Όταν ο Χάρρυ Κλυνν έκοβε πατσά και αγόραζε ραδιενεργά γάλατα

Μια ρετρό βουτιά στο 1986 και σε όσα έγραφαν για εκείνον οι εφημερίδες της εποχής.
SHARES

Σήμερα συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν και αντί για αφιέρωμα, σκεφτήκαμε να ανασύρουμε από το μακρινό 1986, δύο στιγμές του, όπως καταγράφηκαν στο τότε φύλλο της 'Απογευματινής'. Τη 'συνωμοσία του πατσά' και την δήθεν αγορά γάλατος εν μέσω πανικού λόγω Τσερνόμπιλ.

Οι αιρετικές για την εποχή φωτογραφίες, σε συνδυασμό με τις ατάκες που 'κρύβονται' διακριτικά μέσα στο κείμενο της εφημερίδας, αποτυπώνουν ευφυώς τι σήμαινε για την Ελλάδα των 80s ο Χάρρυ Κλυνν, πώς κινούταν στο τότε μιντιακό τοπίο, επηρεάζοντας με την παραμικρή του μίμηση/γκριμάτσα τη συλλογική σκέψη.

Η Συνωμοσία του Πατσά

Η πρώτη στιγμή του έχει να κάνει με μία συνέντευξή, όπου αποκαλύπτει ότι είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τη 'Συνωμοσία του Πατσά', μία κίνηση που ήθελε να αποσταθεροποιήσει το πασοκοπολιτικοκοινωνικό στάτους της χώρας. Για τις ανάγκες της φωτογράφισης βρέθηκε μέσα σε ένα ορίτζιναλ πατσατζίδικο, έπαιξε με ό, τι βρήκε μπροστά του, αλλά και με τον Δημήτρη Μπέη, τον δήμαρχο Αθηναίων, που μόλις είχε χάσει την επανεκλογή του από τον Μιλτιάδη Έβερτ. Και φυσικά τον Ανδρέα.

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 1986 και είχε γίνει προκειμένου να προωθήσει την Επιθεώρηση με τίτλο 'Σ' όλο τον κόσμο είναι ίδια, μα στην Ελλάδα σπάει καρύδια '.

 

Κάνοντας πλάκα με την υστερία για το Τσερνόμπιλ

Στη δεύτερη στιγμή του από εκείνη τη χρονιά, ο φωτογραφικός φακός τον προλαβαίνει στο αεροδρόμιο, λίγο πριν φύγει για περιοδεία με τον θίασό του στις ΗΠΑ στις 8 Μαΐου. Μπορεί να μας φαίνεται ξένο εμάς το αστείο "αγόρασα γάλατα", αλλά εν μέσω του πανικού που είχε προκαλέσει το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, έπαιζε με ένα απαγορευμένο ταμπού. Δεν ειρωνευόσουν εύκολα εκείνη την περίοδο τον φόβο της μόλυνσης από ραδιενέργεια.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Τόνυ Άντονυ και ο Τάσος Περζικιανίδης, οποίος έφυγε πρόσφατα.

 

Πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής

Share
 

24Media Network

NOT in Piraeus

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την ατσάλινη εμφάνιση του Ολυμπιακού, που δεν παραδόθηκε ποτέ και έκανε τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο να περάσει… εγκεφαλικό!

 
POP για τις δύσκολες ώρες

PODCAST

Γιατί το 'Joker' κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας

Πώς κέρδισε το 'Joker' το μεγάλο βραβείο και πώς θα επηρεάσει την υπόλοιπη χρονιά; Ποια ήταν η πραγματικά καλύτερη ταινία του φεστιβάλ και ποιο νέο όνομα σκηνοθέτη πρέπει να θυμάσαι; Θα είναι αυτά τα χειρότερα βραβεία του event για τον ιστορικό του μέλλοντος;

Λόγω Τιμής, η προφορική ιστορία

Οι συντελεστές της σειράς εξομολογούνται στιγμές από την πιο 'εσύ κι εγώ' παρέα της ελληνικής τηλεόρασης.

Social Man
PROMO