Business Wire
BUSINESS

Το Bitcoin σπάει όλα τα ρεκόρ

Η πρόσφατη επένδυση του Elon Musk πέτυχε διάνα: Σε μία εβδομάδα ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας έχει κερδίσει 420 εκ. δολάρια.

Τα κρυπτονομίσματα ακούγονταν μέχρι πρόσφατα σαν ένα ψηφιακό αστείο. Τώρα, μοιάζουν να αποτελούν το μέλλον των επενδύσεων. Όλοι θέλουν να βάλουν χρήματα σε αυτά: Από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του πλανήτη μέχρι ανθρώπους που περνούν μεγάλο μέρος της μέρας τους σε πρακτορεία ΠΡΟΠΟ. Η ουσιαστική διαφορά, βέβαια, είναι πως οι πρώτοι κινούν τα νήματα, όπως δηλαδή αποδεικνύει η τελευταία κίνηση του Elon Musk σε σχέση με το Bitcoin.

Το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στον κόσμο ζει μεγάλες στιγμές. Την Τρίτη το πρωί διέλυσε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ξεπερνώντας σε αξία τα 50 χιλιάδες δολάρια ανά μονάδα. Έναν χρόνο πριν, κόστιζε περίπου 10 χιλιάδες δολάρια, ενώ μόλις σε τρεις μήνες η άνοδος του έχει ξεπεράσει το 200%.

Η ανοδική του πορεία ήταν σταθερή εδώ και λίγο καιρό, εκείνο όμως που το εκτίναξε στα ύψη ήταν η άμεση εμπλοκή του Elon Musk. Ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur πριν μία εβδομάδα αγόρασε μέσω της Tesla ένα τεράστιο ποσό από bitcoins που άγγιζε το 1,5 δισ. δολάρια. Ποιο ήταν το επενδυτικό αποτέλεσμα αυτής της κίνησης; Στις 8 Φεβρουαρίου η τιμή του ήταν 39,406 δολάρια, σήμερα είναι πάνω από 51 χιλιάδες δολάρια. Στο ενδιάμεσο ο Musk έχει κερδίσει 420 εκ. δολάρια.

Bitcoin © Yahoo Finance

Δεν ήταν μόνο τα λεφτά της Tesla που έστειλαν το Bitcoin στη στρατόσφαιρα. Η δήλωση της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι σκοπεύει να αρχίσει να δέχεται πληρωμές με τη μορφή του γνωστού κρυπτονομίσματος ίσως σημάνει μία αλλαγή κουλτούρας στην αγορά. Μία αλλαγή που ο Musk επιδιώκει να συμβεί με τον γνωστό επιθετικό του τρόπο, χρησιμοποιώντας το Twitter ως πολιορκητικό κριό απέναντι στην ψυχολογία των μαζών.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο απλά. Το μεγαλύτερο μέρος των κατόχων αντιμετωπίζει τα bitcoins ως ένα πολύτιμο αγαθό με μικρή όμως ανταλλακτική δυνατότητα. Κάπως, δηλαδή, σαν το χρυσό. Ποιος μπορεί να κάνει αγορές στο σουπερμάρκετ χρησιμοποιώντας μπάρες πολλών καρατιών;

Μάλιστα, το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτήν την αλλαγή κουλτούρας είναι η αστάθεια που παρουσιάζει. Δύσκολα, θα εμπιστευτούν –ή τουλάχιστον όχι ακόμα- οι έμποροι μία μορφή χρημάτων που μπορεί μέσα σε ελάχιστες μέρες να χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της αξίας της. Μπορεί τώρα το Bitcoin να κάνει άλματα, κανείς όμως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι δε θα ακολουθήσουν βουτιές. Δραματικές βουτιές.

Μία νέα εποχή για τα ψηφιακά νομίσματα

«Είμαστε της άποψης ότι το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι απλά η επένδυση σε Bitcoins. Κάνοντας μία πρόβλεψη για το μέλλον, δε θεωρούμε απίθανο τα κρυπτονομίσματα να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον επιχειρηματικό κόσμο την επόμενη δεκαετία» σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής Wedbush Securities, όπως μεταδίδει το CBS News, για να συνεχίσουν: «Από το Paypal μέχρι την Tesla, και από την IBM μέχρι τη Visa και τη Mastercard, προβλέπουμε πως η αγορά bitcoins μπορεί να εξελιχθεί σε μία Bitcoin μανία. Όχι, δεν πρόκειται για μία παροδική τάση αλλά για την αρχή μίας νέας εποχής για τα ψηφιακά νομίσματα».

Μάλιστα, τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Blue Ridge Bank του Σάρλοτσβιλ ήταν η πρώτη εμπορική τράπεζα που έδωσε πρόσβαση σε bitcoins στο πελατολόγιό της. Ακολούθησε η ΒΝΥ Mellon, μία από τις παλιότερες τράπεζες των ΗΠΑ, ενώ και η Mastercard φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στο να κάνει το ίδιο.

Μέχρι στιγμής, η Tesla και ο Elon Musk έχουν ανεβάσει κατά 38% την αξία των bitcoins που αγόρασαν. Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Το ράλι του κρυπτονομίσματος είναι μυθικό. Μέχρι πότε όμως θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία του; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Εκτός, ίσως, από τον Νοτιοαφρικανό μεγιστάνα που ανεβάζει και κατεβάζει επιχειρήσεις και περιουσίες με μερικά μόνο tweets του.