2024/Michael M. Santiago/AP
EXPLAINED

Ένας οδηγός για τις δικαστικές περιπέτειες του Donald Trump

Συνολικά, ο Trump αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες κακουργήματος σε δύο πολιτειακά δικαστήρια και δύο διαφορετικές ομοσπονδιακές περιφέρειες.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, ένας τύπος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κάθεται στην αναπαυτική του πολυθρόνα, έχει πατήσει το μαγικό κουμπί που ανασηκώνει το κάτω μέρος της, πίνει τον καφέ του και ίσως αναρωτιέται πόσες ημέρες αφαιρεί το μπέικον που γεύεται από τη συνολική ζωή του.

Η παραπάνω εικόνα μοιάζει στερεοτυπική. Δεν είναι. Εκτός κι αν μια γνώριμη συνθήκη που βασίζεται στην πραγματικότητα μάς προκαλεί δυσανεξία, όπως ακριβώς η κρέμα στον συγκεκριμένο κύριο που, δυστυχώς, σταμάτησε να προσθέτει στον καφέ του.

Ανάμεσα σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ριάλιτι που ποντάρουν στην πραγματική αγάπη και διαφημίσεις που έχει την ευκαιρία να δει από την αρχή με τη βοήθεια του rewind, εμφανίζονται στην τεράστια οθόνη του διάφορες ενημερωτικές εκπομπές.

Στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τη δίκη του Donald Trump, υπάρχουν βέβαια και αυτές που ασχολούνται με το κλείσιμο της ψηφιακής πύλης που ένωσε -έστω και για λίγο- τη Νέα Υόρκη με το Δουβλίνο. Η πύλη έκλεισε, η δίκη του Trump κρατάει ακόμα.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες

Είναι σχεδόν αδύνατο να βάλεις σε μια σειρά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, θα κάνουμε ωστόσο μια προσπάθεια.

Συνολικά, ο Trump αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες κακουργήματος σε δύο πολιτειακά δικαστήρια και δύο διαφορετικές ομοσπονδιακές περιφέρειες. Δυνητικά (όπως οι αστεροειδείς περνούν από τον πλανήτη μας) θα μπορούσαν να του επιφέρουν μέχρι και ποινή φυλάκισης, αναφέρει το The Atlantic.

Έχει ήδη χάσει μια αστική αγωγή στη Νέα Υόρκη που, πάλι δυνητικά, θα μπορούσε να συρρικνώσει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία καθώς και δύο αποφάσεις εναντίον του για δυσφήμιση. Την ίδια στιγμή, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στην κούρσα της προεδρίας. Αν και τα χρονοδιαγράμματα για ορισμένες από τις υποθέσεις είναι στον αέρα, υπάρχουν πιθανότητες να συμπέσουν με την προεκλογική του εκστρατεία.

Ακολουθεί μια σύνοψη των σημαντικότερων νομικών υποθέσεων κατά του Trump, ένας οδηγός που προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο μπερδεμένο μυαλό όσων παρακολουθούν από ψηλά τον πλανήτη Αμερική.

Η απάτη

Το φθινόπωρο του 2022, η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James κατέθεσε πολιτική αγωγή κατά του Trump, των ενήλικων γιων του και του πρώην βοηθού του Allen Weisselberg, υποστηρίζοντας πως, με δόλο, άλλαξε η αξία των ακινήτων του προκειμένου είτε να μειώσει τον φορολογικό του λογαριασμό είτε να βελτιώσει τους όρους των δανείων του. Όλα αυτά, με στόχο να αυξηθεί η καθαρής τους αξία.

Ο δικαστής Arthur Engoron αποφάσισε στις 16 Φεβρουαρίου ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει να καταβάλει 355 εκατομμύρια δολάρια (+ τους τόκους), δηλαδή το υπολογισμένο μέγεθος των παράνομων κερδών του. Βέβαια, σε σύγκριση με ορισμένα από τα άλλα νομικά ζητήματα στα οποία έχει εμπλακεί, αυτό είναι από τα λιγότερο σημαντικά αν και αντιμετωπίζει τριετή απαγόρευση λειτουργίας της εταιρείας του. Μπορεί να ασκήσει έφεση μέχρι και το καλοκαίρι.

Συκοφαντική δυσφήμιση και σεξουαλική επίθεση

Η συγγραφέας E. Jean Carroll υποστήριξε ότι ο Trump την κακοποίησε σεξουαλικά σε ένα καμαρίνι πολυκαταστήματος τη δεκαετία του 1990. Όταν εκείνος το αρνήθηκε, τον μήνυσε για δυσφήμιση και αργότερα πρόσθεσε και αγωγή για σωματική βλάβη. Τον Μάιο του 2023, οι ένορκοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Trump είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και δυσφημίσει την Carroll και της επιδίκασε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Διάλειμμα για διαφημίσεις/ευγενική υπενθύμιση:

Χρήματα κάτω από το τραπέζι

Τον Μάρτιο του 2023, ο εισαγγελέας Alvin Bragg απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Trump, ισχυριζόμενος ότι ο πρώην πρόεδρος παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την καταβολή χρημάτων (under the table, που λένε) σε γυναίκες (ανάμεσά τους και η Stormy Daniels) που υποστηρίζουν πως είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί του. Για την συγκεκριμένη δίκη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κατέθεσε και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Trump, Michael Cohen την Τρίτη (14/05).

Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη. Πόσο σοβαρή είναι η κατηγορία; Η παραποίηση αρχείων είναι έγκλημα, ξεκινάμε από αυτό. Βέβαια, αυτό που μετράει είναι άλλο: Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Trump, χρηματίζοντας αυτές τις γυναίκες για να μην μιλήσουν, ήθελε να αποκρύψει πληροφορίες από τους ψηφοφόρους του ώστε να έχει μια «καθαρή» εικόνα.

Τα χαμένα έγγραφα

Ο Jack Smith, ειδικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Trump για 37 κακουργήματα για την απομάκρυνση εγγράφων από τον Λευκό Οίκο όταν αποχώρησε. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν εσκεμμένη παρακράτηση πληροφοριών εθνικής ασφάλειας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απόκρυψη εγγράφων και ψευδείς δηλώσεις.

Ο Trump μετέφερε αυτά έγγραφα αλλού, όπου φυλάσσονταν ακατάστατα, αλλά το κατηγορητήριο επικεντρώνεται στην άρνησή του να τα επιστρέψει στην κυβέρνηση παρά τα επανειλημμένα αιτήματα. Η δίωξη ασκήθηκε τον Ιούνιο του 2023 και στις 8 Μαΐου 2024, μετά από αρκετές προηγούμενες αναβολές, η δικαστής Aileen Cannon ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ’ αόριστον τη δίκη μέχρι να επιλυθούν τα προκαταρκτικά ζητήματα.

Ο εκβιασμός

Στην κομητεία Φάλτον της Τζόρτζια, η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ατλάντα, η εισαγγελέας Fani Willis έφερε στην επιφάνεια μια υπόθεση εκβιασμού από τον Trump και άλλα 18 άτομα, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές του 2020

Ο αριθμός των κατηγορουμένων καθιστά την υπόθεση δύσκολη. Αρκετοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Kenneth Chesebro, Sidney Powell και Jenna Ellis, κατέληξαν σε συμφωνίες ομολογίας το φθινόπωρο. H Willis πρότεινε ως ημερομηνία δίκης για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους την 5η Αυγούστου 2024, αλλά αυτό μπορεί να καθυστερήσει.

Ο νόμος περί εκβιασμού επιτρέπει στη Willis να σαρώσει τον μεγάλο όγκο υλικού που έχει στα χέρια της. Μάλιστα, σε ένα τηλεφώνημα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζητάει από δικό του άνθρωπο να του βρει 11.000 ψήφους.

Η άρνηση να μαζέψει τα πράγματά του

Ο ειδικός εισαγγελέας Smith συγκέντρωσε κατηγορίες για τέσσερα ομοσπονδιακά κακουργήματα διότι ο Trump, μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, προσπάθησε να παραμείνει στην εξουσία. Η υπόθεση εκδικάζεται στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ένα σώμα ενόρκων απήγγειλε κατηγορίες στον Trump την 1η Αυγούστου 2023 και η δίκη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου. Βέβαια, αναβλήθηκε διότι όλοι περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με το αν ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να έχει ασυλία στην ποινική δίωξη.

Μπορεί να φτάσει στην προεδρία για δεύτερη φορά;

Φυσικά. Οι αρχές σε αρκετές πολιτείες μπορεί να έκριναν ότι ο Trump πρέπει να διαγραφεί από το ψηφοδέλτιο, όμως ο πρώην πρόεδρος προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους δικαστές να αποφασίζουν ομόφωνα στις 4 Μαρτίου ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να τον αφαιρέσουν από το ψηφοδέλτιο. Το ζήτημα του αποκλεισμού, λοιπόν, φαίνεται να έχει πλέον κλείσει οριστικά.

Διάλειμμα για διαφημίσεις/ευγενική υπενθύμιση:

Η τελευταία -σημαντική- εξέλιξη

Ο πρώην άνθρωπος του προέδρου, Michael Cohen, κατέθεσε την Τρίτη (14/5) ενώπιον του δικαστηρίου με αφορμή μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο να αποζημιώσει τον Cohen κρυφά για μια πληρωμή που είχε κάνει σε μια πορνοστάρ προκειμένου να μην αποκαλύψει την ερωτική επαφή που είχε μαζί του.

Ο Cohen, ο σημαντικότερος μάρτυρας της εισαγγελίας στην ποινική δίκη του Trump στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων ενώ είχε ορκιστεί, όμως υπογράμμισε ότι το έκανε αυτό από αφοσίωση.

Την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του ως μάρτυρας, ο Cohen μίλησε για το πώς ο Trump τον διέταξε να πληρώσει την πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Stormy Daniels προκειμένου εκείνη να κρατήσει τη σιωπή της σχετικά με μια φερόμενη σεξουαλική επαφή που είχαν το 2006.

Η πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων του Cohen τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης του, η πρώτη για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που διανύει ήδη την πέμπτη εβδομάδα της.

Ο Cohen ομολόγησε επίσης ότι είπε πολλές φορές ψέματα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τους δεσμούς του Trump με τη Ρωσία, δηλώνοντας εντέλει ένοχος για ψευδορκία. Είπε επίσης στους ενόρκους ότι είπε επανειλημμένως ψέματα σχετικά με τις πληρωμές στην Daniels, αλλά και σε μια άλλη γυναίκα.

Το 2018, κατά τη διάρκεια μιας ομοσπονδιακής έρευνας για την υπόθεση της Daniels, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία του Cohen. Εκείνος, είπε ότι τηλεφώνησε πανικόβλητος στον Trump. Η απάντηση που έλαβε; «Μην ανησυχείς, είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα εδώ, όλα θα πάνε καλά, μείνε δυνατός, θα είσαι καλά».