Moviestore Collection/Alamy/Visualhellas.gr
ΥΓΕΙΑ

Οι συνήθειες που θα σε κάνουν να αντέχεις κάθε ψυχολογική πίεση

Το να ταξιδεύεις με το μυαλό σου σε παρελθοντικά γεγονότα ή σε μελλοντικές καταστάσεις δεν είναι σίγουρα μία από αυτές τις συνήθειες.

Ο Nick Wignall είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και ιδρυτής του The Friendly Mind, ενός εβδομαδιαίου newsletter που παρέχει πρακτικές συμβουλές ευζωίας, για καλύτερη συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο medium.com, η ψυχική δύναμη είναι «η ικανότητα του να μάθεις να ελέγχεις όσο περισσότερο μπορείς το μυαλό, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αντί να ελέγχεσαι από αυτά». Για παράδειγμα, να μπορείς να διαχειριστείς τον εσωτερικευμένο θυμό σου, να μειώσεις το άγχος που σε κυριεύει σχεδόν καθημερινά για τα πάντα, ακόμα και να σπάσεις τον κύκλο της χαμηλής αυτοεκτίμησης που σε χαρακτηρίζει εδώ και πολύ καιρό. 

Όπως σημειώνει ο Wignall, «αν θέλεις να είσαι συναισθηματικά ανθεκτικός, να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου, πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου ώστε να είναι ψυχικά και πνευματικά δυνατός».

Προτείνει λοιπόν τρεις συνήθειες που θα βελτιώσουν αργά, αλλά σταθερά την ψυχική και συναισθηματική σου αντοχή σε κάθε πίεση.

Να είσαι ειλικρινής για το πώς αισθάνεσαι 

Εκεί που πιστεύεις ότι γενικά είσαι ειλικρινής με τα συναισθήματά σου, ότι εκφράζεις το πώς νιώθεις και ότι βγάζεις προς τα έξω ό,τι σε βασανίζει, έρχεται συνήθως το πιο κλασικό παράδειγμα για να σε διαψεύσει. Συγκεκριμένα, η πιο κλασική ερώτηση όταν συναντάς κάποιον: «Πώς είσαι;» ή Τι κάνεις;». 

Κατά 99,999999% θα απαντήσεις «Καλά», ενώ δεν είσαι στην πραγματικότητα και ενώ το συναίσθημά σου είναι άλλο: θλίψη, οργή, φόβος, απελπισία, απογοήτευση. Δεν είσαι όμως  ο μόνος που αντιδρά έτσι. Σχεδόν όλοι αυτή τη λέξη χρησιμοποιούμε χωρίς να το σκεφτούμε, σαν να βγαίνει από τα χείλη μας αντανακλαστικά. 

«Δεν χρειάζεται να αναλύσεις, αν δεν το θέλεις, τι σου συμβαίνει στον συνάδελφο που σε ρωτά “τι κάνεις;” το πρωί, αφού έχετε ανταλλάξει καλημέρες. Μπορείς όμως να του πεις “δεν είμαι και στα καλύτερα μου, είχα έναν έντονο τσακωμό χθες το βράδυ και ακόμα σκέφτομαι όσα έγιναν και ειπώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ο χώρος ή στιγμή για να το συζητήσουμε, αλλά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον”», εξηγεί ο Wignall.

«Κρύβοντας το αρνητικό συναίσθημα που νιώθεις στην προσπάθειά σου να ξεφύγεις και να μην το βιώσεις, στέλνεις μήνυμα στον εγκέφαλο ότι τα οδυνηρά συναισθήματα είναι κάτι που πρέπει να φοβάσαι με αποτέλεσμα να γίνεσαι συναισθηματικά εύθραυστος. 

Από την άλλη, όταν αναγνωρίζεις το συναίσθημά σου με ειλικρίνεια, όσο αρνητικό, δύσκολο και επώδυνο κι αν είναι, τόσο στους γύρω σου, όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό, χτίζεις λιθαράκι-λιθαράκι την ψυχική δύναμη και τη συναισθηματική σου ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου», προσθέτει.

Να αντιστέκεσαι στα περιττά ταξίδια στο χρόνο

Για τον Wignall, «η πλειονότητα του συναισθηματικού πόνου που βιώνεις, που όλοι βιώνουμε, είναι άμεσο αποτέλεσμα του υπερβολικού “mental time travel”», όπως χαρακτηρίζει τα ταξίδια που κάνουμε με το μυαλό μας στον χρόνο. Όταν ανασύρουμε καταστάσεις του παρελθόντος ή όταν προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τι θα κάναμε στο μέλλον αν συνέβαινε το τάδε ή το δείνα. 

Μέχρι ενός σημείου όλο αυτό είναι φυσιολογικό και λειτουργεί μάλιστα πολλές φορές προς όφελός σου, σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος ή να προλαμβάνεις κακοτοπιές. 

Η υπερβολή και ως εκ τούτου, η ζημιά ξεκινά όταν για παράδειγμα αντί να κοιμάσαι, βασανίζεσαι στις 3 τα μεσάνυχτα για το πώς θα έπρεπε να είχες συμπεριφερθεί σε εκείνο το περιστατικό πριν κάτι χρόνια ώστε να γλιτώσεις από αυτό που σου συνέβη τότε. Το timing παίζει και εδώ τον ρόλο του. 

Να διακρίνεις τις επιθυμίες από τις αξίες

Σημαντικό ρόλο στο να ενδυναμωθείς ψυχικά και συναισθηματικά παίζει η ικανότητα του να αντιστέκεσαι σε παρορμήσεις που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν στην πραγματικότητα.

«Πολύ συχνά, οι καλύτερες προθέσεις μας σαμποτάρονται από το ίδιο μας το μυαλό με τη μορφή παρορμητικών αντιδράσεων, πόθων, φόβων», υπογραμμίζει ο Wignall, τονίζοντας ότι υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος διαχείρισής τους.

«Ο λάθος τρόπος είναι να λες στον εαυτό σου “μην φας γλυκό”, όταν έχεις τη στιγμιαία παρόρμηση να το κάνεις. Ο σωστός τρόπος για να αντισταθείς σε ανθυγιεινές παρορμήσεις είναι να εστιάσεις στις αξίες σου. Εν προκειμένω, στο ότι έχει σημασία για σένα να χάσεις τα περιττά κιλά που θέλεις και να υιοθετήσεις ένα υγιεινό lifestyle», συμπληρώνει.