AP Photo
ΙΣΤΟΡΙΑ

10 παράξενοι θάνατοι ιστορικών βασιλιάδων και ευγενών

Κι όμως, ένα κεραμίδι μπορεί να σε στείλει έτσι ξαφνικά στον άλλο κόσμο. Γιατί μπροστά στον θάνατο τελικά, όλοι είμαστε κοινοί θνητοί. 

Στο πολύ μακρινό παρελθόν, το να είσαι μονάρχης, συνδεόταν μεταξύ άλλων και με ένα βίαιο, αιματοβαμμένο τέλος στο πεδίο της μάχης, το οποίο θεωρείτο τιμητικό και μάλιστα, οι περισσότεροι ευγενείς, βασιλείς και ηγέτες το επιζητούσαν· να πεθάνουν λαβωμένοι και δοξασμένοι πολεμώντας για την πατρίδα και τον λαό τους.

Υπήρχαν ωστόσο αρκετοί ιστορικοί βασιλιάδες που άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο με τραγικά περίεργο τρόπο. Όπως τα ακόλουθα παραδείγματα που ανακαλύψαμε στο ListVerse

Ο βασιλιάς Πύρρος χτυπήθηκε θανάσιμα από κεραμίδι 

Ο βασιλιάς Πύρρος, που κυβέρνησε το αρχαίο ελληνικό βασίλειο της Ηπείρου, ήταν γνωστός ως γενναίος και επιδέξιος διοικητής, αλλά ο θάνατός του από τα χέρια μιας ηλικιωμένης γυναίκας κατά τη Μάχη του Άργους το 272 π.Χ. στα στενά δρομάκια της πόλης, και ενώ ο Πύρρος πολεμούσε έναν Αργείο στρατιώτη, χτυπήθηκε στο κεφάλι και έπεσε από το άλογό του. 

Ο Έλληνας φιλόσοφος και ιστορικός Πλούταρχος έγραψε ότι η μητέρα του στρατιώτη κοίταξε κάτω από το σπίτι της και «όταν είδε ότι ο γιος της πολεμούσε με τον Πύρρο, σήκωσε ένα κεραμίδι και το πέταξε πάνω του για να γλιτώσει το παιδί της». Δεν έγινε ποτέ σαφές αν σκοτώθηκε ακαριαία ή απλώς ζαλίστηκε από το χτύπημα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο εχθρός άδραξε την ευκαιρία για να τον αποκεφαλίσει.

Ο βασιλιάς Ερρίκος Α’ έφαγε πάρα πολλά πετρομυζοντόμορφα

Τι είναι τα πετρομυζοντόμορφα (lampreys); Μία αρχαία σωζόμενη γενεαλογία ψαριών χωρίς γνάθο και λέπια, που έμοιαζαν με χέλι και ρουφούσαν αίμα. Τα αποκαλούσαν επίσης «ψάρια-βαμπίρ». Ενώ βρισκόταν λοιπόν στη Γαλλία το 1135 για να επισκεφθεί την οικογένεια και να επιδοθεί σε κυνήγι, ο βασιλιάς Ερρίκος Α’ της Αγγλίας αποφάσισε να απολαύσει ένα πλούσιο γεύμα με πετρομυζοντόμορφα, αγνοώντας το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ψάρια δεν τρώγονταν.

Ο Δούκας του Κλάρενς πνίγηκε σε ένα βαρέλι κρασί

Οι ευγενείς συνήθως είχαν την τιμή να εκτελούνται ιδιωτικά παρά να ταπεινώνονται δημόσια με θάνατο, πράγμα που σήμαινε ότι ο τρόπος θανάτου τους παρέμενε πολλές φορές άγνωστος. Αυτό συνέβη και με τον George Plantagenet, Δούκα του Κλάρενς, ο οποίος εκτελέστηκε για προδοσία από τον αδελφό του, βασιλιά Εδουάρδο Δ’, το 1478 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων. 

Φήμες έλεγαν ότι αντί να τον αποκεφαλίσουν, όπως ισχυρίστηκαν, τον έπνιξαν σε ένα βαρέλι με κρασί. Το Fabyan’s Chronicle (1516), για παράδειγμα, αναφέρει ότι ο Κλάρενς «πνίγηκε σε ένα βαρέλι κρασί Malmesey», ενώ ο William Shakespeare συμπεριέλαβε τον θάνατό του στο ιστορικό του έργο Ριχάρδος Γ’, με τον Κλάρενς να μαχαιρώνεται και στη συνέχεια ένας από τους δολοφόνους του να ουρλιάζει: «Θα σε πνίξω μέσα στον πισινό σου».

Ο Al-Musta’sim Billah είτε ποδοπατήθηκε ή λιμοκτόνησε μέχρι θανάτου

Το 1258, η Βαγδάτη δέχτηκε επίθεση από τους Μογγόλους και ο Al-Musta’sim Billah, ο τελευταίος Χαλίφης των Αββασίδων που κυβέρνησε στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε από τον Hulagu Khan, εγγονό του Genghis Khan. Αν και υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες για το πώς ακριβώς εκτελέστηκε, στις πιο δημοφιλείς είναι οι εξής: ή ότι τον τύλιξαν σε ένα χαλί και τον ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου άλογα ή ότι τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο για να πεθάνει από την πείνα.

Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ πέθανε από πυρακτωμένη τσιμπίδα

Αν και οι απόψεις των ιστορικών διίστανται, ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ της Αγγλίας λέγεται ότι είχε ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τον Piers Gaveston, τον οποίο ο πατέρας του, ο Εδουάρδος Α’, είχε εξορίσει από το βασίλειο στη διάρκεια της προηγούμενης βασιλείας για ανάρμοστη συμπεριφορά με τον γιο του, καθώς ήταν παντρεμένος με την Ισαβέλλα της Γαλλίας. Προκειμένου να εκδικηθεί τον Εδουάρδο, η βασίλισσα όχι μόνο βρήκε εραστή, τον Roger Mortimer, αλλά αποφάσισε να τον δολοφονήσει και μάλιστα με φριχτό θάνατο, εισάγοντας στο σώμα του μία πυρακτωμένη τσιμπίδα. 

Ο αυτοκράτορας Βαλεριανός αναγκάστηκε να πιει λιωμένο χρυσό

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Βαλεριανός κυβέρνησε από το 253 έως το 260 μ.Χ., όταν αιχμαλωτίστηκε στη μάχη από τον Πέρση αυτοκράτορα Shapur I. Ως αιχμάλωτος πολέμου, ο Βαλεριανός υπέστη ταπεινώσεις και βασανιστήρια και οι μαρτυρίες για τον θάνατό του ποικίλλουν, με την πιο φρικτή να κάνει λόγο για λιωμένο χρυσό που τον ανάγκασαν να πιει.

Ο Sigurd Eysteinsson σκοτώθηκε από το δόντι ενός νεκρού

Ο Sigurd Eysteinsson ή Sigurd the Mighty υπήρξε ο πρώτος κόμης του Όρκνεϊ και από τους πιο σκληροτράχηλους Βίκινγκς. Κατά τη διάρκεια της απόπειρας εισβολής των ατρόμητων Σκανδιναβών στη βόρεια Σκωτία το 892, συμφώνησε σε μια ισότιμη μάχη εναντίον ενός Σκωτσέζου ευγενούς που ονομαζόταν Máelbrigte. Κάθε ηγέτης έπρεπε να με ένα στρατό 40 αντρών, αλλά ο Sigurd ανέβασε 80 άντρες σε 40 άλογα. Όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισε τη μάχη και έδεσε το κομμένο κεφάλι του Máelbrigte στη σέλα του ως τρόπαιο. Ο μύθος λέει ότι ένα από τα δόντια του νεκρού έσκισε το πόδι του Sigurd καθώς ίππευε. Η πληγή γρήγορα μολύνθηκε και πέθανε.

Ο αυτοκράτορας Βαλεντινιανός Α’ ούρλιαξε τόσο δυνατά που έπαθε εγκεφαλικό

Την επόμενη φορά που θα αφήσεις τον θυμό σου να σε καταπνίξει, θυμήσου το εξής: τον Βαλεντινιανό ή Ουαλεντινιανό Α’, ο οποίος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο αφού ούρλιαξε τρομερά δυνατά από την οργή του επειδή ένα λάθος των συμπατριωτών του κατέστρεψε κάθε ελπίδα για κατάπαυση του πυρός με τους Γερμανούς. Ο Βαλεντινιανός ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 364 έως το 375 μ.Χ. και πέρασε μεγάλο μέρος της βασιλείας του υπερασπιζόμενος τα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

Ο αυτοκράτορας Qin Shi Huang ήπιε υδράργυρο

Το 221 π.Χ., ενοποίησε την Κίνα για πρώτη φορά, ο Qin Shi Huang στέφθηκε Αυτοκράτορας και στη συνέχεια, ξεκίνησε τη διαδικασία κατασκευής του Σινικού Τείχους. Μεταξύ όλων των άλλων, ο Qin Shi Huang ήθελε να ζήσει για πάντα, να γίνει αθάνατος. Στην προσπάθειά του να πετύχει την αθανασία, πειραματίστηκε με διάφορα ελιξήρια με ένα από αυτά να περιλαμβάνει κρασί αναμεμειγμένο με μέλι και υδράργυρο, που τον οδήγησε στο θάνατο σε ηλικία 49 ετών. 

Ο Δούκας Jing πνίγηκε στην τουαλέτα

 

Ο Δούκας Jing κυβέρνησε την πολιτεία Τζιν στην αρχαία Κίνα μεταξύ 599 και 581 π.Χ. και πέθανε λίγο μετά την παραίτησή του από τον θρόνο λόγω ασθένειας. Σύμφωνα με το αρχαίο κινέζικο κείμενο Zuo Zhuan, ο Jing συμβουλεύτηκε έναν σαμάνο αφού τον επισκέφτηκε μια δαιμονική οντότητα σε έναν εφιάλτη. Ο σαμάνος του είπε ότι δε θα ζούσε για να «δοκιμάσει το νέο σιτάρι». Ο Jing πάλεψε και όταν το σιτάρι ήταν έτοιμο να φαγωθεί, έβαλε τον σαμάνο να σκοτωθεί επειδή έκανε λανθασμένη πρόβλεψη. Αφού κατανάλωσε μεγάλες ποσότητες σιταριού, επισκέφτηκε την τουαλέτα, που δεν ήταν η τουαλέτα που έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ένας μεγάλος λάκκος. Άγνωστο γιατί και πώς έπεσε μέσα και πνίγηκε.