AP News
ΤΑΞΙΔΙ

4 τρομακτικά και γεμάτα μυστήριο κάστρα της Ευρώπης

Είτε πρόκειται να γιορτάσεις το Halloween στις 31 Οκτωβρίου, είτε όχι, οι τρομακτικές ιστορίες είναι πάντα ενδιαφέρουσες και τα παρακάτω κάστρα κρύβουν αρκετές.

Θρύλοι και τρομακτικές ιστορίες ακέφαλων φαντασμάτων που περιφέρονται και πνευμάτων που αναζητούν εκδίκηση συνδέονται με μερικά από τα πιο φημισμένα κάστρα της Ευρώπης.Τον πύργο του Λονδίνου στοιχειώνει το φάντασμα της Anna Bolena που αποκεφαλίστηκε μέσα σε αυτό, ενώ στην Τρανσυλβάνια, το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα αποτελεί πόλο έλξης για τους ατρόμητους επισκέπτες.

Είτε πρόκειται να γιορτάσεις το Halloween στις 31 Οκτωβρίου, είτε όχι, οι τρομακτικές ιστορίες είναι πάντα ενδιαφέρουσες και τα παρακάτω τέσσερα κάστρα κρύβουν αρκετές.

Ο πύργος του Λονδίνου

Unsplash

Δίπλα στον Τάμεση βρίσκεται ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αγγλίας. Ο Πύργος του Λονδίνου, τον οποίο επιθυμούσε έντονα ο Γουλιέλμος Α’, άλλαξε διάφορες χρήσεις ανά τα χρόνια. Λειτούργησε ως φυλακή, βασιλική κατοικία, οπλοστάσιο και θησαυροφυλάκιο για τα κοσμήματα του στέμματος. Αυτό το μέρος είναι τόσο πλούσιο σε ιστορία που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες φαντασμάτων.

Από όλα, το πιο διάσημο φάντασμα είναι αυτό της Anna Bolena. Η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η’, αποκεφαλίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου και πλέον ο θρύλος τη θέλει να περιφέρεται μέσα στα τείχη του με τη μορφή ενός ακέφαλου πνεύματος.

Άλλα διάσημα φαντάσματα που κατοικούν στον πύργο είναι επίσης ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ’, ο οποίος πέθανε μαχαιρωμένος στο παρεκκλήσι του πύργου του Γουέικφιλντ και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος Ε’, με τον αδερφό του, δούκα της Υόρκης, γιοι του Εδουάρδου Δ’. Ο θείος τους, Ριχάρδος Γ’ εξαφανίστηκε επίσης χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος. Για το Halloween, διοργανώνεται μια περιήγηση με ειδικά εφέ που ακολουθεί τα χνάρια των διαβόητων κρατουμένων.

Το Κάστρο του Δράκουλα στη Ρουμανία

Το Κάστρο Μπραν, γνωστό στους περισσότερους ως Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, είναι το πιο διάσημο και επισκέψιμο φρούριο στην Τρανσυλβανία και βρίσκεται στο Μπραν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Μπρασόβ. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων, αλλά είναι οι γοτθικοί χαρακτήρες, οι στενές και ελικοειδείς σκάλες, τα ημιξύλινα δωμάτια, τα υπόγεια περάσματα και οι πυργίσκοι που του δίνουν μια μυστηριώδη αίσθηση.

Φτιαγμένο σε μεσαιωνικό και γοτθικό στυλ, αναγνωρίζεται ως το πραγματικό κάστρο του Δράκουλα, επειδή εδώ ζούσε ο Βλαντ Γ’ της Βλαχίας, ο πρίγκιπας που ενέπνευσε τον Ιρλανδό συγγραφέα τρόμου, Bram Stoker να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Κόμη Δράκουλα, του πρωταγωνιστή του γοτθικού μυθιστορήματος του. Κάθε χρόνο την ημέρα του Halloween, διοργανώνεται στο κάστρο ένα πάρτι που περιλαμβάνει μια νυχτερινή ξενάγηση στο πολύ γεμάτο αδρεναλίνη κτήριο.

Το Κάστρο Muiderslot στην Ολλανδία

Unsplash

Όχι πολύ μακριά από το Άμστερνταμ, το Κάστρο Muiderslot μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Αλλά όπως κάθε κάστρο που σέβεται τον εαυτό του, αυτό το μαγεμένο μεσαιωνικό φρούριο κρύβει και μια σκοτεινή πλευρά. Ο θρύλος λέει ότι το φάντασμα του κόμη Floris V, που διέταξε την κατασκευή του Muiderslot στα τέλη του 13ου αιώνα, εξακολουθεί να στοιχειώνει το κάστρο.

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού, ο κόμης συνελήφθη από τους υποτιθέμενους φίλους και συντρόφους του, οι οποίοι τον φυλάκισαν στο ίδιο του το κάστρο και στη συνέχεια πέθανε. Όσοι έχουν θάρρος θα μπορέσουν να ανακαλύψουν την πιο μακάβρια πλευρά του κάστρου κατά τις νυχτερινές επισκέψεις που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο του Halloween. Κατά τη διάρκεια της απόκοσμης νυχτερινής περιήγησης, οι επισκέπτες οδηγούνται στα σκοτεινά μπουντρούμια και στις σοφίτες που τρίζουν, πραγματοποιώντας μια κατάδυση στο παρελθόν.

Το Κάστρο Predjama στη Σλοβενία

Unsplash

Το Κάστρο Predjama βρίσκεται κτισμένο σε ένα σπήλαιο εδώ και 800 χρόνια και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο κάστρο σε σπηλιά στον κόσμο. Με αυτό συνδέεται ο θρύλος του ιππότη και ληστή Erasmus του Predjama που αντιστάθηκε στην πολιορκία των στρατευμάτων της Αυστριακής Αυτοκρατορίας για έναν ολόκληρο χρόνο. Η θέση του κάστρου το έκανε απόρθητο και, χάρη στο δίκτυο των σηράγγων πίσω από το φρούριο, ο Erasmus μπορούσε να ξεφεύγει απαρατήρητος.

Το σχέδιο ήταν αλάθητο όμως ο αυστριακός στρατός κατάφερε να τον νικήσει αφού τον πρόδωσε ένας από τους υπηρέτες του. Από τότε, το φάντασμά του φημολογείται ότι περιφέρεται στο κάστρο, αναζητώντας εκδίκηση.

Το 2008, το Ghost Hunters International επισκέφτηκε το κάστρο και φαίνεται ότι βρέθηκαν ίχνη μεταφυσικής δραστηριότητας τόσο μέσα στο κάστρο όσο και στις σπηλιές πίσω από αυτό, όπως ο ήχος βημάτων και οι τρομακτικές φωνές.