ΚΑΡΙΕΡΑ

10 συμβουλές για σίγουρη επαγγελματική επιτυχία

Μερικά χρήσιμα tips για εγγυημένα success stories.

«Αν δεν υπάρχει δρόμος, θα τον δημιουργήσουμε». Το απόφθεγμα ανήκει στον θρυλικό Αννίβα και συνοψίζει μέσα σε μερικές λέξεις την κατάλληλη νοοτροπία για να πετύχεις. Μα, ο Καρχηδόνιος στρατηγός έχασε τα πάντα στο τέλος, έτσι δεν είναι; Ισχύει, την ίδια όμως στιγμή έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο ικανούς ανθρώπους που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο πεδίο της μάχης. Έβαλε στόχο το ακατόρθωτο και σχεδόν το κατάφερε παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες. Μήπως, λοιπόν, έχουμε να μάθουμε κάποια πράγματα από τα λόγια του;

Μπορεί η επαγγελματική επιτυχία να σου φαίνεται σαν τεράστιο βουνό που δεν μπορείς να ανέβεις, σίγουρα πάντως είναι πιο εύκολο από το να κατακτήσεις τη Ρώμη.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως ακούγονται απλές, αν όμως τις συγκρατήσεις μπορούν να φανούν πολύτιμες στην καριέρα σου. Τα success stories δε χτίζονται άλλωστε σε μία μέρα.

Υπομονή και επιμονή για επιτυχία

Καλό είναι να σχεδιάζεις προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις σου και να περιμένεις την κατάλληλη ευκαιρία. Φυσικά, η υπομονή δεν είναι από μόνη της αρκετή. Θα χρειαστεί να επιμείνεις πολλές φορές, να πας κόντρα στις πιθανότητες και να μην απογοητεύεσαι στην πρώτη δυσκολία.

Το ταξίδι της γνώσης

Ας αποφύγουμε τον γνωστό στίχο του Κ.Π. Καβάφη για να μη γίνουμε γραφικοί. Σε κάθε βήμα της καριέρας σου θα πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου για να γίνεται καλύτερος. Άλλωστε, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Διασκέδασέ το

No pain, no gain. Ναι, ισχύει. Την ίδια όμως στιγμή σχεδόν κανείς ποτέ δεν κατάφερε κάτι πραγματικά σημαντικό χωρίς να περνάει καλά στο ενδιάμεσο. Πόσο επιτυχημένος μπορείς να είσαι σε κάτι που μισείς;

Θετική σκέψη

Μπορεί να είναι κλισέ, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν ισχύει. Δε χρειάζεται προφανώς να κλείνεις τα μάτια στις αρνητικές σκέψεις πάντα, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να είναι ο οδηγός σου. Η απαισιοδοξία αυξάνει το άγχος, και το άγχος σκοτώνει την ικανότητα να σκέφτεσαι με καθαρό μυαλό.

Κοίτα τις διαφορετικές οπτικές

Υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι ο μοναδικός τρόπος να πετύχεις είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι: my way or the highway. Σε εποχές που καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο τη δύναμη και τη σημασία της ενσυναίσθησης, καλό είναι να βλέπεις τα πράγματα και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου είναι ένα σημαντικό προσόν που μπορεί να σε μάθει πολλά και να σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Να είσαι ειλικρινής

Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες την αλήθεια. Πραγματικά, αν λες ψέμματα στον εαυτό σου, πώς είναι δυνατόν να σε πιστέψουν και να σε εμπιστευτούν οι συνεργάτες σου;

Βάλε Χ σε ό,τι σε αποσπά από την επιτυχία

Μπορεί να είναι μία τοξική σχέση, μία κακή συνήθεια σαν το αλκοόλ, μία βαρετή συνθήκη όπως το ασταμάτητο σκρολάρισμα στα social media. Ο χρόνος όμως είναι χρήμα και καλό είναι να μην το σπαταλάς.

Πίστεψε στον εαυτό σου

Ισχύει ό,τι και για την ειλικρίνεια. Αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος; Παράλληλα, βέβαια, υπάρχει και άλλη μία σημαντική αλήθεια: για να πετύχεις πραγματικά πρέπει να πατάς στα δικά σου πόδια. Το να περιμένεις από τους γονείς, τους φίλους, ή ακόμη και τον Θεό να λύσει τα προβλήματά σου είναι μία επικίνδυνη πλάνη. Ακόμα και αν κληρονομήσεις μία αυτοκρατορία, θα πρέπει να ξέρεις πώς να την κουμαντάρεις. Οι άλλοι δε θα είναι πάλι εκεί.

Plan B για επιτυχία

Είναι σημαντικό να πιστεύεις σε όσα σχεδιάζεις. Ακόμα όμως και το καλύτερα οργανωμένο επαγγελματικό σχέδιο μπορεί να πάει στραβά. Τότε θα πρέπει να έχεις κάποια λύση για να μην πέσεις από τα σύννεφα. Τα μαξιλάρια ασφαλείας σώζουν ζωές, αφού ο κίνδυνος να τσακιστείς στα βράχια είναι πάντα μία ανάσα μακριά.

O κίνδυνος του burn out

Αν νομίζεις ότι η επιτυχία έρχεται μόνο μέσα από την ασταμάτητη και κοπιαστική δουλειά χωρίς κανένα διάλειμμα, καλύτερα να το σκεφτείς ξανά. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται ξεκούραση για να μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή ώστε να έρθει η επιτυχία. Τίποτα δεν είναι περισσότερο πολύτιμο από το καθαρό μυαλό.