© Erik Odin / Unsplash
ΤΑΞΙΔΙΑ

Τι είναι τα ταξίδια εκδίκησης και γιατί εμφανίστηκαν τώρα

Καθώς τα lockdowns αποτελούν παρελθόν η τάση της παρορμητικής επιθυμίας απλώνεται στον τουρισμό. Αλλά πόσες βεβαιότητες μπορείς να εκφράσεις σε ένα τόσο ρευστό παρόν;

Σε ποιο σενάριο θα μπορούσαν τα ταξίδια να είναι πράξη εκδίκησης; Ο παράδοξος όρος «ταξίδια εκδίκησης» ξεπήδησε από την αντίστοιχα παράδοξη συνθήκη της πανδημίας και των περιορισμών που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια στις μετακινήσεις, είτε λόγω των κυβερνητικών μέτρων ή του διάχυτου φόβου μην κολλήσουμε: η εκδίκηση δεν απευθύνεται στον ταξιδιώτη ή τον προορισμό, παρά στον ίδιο τον Covid και στην καταπίεση που επέφερε.

Πρώτη φορά εμφανίστηκε πριν το καλοκαίρι του 2021, ως ένας «όρος που μπάζαρε στα μέσα ενημέρωσης για να περιγράψει την όρεξη του κόσμου να ανακάμψει τον χαμένο χρόνο στα ταξίδια», όπως έχει διευκρινίσει σε δήλωσή της η Erika Richter, αντιπρόεδρος της American Society of Travel Advisors.

Τα ταξίδια εκδίκησης επέστρεψαν στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα με την άφιξη του φετινού καλοκαιριού και στο ενδιάμεσο έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες, στην προσπάθεια να σκιαγραφηθεί αυτή η νέα τάση, εάν όντως υφίσταται και τι αλλαγές φέρνει.

Τι λένε οι αριθμοί

Η λογική υπόθεση επιβεβαιώθηκε και με τους αριθμούς: σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό του The Vacationer, το 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μόλις τελειώσουν οι περιορισμοί της πανδημίας, θα ταξιδεύει περισσότερο απ’ ότι έκανε παλιότερα. Αυτός ο αυθορμητισμός, η όρεξη να γευτείς όσα στερήθηκες, είναι το κύριο χαρακτηριστικό στα ταξίδια εκδίκησης.

«Οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν αναγκάσει τον κόσμο να επανεκτιμήσει τη σημασία των ταξιδιών στη ζωή του», ανέφερε στο αμερικανικό περιοδικό Fortune η Tina Edmundson από το δίκτυο της Marriott International. Το αίτημα της ανανέωσης, να δούμε νέα πράγματα, νέες εικόνες, έγινε πιο αναγκαίο από ποτέ.

Εκτός αυτού, είναι ο μόνος όρος που έχει βρεθεί για να περιγράφει τα ταξίδια στο τωρινό momentum, αφού το επίθετο «μετα-πανδημικά» προϋποθέτει ότι ο Covid ανήκει στην ιστορία.

Μέχρι να συμβεί αυτό, έχουμε να ασχολούμαστε με λέξεις και όρους στο μεταίχμιο, που προσπαθούν να περιγράψουν μια εξίσου μεταιχμιακή κατάσταση: ποια είναι όμως τα νέα δεδομένα που έχουν παρεισφρήσει στον τουρισμό διεθνώς, αλλάζοντας τα δεδομένα;

Τι κρύβεται πίσω από τα ταξίδια εκδίκησης

Είναι τόσο τεταμένες οι ισορροπίες στον παγκόσμιο χάρτη και τις οικονομίες, που ο τουρισμός στέκεται παντελώς μετέωρος αυτή τη στιγμή, όση αισιοδοξία κι αν μεταφέρουν οι εκτιμήσεις για την κίνηση του 2022.

Τα νούμερα είναι πράγματι πολύ ενθαρρυντικά: σύμφωνα με τους δείκτες της αεροπορικής εταιρίας Kayak, ο εσωτερικός τουρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα επίπεδα του 2019, περίπου τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ ο τουρισμός της Ελλάδας φαίνεται προς το παρόν ανεπηρέαστος από το ντόμινο πολέμου και ενεργειακής κρίσης.

Είναι όμως έτσι; Σχεδόν όλα τα τα Airbnb της Αθήνας είναι κλεισμένα για το καλοκαίρι και οι τουρίστες φαίνεται να κρατούν ακέραιο το περίφημο «live your myth in Greece», περιλαμβάνοντας τη χώρα μας στη δεκάδα των δημοφιλέστερων προορισμών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μιλώντας με ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, μαθαίνουμε ότι τα άγχη παραμένουν στο απόλυτο: διόλου απίθανο δεν είναι να ακυρωθούν τελικά αυτές οι κρατήσεις, είτε με τα νέα δεδομένα στο ρεύμα, να μην είναι επαρκής ο τζίρος, όπως αναφέρουν στο OneMan.

Όντως, πολλοί είναι οι ταξιδιώτες από Ευρώπη και Αμερική που αναφέρουν ότι σχεδιάζουν το πρώτο μεγάλο τους ταξίδι μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχουν μαζέψει χρήματα στην άκρη.

Πολλοί είναι επίσης που έπαψαν να περιορίζονται από το γραφείο τους: η πραγματικότητα των ψηφιακών νομάδων, που επίσης άνθισε μέσα στην πανδημία, θέλει εργαζόμενους αποκομμένους από το γραφείο, να δουλεύουν εξ αποστάσεως, συνδυάζοντας αναψυχή και πρόγραμμα εργασίας στα ταξίδια τους – τα νησιά της Καραϊβικής, μάλιστα, προσφέρουν πλέον βίζα συγκεκριμένα για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο τουρισμός έχει ήδη πάψει να είναι αυτός που ήταν: έγινε πιο ευέλικτος, πιο άμεσος, πιο αυθόρμητος και παρορμητικός – αυτό ακριβώς δηλαδή που εννοείται πίσω από τον όρο «ταξίδια εκδίκησης». Και κάπως έτσι, μέσα σε συνθήκες αυθορμητισμού, πέφτουν και οι τελευταίες βεβαιότητες.