© Jason Leung / Unsplash
ΥΓΕΙΑ

Το μπαχαρικό που βελτιώνει την ψυχική υγεία

Με βάση την παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας κάνει θαύματα. Πέρα όμως από τις υπερβολές, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει τα πραγματικά οφέλη του πολύ διαδεδομένου μπαχαρικού.

Στην Ινδία το βρίσκεις σχεδόν παντού: είναι το μπαχαρικό που αποτελεί τη βάση για το κάρυ, η Αγιουρβέδα το αντιμετωπίζει ως κάτι με σχεδόν μαγικές ικανότητες το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση μίας τεράστιας γκάμας από ασθένειες ή ενοχλήσεις, ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας οι συγγενείς αλείφουν το σώμα του γαμπρού με κουρκουμά λίγο πριν από τον γάμο.

Πού όμως τελειώνει ο μύθος και πού αρχίζει η αλήθεια; Τα τελευταία χρόνια και καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου για μία περισσότερο υγιεινή διατροφή έχει εκτοξευτεί, ο κουρκουμάς έγινε περιζήτητος – τόσο στα παζάρια μπαχαρικών όσο και τα εξειδικευμένα e-shops. 

Το γεγονός ότι κουβαλούσε μία φήμη για αντιοξειδωτική αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση τον έκανε να μοιάζει με το Άγιο Δισκοπότηρο της υγιεινής διατροφής.

Οι υπερβολές όμως σπάνια λένε (όλη) την αλήθεια. Αυτή συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση.   

Τι ακριβώς είναι ο κουρκουμάς

Το μπαχαρικό που ηρεμεί το μυαλό και καταπολεμά τις ενοχλητικές φλεγμονές κουρκουμάς © Αgnieszka Kowalczyk / Unsplash

Ο κουρκουμάς είναι ένα εγγενές φυτό στη Νότια Ασία, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ (πιπερόριζα), και χρειάζεται θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20 με 30 βαθμούς Κελσίου και υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων για να ευδοκιμήσει. Ακριβώς, δηλαδή, ότι συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου.

Στις κουζίνες της Άπω Ανατολής και κυρίως σε αυτήν της ινδικής χερσονήσου χρησιμοποιείται ανελλιπώς από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Προφανώς, δε λείπει από κανένα σπίτι, αφού η απαλή αλλά πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά του καθώς και το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του είναι σήμα κατατεθέν στην κουζίνα αλλά και την παραδοσιακή ιατρική της περιοχής.

Στα Ελληνικά, τον βρίσκουμε στα λεξικά και ως κιτρινόριζα. Όσο για τη μορφή με την οποία φτάνει στο τραπέζι μας; Είναι μία πολύ λεπτή σκόνη που, αν δεν προσέξεις, βάφει τα πάντα. Στην Ινδία πάλι, αρκετές φορές χρησιμοποιούν και το φρέσκο φυτό, πριν το ψήσουν σε φούρνους και το κάνουν σκόνη.

Τι λένε οι έρευνες ότι προσφέρει 

Με βάση την παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας κάνει θαύματα. Πέρα όμως από τις υπερβολές, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει τα πραγματικά οφέλη του πολύ διαδεδομένου μπαχαρικού. κουρκουμάς © Jellybee / Unsplash

Οι καταχωρήσεις για τα οφέλη του κουρκουμά στο παγκόσμιο ίντερνετ μετριούνται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι πιθανόν να βρεις ότι κάνει καλό σχεδόν τα πάντα: καταπολεμά τις αλλεργίες, προλαμβάνει τον καρκίνο, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες όμως, σύμφωνα με την Guardian, έδειξαν το εξής: η φήμη που θέλει το μπαχαρικό να έχει γενικές αντιφλεγμονώδεις αλλά και αντιοξειδωτικές δράσεις ελέγχονται. Η κουρκουμίνη, η ουσία δηλαδή που είναι υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες δράσεις, βρίσκεται σε ποσοστό 3% στον κουρκουμά. Χρειάζονται λοιπόν πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτόν για να είναι αποτελεσματικός.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και όσον αφορά μία συγκεκριμένη φλεγμονή: αυτήν που προκαλεί η αρθρίτιδα στα γόνατα. Σε δημοσίευμα των New York Times διαβάζουμε ότι πριν λίγα χρόνια μία έρευνα έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο εκχύλισμα κουρκουμά βοήθησε στην καταπολέμηση των πόνων που προκαλεί η οστεοαρθρίτδια βελτιώνοντας παράλληλα την κινητικότητα των αρθρώσεων της περιοχής.

Όσο για την ικανότητα να προλαμβάνει σοβαρές εκφυλιστικές αρρώστιες του εγκεφάλου; Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο. Είναι όμως σίγουρο ότι ένα ρόφημα με γάλα (αγελαδινό ή αμυγδάλου) και κουρκουμά ηρεμεί το μυαλό και βοηθά στο να πέσεις πιο ήρεμος για ύπνο. Και ο καλός ύπνος σημαίνει καλύτερη ψυχική υγεία.

Είναι κάτι που κάνουν εδώ και αιώνες στην Ινδία, και όλα δείχνουν ότι έχουν δίκιο.