D. Kambouris/Getty Images/ Ideal Image
ΜΟΔΑ

Η γοητευτική αλητεία ενός σακακιού χωρίς πουκάμισο

Πέντε τρόποι να το φορέσεις σήμερα, αύριο, όλες τις μέρες που δεν χρειάζεσαι κοστούμι.

Αν καθίσει κάποιος να σκεφτεί ποια είναι τα ρούχα που έχει ένας άνδρας -ανεξαρτήτου ηλικίας- στην ντουλάπα του, θα μετρήσει σίγουρα πέντε: ένα τζιν παντελόνι (μπλε ή μαύρο), ένα φούτερ (ή πουλόβερ), ένα T-shirt, ένα πουκάμισο κι ένα σακάκι. Αυτά τα ρούχα αποτελούν τα λεγόμενα ‘staples’ της ανδρικής γκαρνταρόμπας, αυτά που, no matter what, θα εμπιστευτεί κάποια στιγμή στη ζωή του ακόμα και ο πιο αδιάφορος προς τη μόδα άνδρας.

Η διαχρονικότητα των ρούχων αυτών είναι αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη, από τη στιγμή που αφορούν εξίσου fashion icons όπως ο David Bowie ή ο Mick Jagger και τους influencers της νεότερης γενιάς, όπως ο David Beckham ή ο Harry Styles. Θα δεις, λοιπόν, ότι οι stylish αυτοί άνδρες έχουν πολλάκις φορέσει τα παραπάνω ρούχα με επιτυχία, δίνοντας όμως έμφαση σε ένα συγκεκριμένα: το σακάκι.

AP Photo/Lenny Ignelzi

(AP Photo/Lenny Ignelzi)

Υπάρχει κάτι το τρομερά γοητευτικό σε ένα ανδρικό σακάκι κι αυτή δεν είναι μόνο η άποψη μιας γυναίκας fashion editor, αλλά μια γενικότερη αντίληψη. Το σακάκι, όταν φοριέται ωραία, είναι ένα σέξι ανδρικό ρούχο. Αυτό, βέβαια, δεν του αφαιρεί τίποτα από τη χρηστικότητα που για πολλές δεκατετίες το έχει καταστήσει θεμελιώδες στοιχείο του ανδρικού ντυσίματος.

Το πιο ενδιαφέρον με το σακάκι είναι ότι γίνεται πραγματικά σέξι όταν δεν φορεθεί με πουκάμισο. Όταν, δηλαδή, βγαίνει από τον κλασικό του ρόλο και από επίσημη ‘στολή’ γίνεται outfit προορισμένο για ροκ σταρ. Το τελευταίο σχετικό παράδειγμα μας το έδωσε ο άτιμος ο Harry Styles, που ως expert των κοστουμιών-παύλα-σακακιών (δηλαδή παίζει να κοιμάται με κοστούμι), επέλεξε για την εμφάνισή του στο Rock & Roll Hall of Fame Induction Ceremony στην Νέα Υόρκη, να φορέσει ένα μπλε ηλεκτρίκ Gucci κοστούμι με ένα λευκό tank top ή ελληνιστί, φανελάκι.

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

(Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Εξυπακούεται ότι αν δεν είσαι ο Harry Styles σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου, είναι καλύτερο να αποφύγεις κάτι τόσο εξεζητημένο. Απ’ την άλλη, έχεις κάθε λόγο να προσαρμόσεις την ιδέα του στο δκό σου ύφος και στη δικές σου καθημερινές ή ξεχωριστές στιγμές.

Πώς θα διαλέξεις ένα σακάκι

Στυλ: Αν θέλεις κάτι λιγο πιο επίσημο, προτίμησε ένα κλασικό διπλόκουμπο σακάκι. Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα μονόκουμπο είναι η τέλεια επιλογή.

Εφαρμογή: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνδρες όταν αγοράζουν ένα σακάκι είναι ότι δεν σιγουρεύονται 100% ότι εφαρμόζει τέλεια πάνω τους. Ένα σακάκι που ‘κάθεται’ τέλεια είναι ένα τέλειο ρούχο. Ένα σακάκι που πλέει στους ώμους ή στα μανίκια είναι η μιζέρια μετουσιωμένη σε ύφασμα.

Χρώμα: Εάν πρόκειται ν’ αγοράσεις το πρώτο σου σακάκι, προτίμησε ένα ουδέτερο χρώμα: ένα μπλε, μαύρο ή γκρι είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί θα συνδυαστεί εύκολα με άλλες αποχρώσεις.

Σακάκι slim-fit σε χαλαρή γραμμή, MANGO

Εμείς διαλέξαμε ένα λινό σακάκι που είναι το καλύτερο ύφασμα για την άνοιξη. Η γραμμή του είναι χαλαρή για να μην έχει την επισημότητα ενός σακακιού που είναι μέρος ενός κοστουμιού. Επίσης, το navy/μπλε χρώμα ταιριάζει με πολλές άλλες αποχρώσεις, ενώ μπορεί να φορεθεί από όλες τις ηλικίες.

Εννοείται ότι μπορείς να το φορέσεις με πουκάμισο, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τις εναλλακτικές που θα το / σε απογειώσουν.

#1. Με T-Shirt

Nirvana tribute t-shirt, Replay

Κλασικός casual συνδυασμός, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και βαρετός. Το ύφος του t-shirt που θα επιλέξεις θα καθορίσει και το ύφος του συνόλου σου. Εμείς επιλέξαμε ένα graphic t-shirt που αναγράφει το όνομα των ‘Nirvana’, για ένα grungy look που θα υπενθυμίσει σ’ όλους ότι είσαι ένας καλοντυμένος ροκάς. Ολοκλήρωσε το look με σκουρόχρωμο τζιν παντελόνι και αρβυλάκια.

#2. Μαρινιέρα

Μακρυμάνικο ριγέ τοπ, Levi’s

Η Coco Chanel είχε εμπνευστεί από άνδρες ψαράδες, όταν έκανε αυτό το ρούχο hit. Αν και μια μπλούζα μαρινιέρα έχει unisex χαρακτήρα πια, το χαρακτηριστικό ριγέ μοτίβο, πρωτοφορέθηκε από άνδρες. Όπως και να ‘χει, το ζητούμενο είναι ένα: ταιριάζει φανταστικά με ένα σακάκι. Και αυτό γιατί, αν το φορέσεις με ένα τζιν και sneakers θα έχεις το πιο τέλειο καθημερινό σύνολο, ενώ αν επιλέξεις ένα υφασμάτινο παντελόνι και μοκασίνια, θα δημιουργήσεις ένα look που θα μπορείς να φοράς από το γραφείο μέχρι και το μπαρ.

#3. Μπλουζάκι polo

Μπλουζάκι Polo, Tommy Hilfiger

Η casual εκδοχή ενός πουκαμίσου. Ένα polo μπλουζάκι έχει παρόμοια λαιμόκοψη με ένα πουκάμισο, αλλά το ύφασμα και το κόψιμό του, έχει μια πιο casual αισθητική, κάνοντάς το κατάλληλο για να συνδυάσεις με ένα σακάκι. Ένα polo μπλουζάκι σε κολεγιακό ύφος είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή γιατί «αφαιρεί» από την σοβαρότητα του σακακιού. Συνδύασε με σκουρόχρωμο υφασμάτινο παντελόνι και plimsolls για να ολοκληρώσεις το ‘college fantasy’ look.

#4. Hoodie

Μονόχρωμο hoodie, Superdry

Πάρε παράδειγμα, από τον Kanye West που φοράει ένα hoodie με ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Μέχρι και με γούνα το έχει συνδυάσει και η αλήθεια είναι ότι μας άρεσε πολύ. Ένα σακάκι έχει και μια πιο athleisure αισθητική, αν το συνδυάσεις με τα κατάλληλα ρούχα. Παράδειγμα; Ένα φουτεράκι με κουκούλα, φόρμα και αθλητικά παπούτσια. Θα είσαι και εσύ κουλ σαν τον Kanye. Ή όποιον θεωρείς κουλ, anyway.

#5. Tank top

Αμάνικο μπλουζάκι, Converse

Κάν’το όπως ο Harry και φόρεσε ένα tank top (αμάνικο μπλουζάκι) με το σακάκι σου. Η ρετρό αισθητική που θα αποδώσει αυτό το ρούχο σε συνδυασμό με το σακάκι σου είναι κάτι που δεν θα δεις να φοριέται από πολλούς. Η ιδιαιτερότητα σε αυτόν τον συνδυασμό είναι αυτό μας ιντριγκάρει έξαλλου. Μπορείς να το φορέσεις με ένα κοστούμι, ή με ένα ανοιχτόχρωμο τζιν παντελόνι και παπούτσια με κοδρόνια, ένα σύνολο που θα μπορείς να φοράς όλη μέρα.

(Kεντρική φωτογραφία: D. Kambouris/Getty Images/ Ideal Image)