ΚΟΣΜΟΣ

Στο Νεπάλ το μέλι είναι επικίνδυνη υπόθεση

Ψηλά στα βουνά του Νεπάλ, ομάδες αντρών ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά για να μαζέψουν το περιζήτητο άγριο μέλι από τις κυψέλες που βρίσκονται κρεμασμένες στους απόκρημνους γκρεμούς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: NIRANJAN SHRESTHA

Προχωρώντας για ώρες σε πολύ επικίνδυνα ορεινά μονοπάτια, μία ομάδα από κυνηγούς μελιού με αρχηγό τον πολύπειρο Devi Bahadur Nepali κουβαλούν προμήθειες, σχοινιά από μπαμπού, αιχμηρά μπαμπουδένια κοντάρια και άλλα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη συγκομιδή του περιζήτητου μελιού.

Το παραμικρό στραβοπάτημα μπορεί να σημαίνει πτώση από δεκάδες μέτρα ψηλά και σίγουρο θάνατο για τους κυνηγούς, οι οποίοι προχωρούν πολύ προσεκτικά μέσα από τα στενά και δύσβατα μονοπάτια των βουνών.

Πριν ξεκινήσουν την απότομη ανάβασή τους σε ένα απόκρημνο γκρεμό πάνω από τον ποταμό Τάμα Κόσι, οι Νεπαλέζοι φροντίζουν να έχουν μαζί τους αρκετό φαγητό, αρκετό νερό και αρκετές ποσότητες από ντόπιο αλκοόλ.

Στη βάση του γκρεμού έχουν φτιάξει ντάνες από κορμούς και γρασίδι με σκοπό να τις ανάψουν. Ο καπνός από τη φωτιά θα κάνει τις μέλισσες να βγουν από τις κυψέλες.

Ανεβαίνουν τη σκάλα (που είναι φτιαγμένη από μπαμπού) κρατώντας ένα αιχμηρό κοντάρι στο ένα χέρι και ένα καλάθι το στο άλλο – το κοντάρι για να σπάσουν τις κυψέλες, το καλάθι για να μαζέψουν τα πολύτιμα κομμάτια.

Οι κυνηγοί μελιού ετοιμάζονται να ανέβουν σε έναν απότομο γκρεμό κουβαλώντας εργαλεία απαραίτητα για τη συγκομιδή μελιού στην Ντολάκα, 185 χιλιόμετρα από το Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Μέλισσες πετούν μανιασμένα γύρω από μία κυψέλη που συλλέγουν οι κυνηγοί.

Ο αρχηχός τους ο Nepali είναι κρεμασμένος στον αέρα, κόβει κομμάτια και τα πιάνει καθώς πέφτουν με το καλάθι, πριν δώσει σινιάλο στους από κάτω για να τραβήξουν το γεμάτο μέλι καλάθι με το σκοινί στο έδαφος. Δύο από τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες και να συλλέξουν το μέλι.

Χιλιάδες μέλισσες πετούν δίπλα στα πρόσωπα των αντρών, τα οποία είναι προστατευμένα πίσω από ειδικά δίχτυα. 

Τα χέρια του Nepali έχουν πρηστεί άσχημα. Οι μέλισσες τον έχουν τσιμπήσει στα χέρια, στα πόδια και σε πολλά διαφορετικά σημεία του σώματός του. Πίνει αλκοόλ για να μπορεί, όπως λέει, να αντέξει στον πόνο.

Αυτήν τη φορά η ομάδα των κυνηγών κατάφερε να συλλέξει 34 λίτρα μέλι από τις αποικίες των μελισσών που βρίσκονται κρεμασμένες στους επικίνδυνους γκρεμούς. Θα καταφέρουν να το πουλήσουν στην αγορά για περίπου 25 δολάρια το λίτρο.

Devi Bahadur Nepali, ο πολύπειρος κυνηγός μελιού χρησιμοποιεί ένα σκοινό από μπαμπού για να μαζέψει τις κερήθρες στην Ντολάκα του Νεπάλ.
Οι μέλισσες βγαίνουν κατά χιλιάδες μέσα από τις κυψέλες που κρέμονται πολλά μέτρα πάνω από το έδαφος.
Οι Νεπαλέζοι ακροβατούν πάνω σε σκάλες φτιαγμένες από σκοινιά αναζητώντας την πολύτιμη πρώτη ύλη.
Κουβαλώντας τα εργαλεία για πολλά χιλιόμετρα, πάνω από τον ποταμό Τάμα Κόσι.
Για τους κυνηγούς μελιού του Νεπάλ που ζουν μία πολύ σκληρή ζωή, οι προνύμφες αποτελούν μία πολύ χρήσιμη πηγή τροφής.
Ένας κυνηγός παρακολουθεί τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να σκαρφαλώνουν στους επικίνδυνους γκρεμούς, στην Ντολάκα, 185 χιλιόμετρα από το Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ.