© Nati Harnik / AP
ΧΡΗΜΑ

10 πράγματα στα οποία δεν πρέπει να πετάς τα λεφτά σου, σύμφωνα με τον Warren Buffett

Οι συμβουλές του μεγιστάνα των επενδύσεων για να γίνεις πλούσιος.

Ο Warren Buffett δε γεννήθηκε πλούσιος, όμως κατάφερε να γίνει μέσα από σκληρή δουλειά και στοχοπροσήλωση ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη γη. Ένας trendsetter στον τομέα των επενδύσεων που καταφέρνει με μια δήλωσή του να αλλάζει πλήρως το τοπίο των αγορών.

Πρόσφατα, έκλεισε τα 93 του χρόνια και λέγεται ότι αυτό που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τις επενδύσεις ήταν ένα βιβλίο που δανείστηκε από τη δημοτική βιβλιοθήκη στην Ομάχα της Νεμπράσκα, όταν ήταν 7 ετών. Ο τίτλος του; «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια».

Ο Buffett εντέλει δεν έβγαλε μόνο 1.000 δολάρια, ούτε καν 1.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τον κάθε τρόπο από το βιβλίο. Με προσωπική περιουσία 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται σταθερά στη 10άδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αλλά η καθημερινότητά του δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε έναν δισεκατομμυριούχο.

O Buffett ζει ακόμα στη γενέτειρά του, σε ένα σπίτι που είχε αγοράσει πριν 65 χρόνια και έχει αναφέρει στις συνεντεύξεις του ότι το αγαπημένο του γεύμα είναι ένα μπέργκερ από τα McDonald’s.

Ο 93χρονος επιχειρηματίας πολλές φορές έχει τύχει να καυτηριάσει τον τρόπο ζωής των υπόλοιπων πλούσιων και έχει κατά καιρούς δώσει μερικές οδηγίες προς τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς», για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Σήμερα αναζητούμε τις 10 πιο διάσημες συμβουλές του Warren Buffett για όσα δεν πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι.

Να παραμελούμε την προσωπική μας βελτίωση

Η πιο σημαντική επένδυση του Buffett ήταν η μόρφωση που προσέφερε στον εαυτό του. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, αυτή και φυσικά η βελτίωση των δεξιοτήτων του ήταν το παν για την εκτόξευση της καριέρας του.

Να τζογάρουμε

«Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει» όπως θα λέγανε οι δικοί μας. Οι περισσότεροι βλέπουν τον τζόγο σαν μια ευκαιρία για εύκολο χρήμα, όμως η αλήθεια είναι πολύ, πολύ διαφορετική καθώς οι πιθανότητες για μια μεγάλη νίκη για τους τζογαδόρους είναι απειροελάχιστες.

Να διατηρούμε ενεργές συνδρομές που δε μας ενδιαφέρουν

Αλήθεια, πόσες φορές έχεις μετανιώσει για τη συνδρομή σου στο Netflix τον τελευταίο χρόνο που το περιεχόμενό του έχει πέσει επίπεδο;

Ο μεγιστάνας πιστεύει ότι πρέπει συχνά να τσεκάρουμε τις συνδρομές που πληρώνουμε μέσω αυτόματων εντολών, ώστε να μη χαλάμε λεφτά αν δεν απολαμβάνουμε όσο πρέπει μια υπηρεσία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για μια άσκοπη συνδρομή σε γυμναστήριο.

Να χαλάμε μια περιουσία σε ρούχα

Αν τσεκάρουμε τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, θα διαπιστώσουμε ότι ντύνονται μάλλον απλά. Ο 93χρονος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και τα εξεζητημένα και ακριβά ρούχα, τον απωθούν.

Να κάνουμε νυχτερινή ζωή

Όταν ξενυχτάμε στα μπαρ, πολλές φορές σπαταλάμε περισσότερα χρήματα από όσα νομίζουμε και εύκολα ξεφεύγουμε. Ο Warren Buffett προτείνει πιο οικονομικές επιλογές, όπως πάρτι σε σπίτι.

Να πληρώνουμε με πιστωτικές κάρτες

Παρά την ευκολία στη χρήση και την άμεση συνδιαλλαγή με τις τράπεζες, ο Buffett θεωρεί ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι απλές συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μετρητά.

Να αγοράζουμε συνεχώς νέα αυτοκίνητα

Όπως και τα κινητά έτσι και τα αυτοκίνητα χάνουν πολύ σύντομα την αξία τους εξαιτίας των νέων μοντέλων που δε σταματούν να παράγονται. Ο Buffett θεωρεί αυτές τις αγορές άσκοπες και λογικό, αν σκεφτούμε ότι δουλειά του είναι να επενδύει σε ό,τι έχει μέλλον.

Να αγοράζουμε συνεχώς gadgets

Ο Buffett κρατά τις συσκευές του μέχρι όσο διαρκέσει η ζωή τους και παρόλο που οι νέες συσκευές είναι προφανώς καλύτερες από τις προηγούμενες. Θεωρεί αχρείαστη πολυτέλεια το να τις προμηθευόμαστε κάθε χρόνο.

Να ξοδεύουμε υπερβολικά ποσά για καλλυντικά

Σαν ένας σύγχρονος Σκρουτζ, ο Buffett δε θα μπορούσε παρά να μην είναι πολέμιος της υπέρμετρης χρησιμοποίησης καλλυντικών στο δέρμα.

Να καπνίζουμε

Όπως θα έχεις αντιληφθεί το τσιγάρο, πέρα από μια επιβλαβής για την υγεία συνήθεια, είναι και ένα σημαντικό έξοδο για την καθημερινότητα. Όποιοι το κόβουν, έχουν δει άμεσα αποτελέσματα στην τσέπη τους.