Όταν ο 30χρονος Κώστας Καραμανλής έβγαζε το πρώτο και τελευταίο του βιβλίο

Ξεχασμένο δημοσίευμα από το 1986, τότε που έσπαγε τη σιωπή του πιο συχνά.
SHARES

Με αφορμή το σπάσιμο της σιωπής του Κώστα Καραμανλή μετά από χρόνια αυστηρής αφωνίας, θυμηθήκαμε ένα δημοσίευμα που είχαμε βρει παλιότερα στην Απογευματινή.

Ήταν Ιούλιος του 1986 όταν ο 30χρονος τότε Καραμανλής παρουσίασε το βιβλίο του 'Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ελλάδος 1928 - 1932', το οποίο και είχε καταθέσει ως διδακτορική διατριβή τέσσερα χρόνια νωρίτερα στο "Φλέτσερ Σκουλ οφ Λόου εντ Ντιπλόμασυ'"του "Πανεπιστημίου Τούφις".

Πρόκειται για το τμήμα νομικής και διπλωματίας 'Fletcher School of Law and Diplomacy' του Πανεπιστημίου Tufts, αλλά με ποιο δικαίωμα να χαλάσουμε την υπέροχη ρετρό "μετάφρασή" του, την οποία έκανε ο καλός δημοσιογράφος της εφημερίδας;

 

Καταρχάς, πριν μπούμε στο κείμενο, ας δούμε τις ιστορικές φωτογραφίες που στολίζουν την εφημερίδα. Οι λεζάντες είναι ήδη εκεί, δεν μας χρειάζονται.

 

 

 

Ωστόσο, απ' τις φωτογραφίες λείπουν πρόσωπα που αργότερα θα ανέβαιναν πολλά λέβελ πολιτικής σπουδαιότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο νεολαίος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Γιώργος Βουλγαράκης. Πρόεδρος τότε της ΟΝΝΕΔ ο δεύτερος, αντιπρόεδρος ο τρίτος, ενώ ο ίδιος ο Καραμανλής μέχρι το 1989 θα παρέμενε κι αυτός στην ΟΝΝΕΔ, ως "υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα".

 

Τρία τα αγαπημένα σημεία του κειμένου: το ότι τον αποκαλούν συνέχεια "τζούνιορ", το ότι ως επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ο Αβέρωφ και όχι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λογικό αλλά εκείνον μάθαμε όλοι μεγαλώνοντας ως 'επίτιμο', ως "επίσημο επίτιμο της καρδιάς μας" και ότι συναντάμε το Deree College, ως 'Ντερή Κόλλετζ΄.

Πέρα απ' την πλάκα πάντως, αυτή η 'είδηση' είναι και ένα case study για το πώς προετοιμάζει διαχρονικά ο κομματικός μηχανισμός τα δικά του παιδιά, αυτά που βγάζει μέσα απ' τα σπλάχνα του, για να στελεχώσουν το αύριο της κάθε παράταξης, πώς τους δίνει το βάπτισμα του πυρός, αφ' ενός για να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό (σκεφτείτε ότι ήταν 3 Ιουλίου και στην παρουσίαση του βιβλίου ενός 'απλού στελέχους' της ΟΝΝΕΔ πέρασαν όλα τα πρωτοκλασατα στελέχη της ΝΔ για να το 'στηρίξουν') και αφ' ετέρου για να αποδεικνύουν αύριο μεθαύριο ότι έχουν τα τυπικά και με το παραπάνω προσόντα για να σταδιοδρομήσουν στην πολιτική (υψηλού επιπέδου σπουδές, αποφοίτηση από αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και δημοσιεύσεις βιβλίων).

Στην περίπτωση του Καραμανλή, όλα αυτά έπιασαν και με το παραπάνω.

 

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής

Share
 

24Media Network

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τον Κυτέα και τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Καραλή

Μαρτυρίες που σοκάρουν υπάρχουν στις ένορκες καταθέσεις που πήρε η δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ στην έρευνα της πάνω στην καταγγελία του Εμμανουήλ Καραλή για, επανειλημμένες, ρατσιστικές επιθέσεις του ομοσπονδιακού προπονητή Δημήτρη Κυτέα εναντίον του. Το "μπαλάκι" περνάει τώρα στο ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

 

Photos

Οι νέοι Ghostbusters είναι εδώ στην πρώτη τους φωτογραφία

Who you gon' call? Την Carrie Coon, τον Finn Wolfhard και τη McKenna Grace. Α, και τον Paul Rudd που ξέφυγε από τη φωτογραφία. Μαζί με το καστ βρίσκεις τον σκηνοθέτη Jason Reitman και τον πατέρα του, Ivan Reitman, που είχε σκηνοθετήσεις τις δύο πρώτες ταινίες του franchise.

POP για τις δύσκολες ώρες

Marvel

4 Spider-Men μετά, ποιος είναι ο καλύτερος;

Πώς επηρεάζει το τέλος του Iron Man τη ζωή του Peter Parker; Πώς έγινε ο Jake Gyllenhaal ένας από τους καλύτερους κακούς της Marvel; Και ποιος από όλους τους Spider-Men είναι ως τώρα ο αγαπημένος μας;

Social Man
PROMO