ΜΟΔΑ

Dress Shoes: Τα επόμενα (μη αθλητικα) παπούτσια σου

Τα oxford, τα brogues, τα monks, τα chelsea, τα loafers και ό,τι άλλο θα χρειαστείς και δεν είναι sneaker.

Versatility. Όχι, δεν είναι ούτε κάποιος από τους ακαταλαβίστικους όρους που άκουγες σαν παιδάκι από τον Κωστάλα σε πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ, ούτε κάποιος από τους αμέτρητους προγόνους Ταργκέριαν που ούτε με σημειώσεις πλέον δε θυμάσαι.

Ο όρος versatility είναι η μαγική λέξη που πρέπει να έχεις κατά νου σε κάθε αγορά σου και αναφέρεται στην ικανότητα ενός ρούχου ή ενός παπουτσιού να προσαρμόζεται σε διαφορετικά στυλ και περιστάσεις.

Κάθε κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, αν συνδυαστεί σωστά, μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετήσει έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. Ναι, κι εκείνα τα λευκά sneakers. Ναι, και το bomber jacket σου. Ναι, κι εκείνα τα φθηνά κοντομάνικα παραλλαγής από το στρατ- όχι, εντάξει αυτά καλύτερα χάρισε τα κάπου, ούτε για πιτζάμες δεν κάνουν.

Εντάξει, ίσως υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Η πλειοψηφία όμως των ανδρικών ρούχων και υποδημάτων προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικά outfits αν έχεις τη σωστή αισθητική. Δεν με πιστεύεις; Οκ, challenge accepted. Έφτασε η στιγμή να αποδείξουμε τη θεωρία μας με το πιο απαιτητικό παράδειγμα: τα ανδρικά dress shoes!

Τα θεμελιώδη Oxford

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Πιθανότητα μία γάτα που φοράει oxfords. Γιατί; Γιατί ΟΛΟΙ έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι oxfords στην κατοχή τους. Αν ακόμα αγνοείς την πραγματική αξία αυτού του παπουτσιού, τότε ο High Sparrow οφείλει να σε σύρει μέσα στο Kings Landing γυμνό, ενώ τριγύρω σου όλοι αναφωνούν “Shame”.

MORESCHI

Τα oxfords αποτελούν τον ορισμό του all time classic, παραμένουν σταθερά η πιο safe κι elegant επιλογή και παρόλο που πολλοί πιστεύουν πως είναι ένα στυλ παπουτσιού που ταιριάζει αποκλειστικά με κοστούμι, ο αρχικός του ρόλος ήταν να αποτελεί μια λιγότερο formal επιλογή. Είναι το πιο βασικό dress shoe στην γκαρνταρόμπα σου και μπορεί να συνδυαστεί το ίδιο άνετα τόσο με ένα σμόκιν, όσο και με ένα chino κι ένα απλό πουκάμισο,  αρκεί να προσέξεις 2 απλά πράγματα:

1. Τα μαύρα oxfords ταιριάζουν με όλα τα κοστούμια, αρκεί να φοράς μαύρη κάλτσα (ή μια φούξια αν μιλάμε για μαύρο κοστούμι). Τα καφέ oxfords συνδυάζονται με κάθε κοστούμι ΕΚΤΟΣ από μαύρο!

2. Μπορείς να επιλέξεις oxfords για ένα casual outfit, αλλά θυμήσου πως είναι ένα λεπτό και καλοσχηματισμένο παπούτσι, επομένως και οι υπόλοιπες επιλογές σου οφείλουν να ακολουθούν την ίδια γραμμή.

Τα αυθάδικα Brogues με σόλα

Αν ξαφνικά ταξίδευες 4 χρόνια πίσω, έβρισκες τον νεαρότερο και πιο αγαθό εαυτό σου και του εξιστορούσες όσα θα συμβούν στα χρόνια που έρχονται, για δύο πράγματα δε θα σε πίστευε με τίποτα: Πρώτον, ότι θα πάρει πρωτάθλημα η Λέστερ και, δεύτερον, ότι θα φτάσει η στιγμή να δικαιωθούν όλοι οι σχεδιαστές που αποφάσισαν να συνδυάσουν μία απλή σόλα με ένα dress shoe, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για brogues.

Παπούτσια PICOLINOS

Τα brogues αποτελούν μία παραλλαγή κλασικών σχεδίων, όπως τα oxfords ή τα derbys κι ακολουθούν έναν απλό κανόνα: Όσο περισσότερα σχέδια, τόσο λιγότερο επίσημο. Δε θα σου προτείναμε να φορέσεις brogues με σόλα σε μία δεξίωση, αλλά είναι μία ιδανική επιλογή τόσο για το γραφείο όσο και για την έξοδό σου. Α, και για την τσαχπινιά, είπαμε να σου προτείνουμε 3 tones brogues, έτσι, για να επαναφέρουμε το 1900 και την golden era του ανδρικού fashion!

Τα Chelsea boots που θα σε πάνε παντού

Classy, with a twist of rock. Τα Chelsea μποτάκια είχαν εξ αρχής την ιερή αποστολή να δώσουν σε όλους αυτούς που αισθάνονται έξω από τα νερά τους με ένα formal outfit, την δυνατότητα να ξεχωρίσουν και να δείξουν την πιο edgy πλευρά τους. 

Παπούτσια STEPTRONIC

Συνδυάζονται εύκολα με κάθε outfit και είναι ένα παπούτσι που πρέπει να βρίσκεται στην γκαρνταρόμπα σου. Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα κομψό με ένα μπλε, 3 piece κοστούμι, ενώ ταυτόχρονα είναι η ιδανική casual επιλογή για να συνδυάσεις με καπαρντίνα. Εξάλλου, πόσο κακό μπορεί να είναι κάτι που έχουν φορέσει οι Beatles;

Τα ευλογημένα Monks

Αν υπάρχει ένας τύπος dress shoe που οι μετοχές του ανέβηκαν τα τελευταία χρόνια πιο γρήγορα κι από αυτές του bitcoin, αυτός είναι τα monks. Τα παπούτσια, βασισμένα στο σχέδιο παπουτσιών των μοναχών όπως μαρτυρά και το όνομά τους , πλέον θεωρούνται ως η πιο sleek επιλογή για ένα tailored outfit. Λεπτά, κομψά κι ελαφρώς τολμηρά, τα monks μπορούν εύκολα να γίνουν η λεπτομέρεια που θα αναδείξουν ένα κατά τ’ άλλα κλασικό ντύσιμο.

Παπούτσια NAK

Μπορείς να τα βρεις με ένα ή δύο λουριά, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, το ένα λουρί απευθύνεται σε πιο business επιλογές. Εμείς σου προτείνουμε λοιπόν ένα ζευγάρι monks με διπλό λουρί κι ελαφρώς chunky πάτο (ότι πιο must). Συνδύασε το με ένα γκρι, slim κοστούμι ή με μαύρο, skinny παντελόνι και καρό κόκκινο – μαύρο πουκάμισο.

Penny loafers για πάσα χρήση

Πιθανότατα θα περίμενες σε αυτή τη θέση να βρεις κάποια gucci loafers, αλλά όπως μας δίδαξε και το μέγα fashion icon Γιώργος Μαζωνάκης, η λέξη gucci σε παραπέμπει απευθείας σε κάτι πιο επίσημο, άρα no versatility here. Τα penny loafers, από την άλλη, είναι παπούτσια που αρχικά σχεδιάστηκαν ως κράμα των υποδημάτων των Ινδιάνων και των Νορβηγών ψαράδων και πήραν το όνομα τους από τους νεαρούς που έκρυβαν ένα κέρμα (penny) στη χαρακτηριστική σχισμή στο πάνω μέρος του παπουτσιού, για κάποια επείγουσα περίσταση (το τηλεφώνημα κόστιζε 2 pennies).

Παπούτσια TOD’S

Ένα ζευγάρι penny loafers μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο μεγάλα ατού της γκαρνταρόμπας σου αφού, πρώτον, σε ψηλώνει και δεύτερον, η ποικιλία σε χρώματα και υλικό κατασκευής σου προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Τα suede είναι μία εξαιρετική επιλογή όσο ανοίγει ο καιρός, αλλά τα δερμάτινα είναι η πιο safe επιλογή, αφού συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα. Θα σου προτείναμε να τα φορέσεις χωρίς κάλτσες, αφού ο κίνδυνος να συνδυαστεί λάθος το συγκεκριμένο παπούτσι με μία κάλτσα είναι τεράστιος, αλλά θα αφήσουμε την επιλογή πάνω σου. Άλλωστε, το θέμα είναι να τα προσαρμόσεις εσύ στο στυλ σου!

(Κεντρική φωτογραφία: Instagram.com/Tods)