© outnow.ch
ΚΑΡΙΕΡΑ

5 αγαπημένες συνήθειες των δισεκατομμυριούχων

Από το διάβασμα μέχρι τη φιλανθρωπία.

Ο δρόμος για τον εξωφρενικό πλούτο είναι γεμάτος εμπόδια, αναποδιές, άτυχες στιγμές, συμβιβασμούς, επιχειρηματικές κινήσεις με τεράστιο ρίσκο, και πολλές φορές αποφάσεις οι οποίες ακροβατούν με τα όρια της ηθικής. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι είναι εύκολο να γίνεις πλούσιος. Το αντίθετο.

Ποια όμως είναι εκείνα -ή έστω μερικά από- τα κοινά που μοιράζονται οι ζωές των πιο δισεκατομμυριούχων αυτού του πλανήτη;

Όλα δείχνουν πως, όχι τυχαία, κάποιες συνήθειες είναι πιο συχνές από ότι άλλες σε εκείνους που έχουν δεκαψήφιο αριθμό δολαρίων στους λογαριασμούς τους.

 

 

 

Ακολουθεί μια λίστα με εκείνες τα to do που σχεδόν πάντα βρίσκει κανείς στο ημερολόγιο ενός billionaire.

Πρωινό ξύπνημα

«Το να πηγαίνεις νωρίς για ύπνο και να ξυπνάς πολύ πρωί κάνει έναν άντρα υγιή, πλούσιο και σοφό» φαίνεται να είπε κάποτε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και μάλλον δεν είχε άδικο. Ο Jeff Bezos κοιμάται αυστηρά οκτώ ώρες τη μέρα, ο Bill Gates συμπληρώνει επτά ώρες ύπνου πριν γυμναστεί στο κωπηλατικό μηχάνημα που διαθέτει, ενώ ο Mark Zuckerberg κάνει το ίδιο πριν πάει για τζόγκινγκ. Όλοι ξυπνούν πριν τις 8 και μισή το πρωί.

Το διάβασμα

 

Ποιος είναι ο διασημότερες βιβλιόφιλος στον κόσμο; Τη θέση διεκδικούν ο Barack Obama και ο Bill Gates. Ποιος άλλος δισεκατομμυριούχος είναι φανατικός αναγνώστης; Ο Elon Musk διαβάζει ασταμάτητα ενώ όλα αυτά τα υπερφιλόδοξα σχέδια που ετοιμάζει εδώ και δεκαετίες είχαν αφετηρία το sci-fi και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Από κάπου έπρεπε να πάρει έμπνευση άλλωστε.

Όχι σπατάλες

Ναι, ΟΚ, αυτό θεωρείται δεδομένο. Δεν είναι όμως. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμυριούχοι που τα έχασαν όλα επειδή ξόδευαν ασύστολα. Αντίθετα, ο γκουρού των πλουσίων που ακούει στο όνομα Warren Buffett ζει στο ίδιο σπίτι το οποίο αγόρασε τη δεκαετία του 1950 έναντι μόλις 30 χιλιάδων (!) δολαρίων. Αυτό θα πει αυτοσυγκράτηση, όχι αστεία.

Τα χόμπι

Στα ελληνικά λέμε: η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη. Στην Αμερική πάλι λένε: All work and no play makes Jack a dull boy. Και στις δύο γλώσσες το νόημα είναι το ίδιο. Έτσι, οι βαθιά πλούσιοι φροντίζουν να ξεκουράζουν το μυαλό τους με τα χόμπι που αγαπούν – όπως, ας πούμε, ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak που πηγαίνει κάθε Σαββατοκύριακο και παίζει πόλο πάνω σε πατίνια.

Οι φιλανθρωπίες

Τι θα ήταν ο πλούσιος άνθρωπος αν δεν έδινε κάτι από τα πλούτη του στους πιο φτωχούς; Οι αγαθοεργίες αποτελούν εδώ και αιώνες βασική ασχολία όλων όσων θέλουν να λέγονται πραγματικά πλούσιοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής μας είναι ο Bill Gates ο οποίος φαίνεται να έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι σε αυτές.

Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε ότι το κάνει για να μη δίνει στόχο στο αμερικανικό κράτος που ουκ ολίγες φορές του έχει χτυπήσει την πόρτα για θέματα μονοπωλίου. Φυσικά, οι κακές γλώσσες τα λένε αλλά δεν έχουν αποδείξεις για αυτό.