Jim Ross/Invision/AP
ΜΟΔΑ

7 essentials για να υιοθετήσεις το στιλ του Liam Gallagher

Το βρετανικό στιλ του γνωστού καλλιτέχνη ήταν, είναι και θα είναι επικό και για πάντα διαχρονικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του Κώστα Μανιάτη. Μια αναποδιά ενός συναδέλφου μπορεί να είναι ο λόγος για το επόμενό σου άρθρο. Δεν λέω είναι στην επικαιρότητα ο Liam αυτόν το καιρό λόγω της περιοδείας του, αλλά μπορεί και να μην μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ένα τέτοιο άρθρο, αν δεν είχε συνέβη αυτό στον Κώστα.

Aναφέρομαι στον Liam Gallagher,  πρώην frontman των Oasis, ο οποίος σε αυτή τη φάση της ζωής του κάνει solo περιοδεία. Σαν φαν του, ο Κώστας αποφάσισε να κλείσει εισιτήρια να ταξιδέψει μέχρι το Βουκουρέστι για συναυλία του, με τον Gallagher τελικά ν’ ακυρώνει το event.

Τι απομένει, λοιπόν, απ’ όλη αυτή την ιστορία; Αυτό που εγώ καταλαβαίνω πάντως, είναι το γεγονός ότι ο Liam είναι απρόβλεπτος. Είχε πάντα αυτό το χαρακτηριστικό σαν άνθρωπος -οι δηλώσεις του του ανά τα χρόνια μαρτυρούν αυτό εξάλλου-, αλλά τώρα συνειδητοποιώ ότι ήταν και το στιλ του το ίδιο απρόβλεπτο όσο κι αυτός. Οι εμφανίσεις του Liam είχαν πάντα αυτό το αναπάντεχο στοιχείο, από τα ρούχα που επέλεγε να φοράει, μέχρι και τα αμφιβόλου αισθητής κουρέματά του. Όλα αυτά, λοιπόν, τα έβλεπα και παλιά, αλλά μου πήρε πολλά χρόνια για να τα παρατηρήσω πραγματικά και κυρίως να εκτιμήσω τη μεγαλειότητα που χαρακτηρίζει το στιλ του Liam (και δεν χρησιμοποιώ εύκολα αυτόν τον χαρακτηρισμό για το στιλ των ανθρώπων). Δεν ξέρω γιατί που πήρε τόσο καιρό για δω πόσο επικό ήταν τότε, είναι τώρα και θα είναι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, το στιλ του. Ακόμη κι αν είμαι φαν του από μικρή.

Το εκκεντρικό και απρόβλεπτο στιλ και ύφος του σαν προσωπικότητα, λοιπόν, ήταν κάτι που χαρακτήριζε και τη μουσική του, στοιχεία που βοήθησαν και τον ήχο των Oasis να ‘ζωντανέψει’ και τελικά ν’ απογειωθεί. Απογοητευμένος όμως από την εξέλιξη της rave στα ’90s, ο ίδιος επικεντρώθηκε στο να αναβιώσει την britpop μουσική με αποτέλεσμα να έχει συμβάλλει στο να θεωρούνται οι Oasis, μέχρι και σήμερα, από τις καλύτερες βρετανικές μπάντες όλων των εποχών.

Ο αντίκτυπος της μουσικής του ιδιοφυΐας επεκτάθηκε και στον χώρο της μόδας, μιας και το ’90s στιλ του δεν χαρακτηριζόταν μόνο από το ύφος της μόδας της δεκαετίας, αλλά είχε αναφορές κι από άλλες, όπως τα ’60s. H mod μόδα ήταν πάντα ‘παρούσα’ στα looks του Gallagher από το παρουσιαστικό του (βλ. το εμβληματικό “spike”  κούρεμά του με τις μύτες που ήταν μια ωδή στα ’60s) μέχρι και τα ρούχα του.

Σκεπτόμενοι, λοιπόν, όλα όσα αφορούν το στιλ του, αναρωτήθηκαμε ποια είναι τα ρούχα και αξεσουάρ που θεωρούνται “staples” (τα must-have ρούχα) στην γκαρνταρόμπα του Liam Gallagher; Βασιζόμενοι στα looks που έχει κάνει στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα, η λίστα μας περιλαμβάνει τα παρακάτω.

Γυαλιά ηλίου αλά John Lennon

AP Photo/Axel Seidemann

AP Photo/Axel Seidemann

Υπήρχαν πολλά διαφορετικά στιλ γυαλιών ηλίου στο ρεπερτόριο του Liam, αλλά από τα πιο χαρακτηριστικά του ήταν τα στρογγυλά πολύχρωμα αλά John Lennon.

Jim Ross/Invision/AP

Jim Ross/Invision/AP

Δεν ‘κόλλησε’ όμως μόνο σ’ αυτά και άρχισε με τα χρόνια άρχισε να πειραματίζεται και με άλλα, όπως αυτά που θύμιζαν μια πιο σύγχρονη εκδοχή των wayfarer.

Bucket hats και γενικά καπέλα

Σαν παιδί των ’90s ο Gallagher ενέδωσε στην τάση των bucket hats, προσφέροντας τη δική του βρετανική ματιά στο trend αυτό όταν τα συνδύαζε με plain t-shirts ή φουτεράκια με φερμουάρ.

Και πάλι, ένα στιλ καπέλου δεν ήταν αρκετό γι’ αυτόν και τα baker boy hats έγιναν κι αυτά γρήγορα μέρος των συνόλων του προσφέροντάς του άπειρο κουλνες.

Τα πάντα λαχούρι

Τα λαχούρια, aka paisley, aka τα ρούχα με τα ψυχεδελικά μοτίβα ήταν από τα αγαπημένα patterns του Gallagher, αποτελώντας συχνά μέρος των συνόλων του. Τις περισσότερες φορές, επέλεγε ’70s εμπνευσμένα paisley μαντήλια τα οποία πρόσθεταν ένα ‘extra something’ στα ήδη στιλάτα outfits του.

I (καρδούλα) adidas

Αν έχεις φούτερ ή τα Gazelle της adidas τότε έχεις υιοθετήσει το 50% του στιλ του Liam. Στις συναυλίες του θα τον έβλεπες να φοράει συνέχεια sneakers με τις χαρακτηριστικές τρεις γραμμές του brand, ενώ πριν λίγο καιρό σχεδίασε τα δικά του παπούτσια για την adidas.

LG SPZL, adidas

Το παρκά το καλό

AP Photo/Andrew Medichini

AP Photo/Andrew Medichini

Το φορούσε και στην σκηνή, το φορούσε και στο γήπεδο και το φοράει και τώρα, ακόμα κι αν πηγαίνει σε επίδειξεις μόδας. O Liam και το staple αυτό της ανδρικής γκαρνταρόμπας, είχαν γίνει ‘ένα’ σε μια φάση ενώ πολλές φορές αναρωτιόμασταν αν φορούσε παρκά ή μια τέντα που τζούρνεψε από το σπίτι του γείτονα.

Vianney Le Caer/Invision/AP

Vianney Le Caer/Invision/AP

Χωρίς καρό, το χάος

Joel C Ryan/Invision/AP

Joel C Ryan/Invision/AP

Δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι ο Liam Gallagher ήταν φαν του καρό. Τα ’90s ήταν εξάλλου η δεκαετία που ανέδειξε το pattern αυτό και ίσως να συνέβαλε σ’ αυτό και ο καλλιτέχνης, γιατί το φορούσε συνέχεια (φοράει καρό πουκάμισο και στο βιντεοκλίπ του Wonderwall). Σε παλτό, πουκάμισα, jackets, παρκά, παίζει και τα εσώρουχά του να ήταν καρό, είμαστε σίγουροι ότι ο Liam έχει μπόλικα καρό ρούχα στην ντουλάπα του. 

Σηκωμένος γιακάς για έξτρα fun

O γιακάς των παλτό του Liam έπρεπε να είναι σηκωμένος. Μη ρωτάς γιατί. Κανείς δεν ξέρει. ΟΚ, η αλήθεια είναι ότι ήταν fun και του προσέδιδε ένα πιο bad boy ύφος στο στιλ του, οπότε υποθέτουμε ότι γι’ αυτό του άρεσε τόσο πολύ.

Κεντρική φωτογραφία: Jim Ross/Invision/AP