© 2014 / Craig Ruttle / Associated Press
CRYPTO

Αυτοί είναι οι πιο πλούσιοι κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

Καθώς ο πυρετός των επενδύσεων συνεχίζεται, κάποιοι βγαίνουν διπλά κερδισμένοι.

Ποιος θέλει να γίνει κρυπτο-εκατομμυριούχος; Μπορεί η ερώτηση θυμίζει επιτραπέζιο από τα 90s, στην πραγματικότητα όπως μιλάμε για τη νέα παγκόσμια επενδυτική τρέλα με τεράστιο βέβαια ρίσκο. Όλα τα cryptocurrencies κρέμονται από μία κλωστή και μπορούν από τη μία μέρα στην άλλη να εκτιναχτούν στα ύψη ή να γκρεμιστούν στα τάρταρα – αρκεί ένα tweet από τον Elon Musk ή μία απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης.

Φυσικά, αυτό δε σταματά ακόμα και τους πιο απλούς, σχεδόν άσχετους μικροεπενδυτές να προσπαθούν να γίνουν κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι. Η μανία του cryptocurrency έχει καταλάβει όλον τον πλανήτη και θυμίζει τον πυρετό του χρυσού στην Άγρια Δύση.

Καθημερινά παίζονται προσωπικές τραγωδίες, φιλόδοξα όνειρα καταστρέφονται και πενιχρές αποταμιεύσεις κάνουν φτερά. Αυτά βέβαια αφορούν τα μικρά ψάρια, αφού τα μεγάλα γνωρίζουν πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι. Κάποιοι από αυτούς γίνονται κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι.

Οι πέντε πρώτοι κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, με πρώτο-πρώτο τον Elon Musk, τζογάρουν πάνω στα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Μάλιστα, το Twitter παίζει κομβικό ρόλο. Καθώς, λοιπόν, οι μικροί επενδυτές πολύ συχνά κονιορτοποιούνται κάτω από τις τεκτονικές πλάκες των μεγάλων πορτοφολιών, κάποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και με το παραπάνω από όλο αυτό.

Το Forbes δημοσίευσε μία αναλυτική λίστα με τους μεγάλους κερδισμένους από τον πυρετό του cryptocurrency τον περασμένο Απρίλιο. Φυσικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στη συγκεκριμένη αγορά: πριν έναν μήνα το Bitcoin άξιζε περισσότερες από 60 χιλιάδες δολάρια, ενώ πριν δέκα μέρες η τιμή του έπεσε κάτω από τις 40 χιλιάδες.

Ποιοι κρυπτο-δισεκατομμυριούχοι όμως βρίσκονται στο top-5;

Michael Saylor | 2 δισ. δολάρια

Στα μέσα των 90s, ο CEO της MicroStrategy κέρδισε και έχασε μία ολόκληρη περιουσία σε αυτό που ονομάστηκε dot-com φούσκα στο χρηματιστήριο. Σήμερα, είναι ξανά δισεκατομμυριούχος χάρη στις έξυπνες αγορές που έκανε σε Bitcoins όταν το κρυπτονόμισμα βρισκόταν ακόμα στις αρχές του. Μάλιστα, συνεχίζει να επενδύει σε αυτό μέσα από την εταιρεία software που διευθύνει.

Cameron & Tyler Winklevoss | 3 δισ. δολάρια*

Το συγκεκριμένο δίδυμο είναι η ίσως πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση της λίστας. Οι λόγοι; Είναι δίδυμοι, υπήρξαν κωπηλάτες επιπέδου Oλυμπιακών Aγώνων, και ήταν εκείνοι που συνέλαβαν την ιδέα του Facebook πριν ο Mark Zuckerberg την οικειοποιηθεί. Αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά και από την ταινία Social Network.

Εκείνο, όμως, που πολύς κόσμος δε γνωρίζει είναι πως οι δίδυμοι επένδυσαν σωστά τα 65 εκ. δολάρια που κέρδισαν ύστερα από την αγωγή στον Mr. Facebook: αγόρασαν Bitcoins και ίδρυσαν την Gemini, μία πλατφόρμα αγοραπωλησιών για κρυπτονίσματα. Κάπως έτσι, έφτασαν να έχουν προσωπική περιουσία *3 δισ. δολαρίων ο καθένας.

Chris Larsen | 3,4 δισ. δολάρια

Ο άνθρωπος πίσω από το δίκτυο συναλλαγών Ripple είδε την προσωπική του περιουσία να αυξάνεται κατά 800 εκ. δολάρια όταν το κρυπτονόμισμα XPR εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τους τελευταίους μήνες. Οραματίστηκε, δημιούργησε ένα δικό του cryptocurrency πριν μερικά χρόνια, έπαιξε, κέρδισε και σήμερα είναι βαθιά πλούσιος.

Brian Armstrong | 6.5 δισ. δολάρια

Το Coinbase θεωρείται ο βασικός τόπος για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ. O Brian Armstrong απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς τους, αφού η προσωπική του περιουσία εξαπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο λόγω του boom που γνώρισαν τα cryptocurrencies

Sam Bankman-Fried | 8.7 δισ. δολάρια

Σε πολύ απλά λόγια: ο Sam Bankman Fried είναι ο πιο πλούσιος κρυπτο-δισεκατομμυριούχος του πλανήτη. Πώς ακριβώς τα κατάφερε; O μόλις 29 ετών απόφοιτος του MIT βρίσκεται πίσω από την Alameda Reserach (συμβουλευτική για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα) και το FTX (πλατφόρμα συναλλαγών). Το μέλλον του σίγουρα διαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό, τα cryptocurrencies όμως παραμένουν ένα πολύ ολισθηρό τοπίο. Οι βουτιές είναι πάντα πιθανές.