(Greg Allen/Invision/AP)
ΜΟΔΑ

Tα adidas tracksuits δεν ήταν μόνο αυτό που νομίζαμε στο σχολείο

Το πιο δυνατό κομμάτι του brand θα το βρεις σε όλα τα στέκια της εναλλακτικής Αθήνας.

Υπήρχε μια εποχή που το να φοράς το τρίριγο της adidas (έτσι λέω εγώ τα περίφημα adidas tracksuits), ξέρετε, αυτό το κλασικό suit σε ζακέτα ή μπλούζα, ήταν ένα απλά ένα δείγμα ότι σήμερα έχεις γυμναστική και ντάξει δεν σε νοιάζει πολύ η εμφάνισή σου, γιατί γυμναστική και γιατί τώρα βάζουμε φόρμες. Αυτό ήταν γύρω στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν πήγαινα γυμνάσιο και όταν ομολογουμένως το συγκεκριμένο στιλ της Adidas μετρούσε πολλά χρόνια, ώστε να φαίνεται λίγο παλιό, λίγο σαν η παλιά μπλούζα του μεγάλου σου αδερφού. Toυλάχιστον στην Ελλάδα που ποτέ δεν φημιζόταν για την britpop σκηνή της.

Το 2019 η νεολαία της πόλης σε όλα τα εναλλακτικά στέκια της φοράει αυτές τις κλασικές retro ζακέτες με τις τρεις ρίγες και με τα έντονα χρώματα, που ομολογουμένως πολύ σπάνια μπορείς να βρεις αλλού, ακολουθώντας αυτό το μείγμα μονόχρωμου outfit, ίδιου στο πάνω και το κάτω μέρους του σώματος με τις ρίγες να ξεκινούν από τον ώμο μέχρι τα παπούτσια.

Τι μεσολάβησε; Μεσολάβησε μια ολόκληρη δεκαετία που η ποπ κουλτούρα άρχισε να νοσταλγεί σε κάθε επίπεδο: στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο gaming και φυσικά στο ντύσιμο. Βλέποντας κανείς το Stanger Things αμέσως καταλαβαίνει ότι σε αυτό που παριστάνουν τα παιδιά του cast (τη βαθιά δεκαετία του ‘80) ντύνεται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ντύνονται οι σημερινοί 20άρηδες και 30άρηδες στους δρόμους και στα μαγαζιά της πόλης. Αυτό που είχαμε παραχώσει σε κάποια πραγματικά ξεχασμένη από τον Θεό ντουλάπα επανήλθε στις βιτρίνες με έναν πολύ δυναμικό τρόπο.

Τα tracksuits της adidas συνδέθηκαν ταυτόχρονα με την ποπ κουλτούρα αλλά και τη fitness μανία που για πρώτη φορά εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80. Με τον τρόπο αυτόν, βγήκαν από τα στάδια και μπήκαν στους δρόμους. Το αθλητικό στιλ έγινε street style και το ταρτάν έγινε τσιμέντο. Και από το street style στους breakdancers και στην αναδυόμενη hip-hop σκηνή των ’90ς.

Ο μύθος του adidas tracksuit όμως ξεκινάει ακόμα πιο πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, όταν το brand συνδέθηκε με τον Franz Beckenbauer. To casual ντύσιμο άρχισε να μπαίνει στην καθημερινότητα και κορυφή του ήταν τα trucksuits της Adidas. Με την πάροδο των χρόνων γίνεται κάτι σαν performance act για τους breakers των ‘80ς αλλά και για την britpop των ‘90s. Μάλιστα όταν ο Liam Gallagher άρχισε να πλακώνεται επί μια δεκαετία με τον Robbie Williams, o Guardian έγραψε για την ‘πιο επαναστατική πλευρά’ του ποπ τραγουδιστή ο οποίος “φοράει adidas jackets’’.

Τώρα, το 2019, όλα όσα έκαναν τα adidas tracksuits αυτό που είναι, έγιναν και πάλι επίκαιρα. Όπως έκαναν comeback και τα ’80s στην αντρική και τη γυναικεία μόδα, όπως φανερώνεται εξάλλου και από το preppy style του Steve από το Stranger Things. Υπάρχει άλλωστε ένας βασικός κανόνας που δεν ξέρω αν ισχύει για τη ζωή, ισχύει όμως σίγουρα για τη μόδα: κύκλους κάνει και αυτό που κάποτε μπορεί να σου μοιάζει ξεχασμένο από τον χρόνο, μπορεί μέσα σε λίγο καιρό να γίνει το πιο σύγχρονο outfit της πόλης.

(Κεντρική Φωτογραφία: Greg Allen/Invision/AP)