ΑP Photos/George Berman
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι τραγικές στιγμές του Eazy-E λίγο πριν πεθάνει από AIDS

O Εazy-E πήγε στο νοσοκομείο θεωρώντας ότι έχει χρόνιο άσθμα, μετά από έναν μήνα έφυγε από τη ζωή.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1995, ο Eric Lynn Wright (κατά κόσμον γνωστός ως Eazy-E), ο θεωρούμενος ως βασιλιάς και πρωτεργάτης της gangsta rap, πήγε στο νοσοκομείο Cedars-Sinai του Los Angeles. Είχε βρεθεί εκεί με έναν πολύ δυνατό και αποπνικτικό βήχα θεωρώντας ότι επρόκειτο για μια πολύ δυνατή ίωση.

Μέχρι τότε ο Eazy-E είχε καταφέρει πολλά, με πιο σημαντικό από όλα την ίδρυση των θρυλικών NWA μαζί με τους Dr Dre, Arabian Prince και Ice Cube. Και αν μεταξύ τους ψάχνουμε τον έναν ιδρυτή, τότε αυτός θα είναι ο Eazy-E. Αυτός βλέπετε είναι ο ιδρυτής της Ruthless Records και αυτός που επέμεινε σε ακραίο βαθμό προκειμένου να τον ακούσει ο  Steve Yaho.

Η gangsta rap ερχόταν να πάρει τα ηνία και ο Eazy-E τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως επιχειρηματίας υπήρξε ο άνθρωπος που της έκανε χώρο. Σκληροί στίχοι και αναφορές σε παράνομες ενέργειες, τον θεσμοποιημένο ρατσισμό, την αστυνομική καταστολή και τη δύσκολη καθημερινή ζωή στις γειτονιές των Αφροαμερικανών της εποχής Reagan. Άλλωστε και ο ίδιος δεν είχε περάσει καθόλου εύκολη ζωή.

Μεγάλωσε στο θρυλικό Compton και από μικρός αναγκάστηκε να παρατήσει το σχολείο και να μπει στην παρανομία πουλώντας ναρκωτικά ως βαποράκι στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής. Όπως γράφτηκε και αργότερα, σε περιοχές σαν και αυτή, η συμμετοχή σε συμμορίες αποτελεί σχεδόν συνθήκη επιβίωσης: o Εazy-E ήταν ένας μικρόσωμος τύπος που αν ζούσε χωρίς ρόλο μέσα στην κοινότητα θα ήταν ευάλωτος σε κάθε επίθεση. Η παρανομία του έδινε κατά κάποιον τρόπο μια ασπίδα προστασίας.

Όταν όμως ο ξάδερφός του -ο άνθρωπος που τον είχε βάλει στη δουλειά- πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, ο Eazy-E αποφάσισε να στραφεί αλλού και πιο συγκεκριμένα στη δεύτερη διέξοδο που είχε ένας νέος στο Compton προκειμένου να επιβιώσει: τη μουσική. Άρχισε να γράφει τα πρώτα κομμάτια του στο γκαράζ του πατρικού του. Η πρώτη του δουλειά Eazy-Duz-It βγήκε το 1988 και πούλησε 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Η συνέχεια γράφτηκε στην ιστορία.

Eπιστρέφοντας τώρα στην 24η Φεβρουαρίου του 1995. Δεν ήταν ούτε μήνας που ο Εazy-E είχε παντρευτεί. O ίδιος δεν είχε ιδέα όταν πήγε να ελέγξει το άσθμα και τον βήχα του ότι τελικά θα ήταν θετικός στον ιό HIV και ότι ήταν φορέας του AIDS. Αν η κανονικός αριθμός των Τ-λεμφοκυττάρων ήταν 500-1500, στις πρώτες εξετάσεις που είχε ο Eazy-E ήταν μόλις 14. To σοκ όπως μπορεί να καταλάβει κανείς ήταν τρομερό τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη γυναίκα του. Ξαφνικά, μόλις στα 30 του, έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός ότι είχε λίγους μήνες ζωής ακόμα.

Στις 16 Μαρτίου το ίδιου χρόνου, μπήκε στο νοσοκομείο. Τότε ήταν που το πρόβλημά του δημοσιοποιήθηκε. Περισσότερες από 10.000 κλήσεις ανήσυχων ανθρώπων γέμισαν το τηλεφωνικό κέντρο του Cedars-Sinai Hospital. Πολλά από αυτά ήταν από γυναίκες με τις οποίες ο Easy-E είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις. Τελικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη των γιατρών, δεν άντεξε. 10 μέρες μετά, στις 26 Μαρτίου πέθανε στο νοσοκομείο. Ήταν ο πρώτος μεγάλος ράπερ που πέθανε από το AIDS και ήταν σαν να άνοιξε εκείνος μια τριετία: το ‘95, το ‘96 o Τupac, το ‘97 o Biggie.

Tα τελευταία λόγια του τα μάθαμε μέσω μιας επιστολής που δημοσιοποιήθηκε μετά θάνατον. Η επιστολή ξεκίναγε με την εξής φράση: “Μάλλον δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα επέλεγε κανείς για να κάνει ένα εκκλησιαστικό κήρυγμα”. Στη συνέχεια, μίλησε για την ανάγκη του να βγάλει κάτι καλό μέσα από το πρόβλημα υγείας που σιγά-σιγά τον οδηγούσε προς τον θάνατο: “Νιώθω ότι υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νέοι άνθρωποι που με ακολουθούν και πρέπει να μάθουν την πραγματικότητα για το AIDS. Θέλω να τους σώσω τη ζωή πριν είναι πολύ αργά”.

Στο γράμμα του έκλεινε: “Τώρα βρίσκομαι στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου και είναι ζόρικα. Θέλω όμως να πω για την αγάπη μου προς όσους είναι δίπλα μου. Τους ευχαριστώ για τη στήριξη. Μην το ξεχνάτε: Είναι η ΔΙΚΗ σας πραγματική στιγμή και η ΔΙΚΗ σας πραγματική ζωή”. Tελικά, ακόμα και στον θάνατό του, ο Eazy-E είχε κάνει αυτό που έκανε σε όλη του τη ζωή. Πήρε τα προβλήματα της ζωής του και από αυτά έβγαλε κάτι όμορφο.

(Φωτογραφία: AP Photo/Steve Berman)