2020, AP Photo/Seth Wenig, File
EXPLAINED

Γιατί ανατράπηκε η καταδίκη του Harvey Weinstein για βιασμό

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του κινηματογραφικού παραγωγού για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες διεθνείς ειδήσεις της 25ης Απριλίου, που έγινε viral με αρνητικό πρόσημο στα social media, ήταν εκείνη που αφορά το κίνημα του #MeToo και τον άλλοτε κραταιό άντρα του Χόλιγουντ. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Harvey Weinstein για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων.

Η ξαφνική, όσο και σοκαριστική αυτή ανατροπή στην υπόθεση του #MeToo έφερε αντιδράσεις και το τι μέλλει γενέσθαι για τον καταδικασμένο Weinstein και το αν θα υπάρξει δικαίωση για τα θύματα αναζητούν απάντηση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι αποφάνθηκε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης; 

Σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη του Harvey Weinstein, που το 2020 είχε βρεθεί ένοχος για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων.

Τι οδήγησε στην ανατροπή της καταδίκης;

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Weinstein είχε προβεί σε ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο πρώην κινηματογραφικός παραγωγός τους είχε επιτεθεί. Οι κατηγορίες τους ωστόσο δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος δικάστηκε με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά του και όχι αποκλειστικά με βάση τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται πλέον στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επανάληψη της δίκης του Weinstein.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το πρωτόδικο δικαστήριο περιέλαβε μαρτυρίες για υποτιθέμενες προηγούμενες σεξουαλικές πράξεις εναντίον προσώπων εκτός των καταγγελλόντων για τα υποκείμενα εγκλήματα», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. «Πρέπει να γίνει νέα δίκη».

Δηλαδή ο Harvey Weinstein θα αποφυλακιστεί; 

Όχι, δεν θα αποφυλακιστεί από τη φυλακή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου κρατείται. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ωστόσο, θα σταλεί στην Καλιφόρνια για να συνεχίσει να εκτίει εκεί την ποινή του.

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις μετά την ανατροπή;

Όπως αναφέρει η Guardian, «η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες».

«Αυτό είναι άδικο για τους επιζώντες. Ζούμε ακόμα μέσα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη», δήλωσε η Ashley Judd, από τις πρώτες ηθοποιούς που προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον του Weinstein, μιλώντας στους New York Times.

Με τη σειρά της, η Lindsay Goldbrum, δικηγόρος που εκπροσωπεί γυναίκες που ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο, χαρακτήρισε την απόφαση ως «οπισθοδρόμηση για το κράτος δικαίου».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Weinstein, Arthur Aidala χαιρέτησε την απόφαση. Τη χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στους ΝΥΤ «όχι μόνο ως μια νίκη για τον Weinstein, αλλά για κάθε ποινικά κατηγορούμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και συγχαίρουμε το Εφετείο που υποστήριξε τις πιο βασικές αρχές που πρέπει να έχει ένας ποινικά κατηγορούμενος σε μια δίκη».

Ποια ήταν η αρχική ποινή για τον Harvey Weinstein; 

Θυμίζουμε ότι αν και έχει καταγγελθεί συνολικά για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος πάνω από 100 γυναικών, καταδικάστηκε το 2020 για δύο σεξουαλικά εγκλήματα σε ποινή κάθειρξης 23 ετών. Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε για την εξαναγκαστική στοματική επαφή με βοηθό παραγωγής το 2006 και για τον βιασμό τρίτου βαθμού ηθοποιού το 2013. 

Το 2022, δικαστήριο στο Λος Άντζελες καταδίκασε τον πρώην μεγιστάνας του κινηματογράφου του Χόλιγουντ σε 16 ακόμα χρόνια φυλάκισης καθώς κρίθηκε ένοχος για έναν ακόμη βιασμό (γι αυτό και θα παραμείνει στη φυλακή παρά την ξαφνική ανατροπή). Εκεί, αθωώθηκε για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Πότε και πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου;

Όταν τον Οκτώβριο του 2017 δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ-αποκάλυψη των The New York Times και The New Yorker με δεκάδες γυναίκες της βιομηχανίας να κατηγορούν δημόσια τον μεγαλοπαραγωγό Harvey Weinstein, να αποκαλύπτουν το σκάνδαλο των σεξουαλικών κακοποιήσεων που συνέβαινε στο Χόλιγουντ και να δίνουν το έναυσμα για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα που έγινε παγκόσμιο, το MeToo.