ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aυτό είναι το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα του πλανήτη

Δεν μιλάμε απλά για λίγη παραπάνω κίνηση στον Κηφισό.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που ονομάζει κανείς ‘εφιάλτη του οδηγού’ αυτό είναι σίγουρα το μποτιλιάρισμα. Και αν σκέφτεσαι τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές τη λεωφόρο Κηφισού λίγο πιο πηγμένη σε σχέση με το σύνηθες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις, γιατί εκεί έξω υπάρχουν και χειρότερα. Πού;

Μα ποια χώρα έχει απίστευτα πολλούς ανθρώπους και έντονους ρυθμούς αστικοποίησης τα τελευταία χρόνια, ώστε να είναι πιθανό να συμβεί αυτό το τόσο τρομακτικό μποτιλιάρισμα; Όχι ο Καναδάς. Μάλλον πρέπει να πάτε το μυαλό σας προς την Κίνα.

Το 2010 η ούτως ή άλλως προβληματική ως προς τα ζητήματα μποτιλιαρίσματος εθνική οδός 110 της Κίνας έμελλε να γίνει ο δρόμος όπου συνέβη το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα του πλανήτη. Χιλιάδες οχήματα σχημάτισαν μια ουρά περίπου των 100 χιλιομέτρων που κράτησε περίπου 12 μέρες, ενώ τα αμάξια κινούνταν κάποιες φορές μόλις 1 χιλιόμετρο ανά μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν άνθρωποι να μένουν στα αμάξια τους για μέρες και να κινητοποιηθεί η επιχειρηματικότητα με ανθρώπους να πουλάνε φαγητό και νερό στους οδηγούς.

Όλο αυτό το μποτιλιάρισμα συνέβη λόγω έργων σε ένα ούτως ή άλλως παραφορτωμένο δίκτυο οδικών συγκοινωνιών. Η λύση για την κινεζική κυβέρνηση προφανώς δεν είναι ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, όσο η προώθηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, πράγμα που φαίνεται ότι θα καταστεί απαραίτητο σε λίγα χρόνια και για εμάς που πήζουμε -λιγο λιγότερο- στην Κηφισίας. Κυρίως για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς λόγους.

Μέχρι τότε, τη στιγμή που πας να γκρινιάξεις για την κίνηση που έχει η Πανεπιστημίου, να θυμάσαι τι πέρασε ένα συνάνθρωπός σου στην Κίνα το 2010. Και πίστεψέ με. Όλα θα αρχίσεις να τα βλέπεις ομορφότερα.

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo)