© ALAMY/VISUALHELLAS.GR
PERSONAL FINANCE

5 συμβουλές από έναν ειδικό για να βγάλεις πολλά λεφτά

Δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βγάζεις πολλά χρήματα για να πλουτίσεις. Είναι πολύ πιο σημαντικό να κατανοήσεις το πώς διαχειρίζεσαι τα λεφτά σου και να έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου.

Οι άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε πράγματα που συμβάλλουν στο να ανελιχθούν κοινωνικά. Είτε πρόκειται για ακριβά αυτοκίνητα, ρούχα σχεδιαστών, φανταχτερές τσάντες, ακριβά εστιατόρια ή το πιο πρόσφατο iPhone, πολλά από τα χρήματα που σπαταλούν είναι για να επιδεικνύονται στους άλλους.

Όπως λέει όμως ο Morgan Housel στο βιβλίο του The Psychology of Money: «Το να ξοδεύεις χρήματα επίδειξη έχεις είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να τα σπαταλήσεις». Ακολουθούν πέντε συμβουλές από τον ειδικό:

Μη δείχνεις πλούσιος. Γίνε πλούσιος.

Αν θέλεις πραγματικά να βγάλεις λεφτά, θα πρέπει να σταματήσεις να παίζεις το παιχνίδι του εντυπωσιασμού. Το status και ο πλούτος συχνά συγχέονται μεταξύ τους κι αυτό συμβαίνει επειδή τα σύμβολα που δείχνουν την κοινωνική θέση – σπορ αυτοκίνητα, ρούχα σχεδιαστών, φανταχτερά ρολόγια – είναι ορατά, φανταχτερά και απτά.

Τα σύμβολα όμως του πραγματικού πλούτου συνήθως δε φαίνονται (αν δε δείξεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό ή τις επενδύσεις σου, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο πλούσιος είσαι. Κι αυτό είναι λιγότερο εντυπωσιακό).

«Ο πρώτος κανόνας του χρήματος είναι ότι πλούτος είναι αυτό που δε βλέπεις. Είναι τα αυτοκίνητα και τα ρούχα που δεν αγοράζονται, τα κοσμήματα που δε δείχνονται» καταλήγει ο Morgan Housel. Με άλλα λόγια, η οικοδόμηση του πραγματικού πλούτου απαιτεί να είσαι λιγότερο φανταχτερός, να μην παίζεις παιχνίδια εντυπωσιασμού και να νοιάζεσαι λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα.

Επένδυσε στον εαυτό σου

Η επένδυση στον εαυτό σου – στις δεξιότητες, τις γνώσεις και το δίκτυό σου – έχει την υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα περισσότερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Όταν αυξάνεις τις δεξιότητές σου και χτίζεις το δίκτυό σου, το να γίνεις πλούσιος δεν είναι πλέον θέμα τύχης, αλλά ένα λογικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είπε: «Μια επένδυση στη γνώση αποδίδει τους καλύτερους τόκους». Είτε πρόκειται λοιπόν για βιβλία και διαδικτυακά μαθήματα, είτε για σεμινάρια – δώσε προτεραιότητα στο να επενδύσεις στον εαυτό σου.

Μια νέα διαπίστωση από ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής σου για πάντα. Μια πρακτική συμβουλή από ένα διαδικτυακό μάθημα μπορεί να σου αποφέρει ένα επιπλέον εισόδημα το μήνα. Αλλά και μια νέα επαφή από ένα σεμινάριο μπορεί να μετατραπεί σε μια δια βίου επαγγελματική συνεργασία.

Μην προσπαθείς να νικήσεις την αγορά

unsplash

Για τους περισσότερους επενδυτές, η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών είναι μια καλύτερη επενδυτική στρατηγική από το να επιλέγουν μεμονωμένες μετοχές με την ελπίδα να νικήσουν την αγορά. «Το να κατέχεις το χρηματιστήριο μακροπρόθεσμα είναι το παιχνίδι του νικητή, αλλά η προσπάθεια να νικήσεις την αγορά είναι το παιχνίδι του χαμένου» έχει δηλώσει ο John Bogle, ιδρυτής της Vanguard.

Όταν πρόκειται για επενδύσεις, οι μέσες αποδόσεις με ανατοκισμό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να κάνουν έναν απλό άνθρωπο πολύ πλούσιο. Αντί να προσπαθείς να νικήσεις την αγορά, είναι συνήθως πιο έξυπνο (και πιο κερδοφόρο) απλώς να ταιριάξεις σε αυτή.

Ανάλαβε 100% την ευθύνη της ζωής σου

Μερικές φορές, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά και να χάσεις τις οικονομίες σου. Αντί να μείνεις κολλημένος στο παρελθόν και να αρχίσεις να κατηγορείς τους ανθρώπους γύρω σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αναλάβεις 100% την ευθύνη για τα πάντα στη ζωή σου.

Μη μένεις κολλημένος στη νοοτροπία του θύματος. Μπορείς να διαβάσεις βιβλία για τα οικονομικά, να μελετήσεις το χρηματιστήριο, να απαγορεύσεις στον εαυτό σου να μπαίνει σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών και να αναπτύξεις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις το εισόδημά σου.

Απόκτησε οικονομική παιδεία

Δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βγάζεις πολλά χρήματα για να πλουτίσεις. Είναι πολύ πιο σημαντικό να κατανοήσεις το πώς διαχειρίζεσαι τα λεφτά σου και να έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου.

Οι άνθρωποι που βγάζουν πολλά χρήματα χωρίς να έχουν μάθει τις οικονομικές βάσεις τείνουν να τα ξοδεύουν (ή να τα χάνουν) γρήγορα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 70% των νικητών του λαχείου καταλήγουν απένταροι και το 33% προχωρούν σε δήλωση πτώχευσης μέσα σε επτά χρόνια μετά από αυτό το κερδοφόρο γεγονός.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες αθλητές και οι σταρ του Χόλιγουντ που έβγαλαν εκατομμύρια στην καριέρα τους κατέληξαν επίσης σε πτώχευση, γεγονός που δείχνει ότι ακόμα κι αν έχεις πλουτίσει, μπορείς να τα χάσεις όλα όταν δεν έχεις οικονομική παιδεία.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο του εισοδήματός σου πρέπει να μάθεις τα θεμέλια της χρηματοοικονομικής παιδείας, όπως πώς να κάνεις προϋπολογισμό, να αποπληρώνεις χρέη, να δημιουργήσεις ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης και να επενδύεις σε μετοχές και ακίνητα Να θυμάσαι, δεν έχει σημασία πόσα χρήματα βγάζεις, αλλά πόσο καλά τα διαχειρίζεσαι.