ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν συνέλαβαν τον Μανώλη Αγγελόπουλο να παίζει παράνομο μπαρμπούτι

"Τι κάναμε δηλαδής; Ζάρια παίζαμε. Τι θέλατε να παίζουμε; Μπριτς και κουμ-καν";

Το μακρινό 1986, ο Μανώλης Αγγελόπουλος συνελήφθη σε παράνομη μπαρμπουτιέρα στην Κυψέλη και την επομένη, η είδηση έκανε τον γύρο της, στις εφημερίδες της εποχής. Σύμφωνα με τον ίδιον πάντως, “άδικα θα κοιμηθώ στη στενή… δεν έπαιζα ζάρια… Τι με έφεραν εδώ;”.

Η σύλληψη έγινε στα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου και στο φύλλο της ‘Απογευματινής’ της 2ης Ιουνίου, η είδηση θα βρει θέση ως μονοστηλάκι, κάτω αριστερά στο εξώφυλλο, ανάμεσα σε άλλες ρετρό ειδήσεις, όπως:

-“Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα κατεβάσει τελικά τον Μπέη ως υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα”

-“Κίνδυνος να “μη δούμε άλλα ματς” του Μουντιάλ λόγω βλαβών του σήματος, όπως ερχόταν απ’ το Μεξικό”

-“Τα φρούτα δεν περιέχουν ραδιενέργεια”, ως απάντηση στον πανικό που είχε σκορπίσει η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ.

 

Αναγκαστικά θα κάνουμε ένα μικρό ζουμ τώρα στην είδηση που αφορά τον Μανώλη Αγγελόπουλο, για να τη δούμε σε όλο της το μεγαλείο, να θαυμάσουμε και την ειδησεογραφική φρασεολογία της εποχής:

 

Την επόμενη ημέρα, η ίδια εφημερίδα θα επανέλθει, έχοντας νεώτερα μέσα απ’ την αίθουσα του δικαστηρίου, στην τρίτη σελίδα της (ανάμεσα σε ακόμη μερικές υπέροχες ρετρό ειδήσεις):

Μια μικρή μεγέθυνση, για να προσέξουμε λίγο το μεγαλείο της φωτογραφίας, το αγέρωχο χαμογελαστό ύφος του Μανώλη Αγγελόπουλου μπροστά στον δικαστή:

Και ακόμη μια μικρή και τελευταία μεγέθυνση για να μη σας βγουν τα μάτια, διαβάζοντας τι συζήτησε ο μεγάλος τραγουδιστής με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, αλλά και τι είπε στο δικαστήριο.

Δεν θέλω να κάνω σπόιλερ, αλλά με κέρδισε, με συνέτριψε μάλλον, η ατάκα: “Εγώ έπινα καφέ, δεν έπαιζα ζάρια. (…) Τα ‘παιζα νωρίτερα στο καζίνο”:

 

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής