NIKOLAS KOKOVLIS/NurPhoto/AFP
AIRBNB

Κι όμως, σχεδόν όλα τα Airbnb της Αθήνας είναι κλεισμένα για το καλοκαίρι

Αέρας αισιοδοξίας φυσάει για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τη χώρα να καταγράφει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη ζήτηση. Στο 100% αναμένεται η πληρότητα στο κέντρο, αλλά δεν είναι μόνο οι κρατήσεις που μετρούν σε αυτό το ποσοστό.

Επιστροφή στις επάλξεις για το Airbnb και το όνειρο των γρήγορων χρημάτων μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, δείχνουν οι δείκτες της πλατφόρμας διαμοιρασμού, που αντιστέκεται με σθένος στις απανωτές προκλήσεις των καιρών μας.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Αθήνας, η επόμενη μέρα μετά την πανδημία –ή μάλλον, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αεροπορικές πτήσεις και τη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη– βρίσκει τους τουρίστες έτοιμους και γεμάτους ανυπομονησία να ζήσουν τον θερινό μύθο τους στη χώρα του ήλιου και του Ζορμπά.

Τα προγνωστικά μιλάνε για ιστορική πρωτιά. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο hot προορισμός στην Ευρώπη, καθώς το 2022 οδεύει να γίνει χρονιά-ρεκόρ για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης», δήλωσε με εμφανή αισιοδοξία η Martha Wilson από την εταιρεία ερευνών AirDΝA στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για τον κλάδο πριν ένα μήνα.

Αρκετοί ήταν οι δύο πρώτοι μήνες του 2022 για να φανεί η εκτίναξη: εντυπωσιακά πολλές είναι οι προκρατήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί για το καλοκαίρι μέσω της πλατφόρμας Airbnb, δίνοντας στη χώρα μας την ευρωπαϊκή πρωτιά σε ρυθμούς ζήτησης, μπροστά από την Πορτογαλία και την Κροατία.

Πάνω από 230% έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις σε ελληνικό έδαφος, σε σχέση με το 2021, ενώ σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάστηκε στο BnB Guest Conference, η Αθήνα βρίσκεται στη 3η θέση από την κορυφή, με 248% περισσότερη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

Απόλυτα λογικό, θα δευτερολογήσει ίσως κάποιος αναγνώστης, υψώνοντας το φρύδι κριτικά για την άνιση σύγκριση μεταξύ των ετών.

Δεύτερη ανάγνωση στην πληρότητα των Airbnb

νοικιάσεις Αθήνα Αλέξανδρος Μιχαηλίδης /SOOC

«Για εμάς οι χρονιές του 2020 και 2021 είναι παράξενες χρονιές. Λόγω των lockdowns δεν τις υπολογίζουμε καν κανονικά», δήλωσε σε σχετική ερώτηση του OneMan ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.

«Παρ’ όλα αυτά, μπορώ να σας πω ότι σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μία αύξηση της ζήτησης που ήδη αγγίζει το 50% και πιστεύουμε πως θα φτάσει στο 100%».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια πηγή, οι κρατήσεις απλώνονται σχετικά ισόποσα όλους τους μήνες του καλοκαιριού, με μόνη εξαίρεση τον Ιούνιο, που βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στο σήμερα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης της Αθήνας βρίσκονται στο 70% της πληρότητας για τον Ιούνιο, στο 65% για τον Ιούλιο, στο 50% για τον Αύγουστο και στο 40% για τον Σεπτέμβριο. Η ευρύτερη Αττική παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, από το 80% του Ιουνίου και το 70% του Ιουλίου έως το 60% του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

 

Ωστόσο, όπως είναι λογικό, αυτά τα ποσοστά πληρότητας προκύπτουν από δύο απόλυτους αριθμούς: αφενός τις κρατήσεις που έχουν γίνει και αφετέρου τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, οι αγγελίες έχουν υποστεί μείωση, με τα δεδομένα των τελευταίων δύο χρόνων: δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες που επέστρεψαν στο μοντέλο της μακροχρόνιας μείωσης, αφού και οι τιμές των ενοικίων είναι εξίσου προσοδοφόρες.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση του αθηναϊκού κέντρου, οι ενεργές αγγελίες AirBnB καταλυμάτων ανέρχονται στις 7.930, ενώ το 2019, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πάνω από 9.300 – γενναία διαφορά. Τώρα, όσον αφορά την αύξηση στον τζίρο που ακούστηκε στο συνέδριο, μάλλον προδίδει και την αύξηση στις τιμές της αγοράς.