iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Σε ποιες χώρες στην Ευρώπη μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς κανέναν περιορισμό

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες καθιστούν τη χρήση μάσκας προαιρετική, ακολουθώντας την πορεία που χαράσσουν θαρραλέα χώρες ανά τον κόσμο: σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται πλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για το ταξίδι.

Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία η υποχώρηση των περιοριστικών μέτρων ενόψει καλοκαιρινής σεζόν: ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, καραντίνας και περιοριστικών μέτρων που έπληξαν την οικονομία όσο και την ψυχολογία του πλανήτη, διαφαίνεται φως στο τούνελ. Όχι για το λόγο ότι το μικρόβιο καταλαγιάζει, αφού η παραλλαγή Όμικρον 2, γνωστή και ως Stealth, είναι ίσως η μεταδοτικότερη που έχουμε δει, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας και ανάγκες νοσηλείας.

Η διαφορά έγκειται στο ότι οι χώρες «έχουν συνηθίσει πια να ζουν με τον ιό», όπως δήλωσε ο καθηγητής και έγκριτος επιδημιολόγος David Heymann από το ερευνητικό κέντρο London School of Hygiene & Tropical Medicine. Είναι τα επίπεδα συλλογικής ανοσίας απ’ τα εμβόλια, η ισορροπία ανάμεσα στον αριθμό των νοσούντων και εκείνων που κινδυνεύουν, είναι το πλάνο και στην ουσία το ρίσκο που επιλέγουν οι κυβερνήσεις, μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι British Airways και η low cost εταιρεία easyJet, έχουν ήδη χαλαρώσει τους κανόνες για τους επιβάτες, καθιστώντας τη μάσκα προαιρετική κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ τα πρώτα στιγμιότυπα από ατελείωτες ουρές μέσα στα αεροδρόμια Ευρώπης και Αμερικής χωρίς καλυμμένα πρόσωπα κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η χαλάρωση των μέτρων και η εκρηκτική άνοδος των επισκεπτών, σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό των αεροδρομίων, οδήγησε σε πολλά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η διασπορά του ιού.

Παραθέτουμε τις χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν καμφθεί οι περιορισμοί και μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα αυτήν τη στιγμή. Αυτό σημαίνει: δεν χρειάζονται εμβόλια, ούτε πιστοποιητικά νόσησης.

Δανία

© AP / Michael Probst

Με απόφαση της κυβέρνησης, τέλη Μαρτίου έπαψαν να ισχύουν και οι τελευταίες απαγορεύσεις στα σύνορα της Δανίας που σχετίζονται με την Covid-19 – από όποια χώρα κι αν προέρχεται ο ταξιδιώτης (ακόμη και αν είναι εκτός Σένγκεν). Την ίδια στιγμή, μοναδικός περιορισμός εντός της χώρας για πολίτες και τουρίστες είναι η χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο όταν εισέρχονται σε κέντρα υγείας. Ωστόσο, οι ιδιωτικές εταιρείες διατηρούν το δικαίωμα να ορίσουν την πολιτική τους κατά πώς επιθυμούν.

Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ακολούθησε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών που άνοιξαν τα σύνορα για τους επισκέπτες, χωρίς ωστόσο να έχει θέσει ακριβώς υπό έλεγχο τα κρούσματα και τη διασπορά. Μειώνονται μεν τα κρούσματα και οι θάνατοι, αλλά το υγειονομικό σύστημα παραμένει στα κόκκινα. Εδώ και ένα μήνα, δεν απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο στη χώρα, ενώ η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική.

Ισλανδία

Το νησί των Βίκινγκς ακολούθησε από νωρίς το παράδειγμα της Νορβηγίας. Κανένα μέτρο πρόληψης της ασθένειας δεν θα ισχύει για τα σύνορα, ανεξάρτητα με το αν οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή όχι», ανακοίνωσε η κυβέρνηση απ’ τα τέλη Φεβρουαρίου. Τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 2.800 ανά ημέρα, ενώ υπολογίζεται ότι η ανοσία ακουμπάει το 80% του συνολικού πληθυσμού. Το μόνο που παραμένει εκ μέρους της κυβέρνησης είναι η σύσταση στον κάθε πολίτη να είναι προσεκτικός, αποφεύγοντας άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

Νορβηγία

Ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε το δρόμο στα ταξίδια χωρίς καθόλου περιορισμούς, ανακοινώνοντας αυτή την απόφαση στις 12 Φεβρουαρίου. Οι τουρίστες «μπορούν να ταξιδέψουν στη Νορβηγία χωρίς να αγχώνονται για τίποτα άλλο, πέρα απ’ το να περάσουν καλά». Την ίδια γραμμή ασπάστηκαν μόλις και οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας του Βορρά, αφαιρώντας την υποχρέωση της μάσκας από τους επιβάτες.

Σλοβενία

Στην πρώτη φουρνιά εκείνων των βορείων και υγειονομικά ανεπτυγμένων– χωρών που έκαναν το επόμενο βήμα προστέθηκε γρήγορα η Σλοβενία από την κεντρική Ευρώπη, που φημίζεται για το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, τις λίμνες και τα βουνά. Το μόνο που παραμένει σε ισχύ για τους επισκέπτες είναι να συμπληρώσουν το PLF, προτού μεταβούν στη χώρα.

Ολλανδία

Δεν ισχύουν εδώ και λίγες εβδομάδες οι υγειονομικοί αστερίσκοι στους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στην Ολλανδία, εκτός εάν προέρχονται από τις χώρες που είναι εκτός Σένγκεν. Υπάρχει μια φόρμα που συμπληρώνει κάθε επισκέπτης ηλεκτρονικά πριν την πτήση και, σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία, οι επισκέπτες συστήνεται να κάνουν self-test κατά την άφιξής τους, όπως και την 5η ημέρα.

Σουηδία

Εδώ και λίγες ημέρες, από αρχές Απριλίου, άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί στα ταξίδια προς τη Σουηδία. Αρχές Φεβρουαρίου είχαν αφαιρεθεί, σε πρώτη φάση, οι απαιτήσεις για τους πολίτες που προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες.

Πολωνία

Παρά το άγχος που εξέφρασε η επιτροπή των ειδικών για τη διασπορά της πανδημίας, η κυβέρνηση της Πολωνίας επέλεξε το στρατόπεδο των απελευθερωμένων χωρών, ενόψει των διακοπών του Πάσχα. Από τις 25 Μαρτίου κατήργησε κάθε περιορισμό τα ταξίδια, όμως και τα μέτρα προστασίας εντός της χώρας, όπως η υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Ρουμανία

Στην υπευθυνότητα των πολιτών που τήρησαν τα μέτρα απέδωσε σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων, όσον αφορά (και) τα ταξίδια. Από τις 9 Μαρτίου δεν απαιτούνται τεστ και πιστοποιητικά ή υποχρεωτική καραντίνα για όσους καταφθάνουν στη χώρα. Το μόνο που παραμένει σε ισχύ είναι το PLF.