Dave Sanders/The New York Times via AP, Pool
EXPLAINED

4 απαντήσεις για την ιστορική καταδίκη του Donald Trump

Τι συμβαίνει με τις άλλες ποινικές υποθέσεις, πότε θα γίνει γνωστή η ποινή του, το δικαίωμα της έφεσης και αν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Ο Donald Trump έγραψε ιστορία. Έγινε και επίσημα ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για κακούργημα. Αυτό το κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο με τα «κατορθώματά» του είναι ξεχωριστό, καθώς κάνει τις εκλογές του Νοεμβρίου ακόμα πιο απρόβλεπτες. Αν ένας υποψήφιος για την προεδρία μπορεί να κάνει μια καταδίκη να λειτουργήσει υπέρ του, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Trump.

Οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τον καταδίκασαν για 34 κακουργήματα που αφορούν την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η πολύμηνη δίκη του, αλλά να ξεκινήσει μια νέα, πιο περίεργη φάση της ιστορικής υπόθεσης. Πλέον, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί μέχρι και ποινή φυλάκισης.

Βέβαια, ο Trump φημίζεται για την άσκηση μακροχρόνιων εφέσεων κατά δικαστικών αποφάσεων και είναι πολύ πιθανό να ασκήσει έφεση και σε αυτή την περίπτωση. Ακολουθούν τρεις απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα μετά την «καταδίκη» του. Η χρήση εισαγωγικών είναι αναγκαία.

Πότε θα γίνει γνωστή η ποινή του;

Ο δικαστής Juan Merchan όρισε την 11η Ιουλίου ως τη μέρα που θα ανακοινωθεί η ποινή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο Merchan θα μπορούσε να τιμωρήσει τον Trump με 4 χρόνια φυλάκισης, αν και θεωρείται απίθανο. Μπορεί το ποινικό μητρώο του να μην είναι λευκό, όμως στα 78 του χρόνια δεν μπορούν να του συμβούν και πολλά. Η αναστολή, η κοινωνική εργασία ή ένα χρηματικό πρόστιμο είναι η ίσως τα πιο πιθανά σενάρια.

Σε περίπτωση που η ποινή είναι μεγαλύτερη, τότε θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με τη μυστική υπηρεσία να βρίσκεται στο πλάι του. Άλλωστε, μιλάμε για τον πρώην πρόεδρο. Προς το παρόν, παραμείνει εκτός φυλακής καθώς και οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν να καταβάλει κάποια εγγύηση.

Μπορεί να ασκήσει έφεση;

Ο Trump έχει επανειλημμένα ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη διαδικασία ή να καταλήξει τελικά η υπόθεσή του σε δικαστήριο που μπορεί να πάρει το μέρος του. Η υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν διαφέρει.

Λίγο μετά την καταδίκη του, ο δικηγόρος του Todd Blanche ζήτησε από τον Merchan να αποσύρει τις κατηγορίες, παρά την ετυμηγορία. Ο δικαστής, φυσικά, απέρριψε το αίτημα.

Σύμφωνα με το CNN, κατά τη διάρκεια της δίκης, η νομική ομάδα του Trump έλαβε άλλα μέτρα για να διαφυλάξει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση σε μια πιθανή ένοχη ετυμηγορία, εξετάζοντας τις αποφάσεις του δικαστή σχετικά με τις μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσουν μια τέτοια έφεση τις επόμενες εβδομάδες.

Μπορεί ο Trump να εκλεγεί πρόεδρος;

Όπως έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενο κείμενο, ναι, μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος. Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Richard L. Hasen, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της χώρας σε θέματα εκλογικού δικαίου, δήλωσε ότι τίποτα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. «Νομικά, τίποτα δεν αλλάζει με την ιδιότητα του Trump ως υποψηφίου», έγραψε πρόσφατα στο μπλογκ του.

Μπορεί η καταδίκη να του στερήσει το δικαίωμα ψήφου; Αν και ο Trump, ως κάτοικος της Φλόριντα, υπόκειται στους νόμους της πολιτείας που στερούν το δικαίωμα ψήφου από ορισμένους ανθρώπους με καταδίκες, μπορεί να ευνοηθεί από έναν άλλο νόμο της Νέας Υόρκης ο οποίος τους επιτρέπει να ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση για την ενοχή του, το δικαίωμα του Trump να ψηφίσει στη Φλόριντα στις εκλογές του Νοεμβρίου θα εξαρτηθεί από το αν θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και αν θα έχει ολοκληρώσει την έκτιση αυτής της ποινής φυλάκισης μέχρι τη στιγμή των εκλογών.

Οι απαγορεύσεις ψήφου κακοποιών της Φλόριντα ισχύουν για άτομα με καταδίκες εκτός πολιτείας. Ωστόσο, εάν η καταδίκη ενός κατοίκου της Φλόριντα είναι εκτός πολιτείας, η Φλόριντα υπερισχύει των νόμων της εν λόγω πολιτείας για τον τρόπο με τον οποίο ο κακοποιός μπορεί να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου του.

Στη Νέα Υόρκη, χάρη σε νόμο του 2021, άτομα με καταδίκες για κακούργημα ανακτούν το δικαίωμα ψήφου μόλις ολοκληρώσουν τη φυλάκισή τους – ακόμη και αν εξακολουθούν να υπόκεινται σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο Trump θα στερηθεί το δικαίωμα ψήφου στη Φλόριντα μόνο αν εκτίει ποινή φυλάκισης για την καταδίκη του Μανχάταν κατά τη στιγμή των εκλογών.

Τι σημαίνει αυτό για τις άλλες ποινικές υποθέσεις του;

Η ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση του Trump για την υπονόμευση των εκλογών έχει ανασταλεί, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει τους ισχυρισμούς του περί προεδρικής ασυλίας.

Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων στη Φλόριντα ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη ενώ και η υπόθεση εκλογικής υπονόμευσης στην Τζόρτζια βρίσκεται σε νομική εκκρεμότητα, με πολλούς από τους συγκατηγορούμενους του να προσπαθούν να πετύχουν την αντικατάσταση του εισαγγελέα που άσκησε τις κατηγορίες.