνια, ένας υπέροχος άνθρωπος μου είπε πως είμαι ένα ψεύτικο martini.

Σήμερα, ξέρω πως απλά η συνταγή του ήταν λάθος. Πως εγώ ζητούσα gin και ξηρό βερμούτ, με lemon twist και πως η πρότασή του για γαρνίρισμα με ελιά δεν μου έκανε.

Η γυναίκα-dry martini είσαι εσύ, είμαι εγώ, είναι όλες όσες δεν θέλουν να γαρνίρονται με ελιές, όσες δεν θέλουν να συμβιβάζονται.

Κι αν η πουτάνα η ζωή στα φέρει έτσι που θα είσαι στο σπίτι μαζί του, θα πίνετε dry martini και θα τσιμπολογάτε ελιές, τότε ξέρεις πως το καλύτερο martini της ζωής σου είναι τελικά εκείνος.

Την καρδιά μας την κερδίζει αυτός που αυθόρμητα θα μπει στην ζωή μας και χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι θα έχει αλλάξει τα δεδομένα. Και αυτό θα μας τρελαίνει από ευτυχία.

Την γυναίκα-dry martini, την οποιαδήποτε δηλαδή γυναίκα, την κερδίζει εκείνος που την βλέπει πάντα ως το καλύτερο cocktail της ζωής του: Μια classic συνταγή που δεν επιδέχεται twist. Κι αν καταφέρεις να την ταΐσεις ελιές, τότε φίλε μου, μπράβο, τα κατάφερες!

Σημ: Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που κάποτε λανθασμένα αισθάνθηκαν σαν ‘ψεύτικο martini’ και σε όλους τους άντρες που τρώνε ελιές μαζί με τα κορίτσια τους.