© 2015 / Nati Harnik / Associated Press
BUSINESS

4 επενδύσεις που εκτοξεύουν ακόμη περισσότερο την περιουσία του Bill Gates

Ο ιδρυτής της Microsoft μόλις έγινε συνιδιοκτήτης σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων παγκοσμίως. Ανατρέχουμε στις τελευταίες επενδύσεις του, που μεγαλώνουν την ήδη υπέρογκη περιουσία του. 

Από ένας nerd με ικανότητες στον προγραμματισμό, όπως ο ίδιος είχε περιγράψει τον εαυτό του, ο Bill Gates μεταμορφώθηκε σε ιδρυτή της Microsoft, συγγραφέα, φιλάνθρωπο, αλλά και σε έναν δισεκατομμυριούχου που σήμερα είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία η οποία ανέρχεται στα 144 δισ. δολάρια.  

Στις αρχές του χρόνου μάλιστα απόκτησε έναν ακόμα τίτλο: αυτόν του μεγαλύτερου γαιοκτήμονα στην Αμερική, καθώς αγόρασε 980.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μετά τις επενδυτικές του περιπέτειες στην ύπαιθρο, ο Bill Gates αποφάσισε να εξερευνήσει έναν επίσης άγνωστο μέχρι πρότινος τομέα για εκείνον, τον τουρισμό.

Πριν λίγες ημέρες, έγινε ο συνιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων παγκοσμίως, της Four Seasons & Resorts. Επέκτεινε τα όρια της οικονομικής του αυτοκρατορίας, καταβάλλοντας μέσω της εταιρίας του Cascade Investment το ποσό των $2,21 δισ. για να αγοράσει ποσοστό 23,75%. 

Η συγκεκριμένη επένδυση έγινε ύστερα από την απόφαση του Σαουδάραβα πρίγκηπα Αl-Walled bin Talal να πουλήσει το μισό του μερίδιο από την εταιρία στον ιδρυτή της Microsoft, δίνοντας του έτσι τον έλεγχο της σε ένα deal που αποτιμά την αλυσίδα των πολυτελών ξενοδοχείων στα 10 δισ. δολάρια.

3 ακόμα επενδυτικές κινήσεις του Bill Gates

1 δισ. δολάρια στην καθαρή ενέργεια

H Breakthrough Energy Ventures, το venture capital που επενδύει στην καθαρή ενέργεια και τεχνολογία, με επικεφαλής τον Bill Gates ιδρύθηκε το 2015 ενώ σε αυτό συμμετέχουν και ονόματα όπως ο Jeff Bezos και ο Richard Branson. Με το πρώτο δισεκατομμύριο που είχε επενδύσει τότε ο Mr. Microsoft, περισσότερες από 40 startup εταιρείες βρήκαν επιχορήγηση.

Φέτος, επανήλθε με ακόμα 1 δισ. δολάρια για ένα δεύτερο γύρο επενδύσεων, που θα χρησιμοποιηθεί για τη συνέχιση των ερευνών με σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως μέχρι το 2050.

301 εκ. δολάρια στον φαρμακευτικό τομέα

Είναι γνωστό ότι ο Bill Gates επενδύει εδώ και κάποιες δεκαετίες μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, σε οργανώσεις υγείας. Μία από τις τελευταίες του επενδυτικές κινήσεις στον συγκεκριμένο τομέα ήταν η αγορά 2 εκατομμυρίων μετοχών της Schrodinger, εταιρίας που αναπτύσσει λογισμικό για χημικές αναλύσεις και για προγράμματα ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει επενδύσει μέσα από αυτήν 301 εκ. δολάρια στη μάχη ενάντια στην Covid-19.

78,5 εκ. δολάρια στις τηλεπικοινωνίες

Πριν λίγο καιρό, ο Gates έριξε 78,5 εκ. δολάρια στην Kymeta, μια εταιρία δορυφορικών κεραιών με έδρα την Ουάσινγκτον, που βοηθά στον εξοπλισμό οποιουδήποτε οχήματος ή πλοίου προκειμένου να έχει πρόσβαση στον διαδίκτυο. 

Στις παραπάνω επενδύσεις, να προσθέσουμε εκείνες που έκανε πρόσφατα στον Εθνικό Σιδηρόδρομο του Καναδά, την κατασκευαστική εταιρεία Caterpillar, την αλυσίδα καταστημάτων Wallmart, τις εταιρείες αποστολής, παράδοσης και εφοδιασμού Ups και FedEx και την Nature’s Fynd, μια μικρή startup με vegan προσανατολισμό και έδρα το Σικάγο στην οποία επένδυσε μαζί με τον Jeff Bezos.