Φωτογραφίες: Άκης Κατσούδας
ΓΕΥΣΗ

Maritozzi: Τώρα απολαμβάνεις το παραδοσιακό γλυκό της Ρώμης και στην Αθήνα

Στο Solo Gelato στο Χαλάνδρι φτιάχνουν maritozzi - αφράτα μπριός γεμισμένα με βελούδινη κρέμα σαντιγί και πραλίνα, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη.

Ένα αφράτο στρογγυλό, άγλυκο ψωμάκι τύπου μπριός, ανοίγει στη μέση και στολίζεται με βελούδινη κρέμα σαντιγί. Στη συνέχεια, λειαίνεται με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη. Υπάρχει όμως και μία ακόμα έκπληξη στην εκδοχή που προτείνει το Solo Gelato στο Χαλάνδρι – μία ποσότητα πραλίνας κρυμμένη κάτω από την κρέμα. Η διαδικασία για τα maritozzi, τα παραδοσιακά γλυκά της Ρώμης, γίνεται σχεδόν ευλαβικά, με ντελικάτες κινήσεις.

Το αυθεντικό maritozzo – ένα ρολό με βάση τη ζύμη που κόβεται σε φέτες και γεμίζεται με κρέμα σαντιγί – φέρεται να χρονολογείται από τη μεσαιωνική Ρώμη, όπου μια εκδοχή χωρίς γαλακτοκομικά, γεμάτη με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Και το ελαφρώς ζαχαρούχο, γεμάτο κρέμα αριστούργημα φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει ένα δαχτυλίδι αρραβώνων κατά τη διάρκεια μιας πρότασης γάμου. (Η λέξη marito σημαίνει σύζυγος στα ιταλικά.)

Τα maritozzi μόνο «απαρχαιωμένα» δε θεωρούνται. Αυτά τα αφράτα μπριός γεμισμένα με αέρινη κρέμα φιγουράρουν στο TikTok – μια σειρά από χαλαρωτικά βίντεο συνταγών έχουν συγκεντρώσει πάνω από 70 εκατομμύρια προβολές. Επίσης η αναζήση του όρου, σύμφωνα με το Google Trends, εκτοξεύτηκε δραματικά στην αρχή της πανδημίας – μια εποχή που χρειαζόμασταν όσο τίποτα άλλο αφράτες και λαχταριστές ζύμες.

Πέρα από το διαδίκτυο, το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο μαγειρικής Tasting Rome, της Katie Parla και της Kristina Gill. Ανάμεσα στις αρχαίες συνταγές από την αιώνια πόλη, φιγουράρει και το maritozzo, γεγονός που συνέβαλε στη δημοτικότητά του.

maritozzi

maritozzi

Η ποιότητα παίζει ρόλο. Στο Solo Gelato, ο Νίκος Χριστογεώργος, τρίτη γενιά πλέον στην επιχείρηση, χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα τις συνταγές του παππού του από το 1951, παρασκευάζοντας παγωτά και γλυκά από την αρχή, με εκλεκτές πρώτες ύλες και χωρίς έτοιμα μείγματα.

Στο κατάστημα βρίσκεις μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις παγωτών, όπως παραδοσιακό καϊμάκι με σαλέπι και μαστίχα Χίου, σορμπέ σοκολάτας με κακάο Criollo, φιστίκι Σικελίας, φουντούκι Πιεμόντε, αλλά και παραδοσικά ιταλικά γλυκά, όπως cannoli Σικελίας με ρικότα -τα οποία γεμίζονται τη στιγμή της παραγγελίας – και maritozzi.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Όσο καλοκαιριάζει, τα maritozzi κάνουν περιορισμένες εμφανίσεις. Κάτι σαν γλυκό – guest star. Το σίγουρο είναι πώς όταν βρεις στη βιτρίνα αξίζει να τα δοκιμάσεις. Είναι λαχταριστά, φτιαγμένα με μεράκι στο εργαστήριο του καταστήματος, όπου κυριαρχεί η οργάνωση και η καθαριότητα. Ένα φίνο γλυκό που τρώγεται ακόμα και για πρωινό με τον καφέ σου.