© Unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

4 ελληνικά στα 10 κορυφαία νησιά διακοπών της Μεσογείου

Φυσική ομορφιά, πολιτιστική ιστορία αλλά και budget διακοπών ήταν μερικοί από τους παράγοντες τους οποίους έλαβε υπόψη μια ιταλική πλατφόρμα τουρισμού, βγάζοντας 10 προορισμούς, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Όσο σκαρφαλώνει υψηλότερα η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται η δίψα των ταξιδιωτών για ελληνικό καλοκαίρι: το τελευταίο διάστημα, απανωτές είναι οι πρωτιές από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, πλατφόρμες και δημοσιογραφικά μέσα για τον παράδεισο που λέγεται «Ελλάδα» – πρώτες σε αναζητήσεις είναι οι ελληνικές παραλίες, με 5.400 κλικ ανά μήνα στο Google search και 142.000 hashtags, οι Financial Times έγραψαν μόλις ότι η χώρα μας είναι η «απάντηση για το καλοκαίρι», ενώ μια νέα λίστα για τα καλύτερα νησιά της Μεσογείου συμπεριέλαβε τέσσερις εντυπωσιακούς προορισμούς, που βρέχονται από ελληνικά νερά. (Ή και πέντε αν μετρήσουμε και την Κύπρο).

Ο λόγος για τη λίστα που δημοσίευσε η ιταλική τουριστική πλατφόρμα Musement: εν όψει του φετινού καλοκαιριού, η ιστοσελίδα της γείτονας χώρας επιχείρησε να φτιάξει έναν ανανεωμένο και αιτιολογημένο οδηγό για τις ιδανικές διακοπές σε νησί. Τι σημαίνει αυτό; Πολιτισμός, φυσική ομορφιά, τουριστικές υπηρεσίες και ποικιλία στις προσφερόμενες δραστηριότητες, καθαρές παραλίες με γνώμονα τη σήμανση της Γαλάζιας Σημαίας, όπως και ο μέσος όρος χρημάτων που απαιτούν οι διακοπές εκεί ήταν μερικοί από τους παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη.

Δεν ήταν το κριτήριο, λοιπόν, μερικές μεμονωμένες εμπειρίες που προσφέρει ένα νησί στον επισκέπτη, αλλά πόσο πλούσια και ζωογόνα είναι η ταυτότητα του. Αυτός ο διαγωνισμός είχε τελικά δέκα νικητές της Μεσογείου, εκ των οποίων το 40% βρίσκονται στην Ελλάδα: είναι τέσσερα μεγάλα νησιά, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι σταθερά στις προτιμήσεις των Ιταλών τουριστών.

Ελληνικά νησιά για ιδανικές διακοπές

Η πατρίδα του μινωικού πολιτισμού και της φιλοξενίας, το πανέμορφο και τόσο προικισμένο νησί της Κρήτης βρέθηκε δεύτερο στη λίστα της δεκάδας προορισμών που προσφέρονται για ιδανικές διακοπές, σύμφωνα με την ιταλική πλατφόρμα.

Το φαράγγι της Σαμαριάς, η αμμουδερή Κίσσαμος στα βορειοδυτικά του νησιού και το παλάτι της Κνωσού αναφέρθηκαν επιλεκτικά από την ιστοσελίδα, ενώ καθένας που έχει επισκεφθεί τη Μεγαλόνησο γνωρίζει ότι ο πλούτος της δε χωράει σε λίγες μονάχα γραμμές – από τα ορεινά χωριά μέχρι τα διαυγή νερά, από τα Χανιά μέχρι τον Άη Νικόλα, είναι ένα ταξίδι ατελείωτης ανακάλυψης.

Αναλυτικά η λίστα:

  1. Σικελία, Ιταλία (100/100 points)
  2. Κρήτη, Ελλάδα (87.5 / 100 points)
  3. Κύπρος (82.2 / 100 points)
  4. Σαρδηνία, Ιταλία (61.1 / 100 points)
  5. Ρόδος, Ελλάδα (55.7 / 100)
  6. Μαγιόρκα, Ισπανία (39.9 / 100 points)
  7. Μάλτα (36.1 / 100 points)
  8. Κεφαλονιά, Ελλάδα(30.8 / 100 points)
  9. Djerba, Τηνισία (30.4 / 100 points)
  10. Ζάκυνθος, Ελλάδα (30.2 / 100 points)

Από την πλευρά του Ιουνίου, την παράσταση έκλεψαν η Κεφαλλονιά, συγκεντρώνοντας 30.8 πόντους στους 100, και το νησί της Ζακύνθου, με ακριβώς ίδιους πόντους στο σκορ της πλατφόρμας. Τρομερές παραλίες, ορεινά χωριά με ανόθευτο χαρακτήρα και ανεπανάληπτα τοπία ήταν τα στοιχεία εκείνα που ώθησαν του δύο αυτούς προορισμούς στην κορυφαία δεκάδα, με την drone εικόνα από το Ναυάγιο της Ζακύνθου να παραμένει το εντυπωσιακότερο τουριστικό «χαρτί» του Ιονίου – ποιος να ήξερε, βέβαια, ότι ποτέ δε θα είναι η παραλία άδεια, όπως στην κεντρική φωτογραφία.

Το τελευταίο ελληνικό νησί που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι η Ρόδος στη 5η θέση: ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με μεγάλο πλούτο φυσικής ομορφιάς. Πέρα από τις παραλίες, το πράσινο και τις τοπικές νοστιμιές που ξεχωρίζουν στο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων, είναι ιδιαίτερο το γεγονός ότι διαθέτει ολόκληρη, διατηρημένη και ζωντανή τη μεσαιωνική της πόλη.

Είναι ενταγμένη στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, με επιβλητικά κάστρα, πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αγορά και το διάσημο τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν.