© Noah Berger / AP
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

10 από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο

Είναι δύσκολες δουλειές, αλλά κάποιος πρέπει να τις κάνει.

«Καταταγείτε μας έλεγαν» είναι η πιο διάσημη ατάκα των Ρωμαίων λεγεωνάριων στον Αστερίξ. Μία δύσκολη δουλειά, δηλαδή, που όμως κάποιος πρέπει να την κάνει. Και δεν είναι η μόνη: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πάντα υπήρξαν επαγγέλματα που φλέρταραν (λίγο περισσότερο από ότι άλλα) με τον θάνατο, καριέρες από τις οποίες πολλές φορές δεν έβγαινες ζωντανός.

Φυσικά, ακόμα και αν κίνδυνοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με παλιότερες εποχές, αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τελείως. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τομείς που οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από μία δουλειά γραφείου.

Ακολουθεί μία λίστα με 10 από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα εκεί έξω.

Ξυλοκόποι

ξυλοκόποι © Mike Groll / AP

Τσεκούρια, αλυσοπρίονα, τρυπάνια. Και όλα αυτά μέσα στο δάσος, με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε γωνιά. Κερασάκι στην τούρτα; Το γεγονός ότι πάντα μπορεί κάποιο δέντρο να πέσει στο κεφάλι σου.

Ας αφήσουμε όμως να μιλήσουν οι αριθμοί: σε πρόσφατη αμερικανική έρευνα αποδείχθηκε ότι στους 100.000 ξυλοκόπους, 163 θα χάσουν τη ζωή τους. Είκοσι φορές περισσότεροι δηλαδή από ότι ένα μέσο επάγγελμα όπου συνήθως χάνουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι στις 100.000 θέσεις εργασίας.

Ανθρακωρύχοι

ανθρακωρύχοι © Vadim Ghirda / AP

Υπάρχουν ταινίες με τον Gerard Depardieu (Germinal) αλλά και τον Sean Connery (The Molly Maguires) σε ρόλους που δείχνουν το πόσο δύσκολη, ενίοτε πόσο απάνθρωποι ήταν ζωή των ανθρακωρύχων σε παλιότερες εποχές. Κάτι που αντίστοιχα παρακολουθήσαμε στο πολύ πιο πρόσφατο τηλεοπτικό Chernobyl.

Δυστυχώς, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Οι άνθρωποι αυτοί, παρά τα αυξημένα standards ασφάλειας, συνεχίζουν να εργάζονται πολλά μέτρα κάτω από τη γη χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο αιχμηρά εργαλεία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κινδυνεύουν από τις εκρήξεις, τις κατολισθήσεις αλλά και από τα επικίνδυνα για τους ανθρώπινους πνεύμονες αέρια που παράγονται στις συνθήκες των ορυχείων.

Επισκευαστές στεγών

επικίνδυνα επαγγέλματα © Gerry Broome / AP

Ίσως, στο μυαλό μας να έχουμε τη γνωστή σκηνή από το Once Upon a Time in Hollywood, όπου ο Brad Pitt επισκευάζει χωρίς μπλούζα τη σκεπή ενός σπιτιού. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολη.

Δε χρειάζεται να εξηγήσει κανείς τους λόγους που το συγκεκριμένο επάγγελμα θρηνεί πολύ συχνά νεκρούς – είναι πασιφανείς. Όσο για τα στατιστικά; Διπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με τους ξυλοκόπους: 51,5 θάνατοι ανά 100.000 θέσεις εργασίας.

Πιλότοι

πιλότοι επικίνδυνα επαγγέλματα © Wali Sabawoon/ AP

Ναι, τα ταξίδια με το αεροπλάνο έχουν γίνει πολύ πιο ασφαλή μέσα από τα χρόνια. Στην περίπτωση όμως των επαγγελματιών πιλότων, το ρίσκο είναι καθημερινό – δεν πετούν δύο φορές τον χρόνο, αλλά αρκετές φορές την εβδομάδα, όντας υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν ξανά και ξανά τους όποιους κινδύνους.

Πέρα όμως από τα δυστυχήματα και τις αναγκαστικές προσγειώσεις, υπάρχει κάτι ακόμα που αυξάνει την επικινδυνότητα: το τρομερό στρες. Φαντάζεσαι πώς είναι να κρατάς καθημερινά στα χέρια σου την τύχη εκατοντάδων ανθρώπων;

Εργαζόμενοι σε γεωτρήσεις

επικίνδυνα επαγγέλματα © Ashwini Bhatia / AP

Πρόκειται για ένα επάγγελμα που ελάχιστα γνωρίζουμε στην Ελλάδα και οι εικόνες οι οποίες έχουμε, προέρχονται κυρίως από τα πρώτα λεπτά του Armageddon με τον Bruce Willis στον ρόλο του διευθυντή ενός oil rig (θαλάσσια εξέδρα γεώτρησης).

Σε αντίθεση όμως με το Χόλιγουντ, η πραγματικότητα είναι σκληρή: απομόνωση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο πάντα έτοιμα να εκραγούν. Έτσι, τα ατυχήματα δεν είναι καθόλου σπάνια – ίσως για αυτό και οι αμοιβές των εργαζομένων είναι υψηλές.

Ειδικοί σε απενεργοποίηση ναρκών

επικίνδυνα επαγγέλματα © Natacha Pisarenko / AP

Κάποιες φορές ακούμε στα δελτία ειδήσεων για την ανακάλυψη κάποιας νάρκης σε κάποια ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αυτό που όμως είναι σπάνιο για εμάς, αποτελεί δραματική καθημερινότητα για χώρες που μαστίζονται από εμφυλίους πολέμους.

Ακόμα και αν οι συρράξεις έχουν σταματήσει, οι νάρκες συνεχίζουν τη θανατηφόρα τους δράση για χρόνια. Οι ειδικοί που τις απενεργοποιούν αντιμετωπίζονται, όχι άδικα, ως ήρωες στις πατρίδες τους. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος.

Επαγγελματίες στρατιώτες

επικίνδυνα επαγγέλματα © Kostiantyn Liberov / AP

Είτε πρόκειται για μισθοφόρους -όπως αυτοί που δρουν στην Ουκρανία αυτόν τον καιρό- είτε για επαγγελματίες στρατιώτες, οι πιθανότητες να χάσει κανείς τη ζωή του είναι προφανώς μεγάλες.

Σημαντική σημείωση: η αναφορά γίνεται βέβαια για μάχιμους επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών και όχι ανθρώπους που δεν έχουν δει μάχη ούτε μία φορά στη ζωή τους.

Αλιείς ανοιχτής θαλάσσης

ψάρεμα ανοιχτής θαλάσσης © Michael Probst / AP

Ξέχνα την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου για κάποιον ψαρά από τις Κυκλάδες που ρίχνει τα δίχτυα του μερικά μέτρα μακριά από τις ακτές (χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό το είδος ψαρέματος δεν έχει κινδύνους).

Κάνε εικόνα τώρα το εξής: άνθρωποι που φορούν σωσίβια να παλεύουν με κύματα πολλών μέτρων στις παγωμένες θάλασσες του Βορά προσπαθώντας να ψαρέψουν πολύτιμα καβούρια.

Αν δεν πείστηκες, μπορείς να δεις κάποιο αντίστοιχο ντοκιμαντέρ –  οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Πυροσβέστες

πυροσβέστες © Noah Berger / AP

Σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα της λίστας, στην Ελλάδα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τους κινδύνους που διατρέχουν οι πυροσβέστες. Σχεδόν κάθε χρόνο, κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους στις ανεξέλεγκτες φωτιές που καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Σε μία πυρκαγιά μπορούν εκατοντάδες πράγματα να πάνε στραβά: από το να γυρίσει ξαφνικά ο άνεμος έως μία λάθος συνεννόηση, όλα μπορούν να αποβούν μοιραία.

Τεχνικοί ηλεκτρικού δικτύου

επικίνδυνα επαγγέλματα © Ashwini Bhatia / AP

Στη χώρα μας είναι πιο γνωστοί ως «εναερίτες». Είναι εκείνοι οι τεχνικοί με τα χαρακτηριστικά παπούτσια και τις ειδικές στολές που σκαρφαλώνουν πάνω στις πανύψηλες στήλες της ΔΕΗ.

Ο συνδυασμός του μεγάλου ύψους όπου εργάζονται με το ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργεί έναν επικίνδυνο -και κάποιες φορές φονικό- συνδυασμό.