©2018 / Chris Carlson / Associated Press
BUSINESS

O Elon Musk εκτόξευσε το Bitcoin με μία μόνο κίνηση

Η Tesla επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα. Τώρα, όλοι θέλουν να αγοράσουν τη μετοχή του.

Μερικές μέρες πριν, ο Elon Musk άλλαξε το bio του στο Twitter γράφοντας πολύ απλά #bitcoin. Αυτό ήταν απλά μία εισαγωγή σε μία επενδυτική καταιγίδα που θα ακολουθούσε. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η Tesla, πίσω από την οποία βρίσκεται ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, αγόρασε σύμφωνα με ανακοίνωσή της 1,5 δισ. δολάρια σε μετοχές του γνωστού κρυπτονομίσματος. Μάλιστα, πέρα από την εντυπωσιακή αγορά έκανε γνωστό ότι στο άμεσο μέλλον θα δέχεται πληρωμές και σε bitcoins.

Η συγκεκριμένη κίνηση έκανε τη μετοχή να εκτοξευτεί στα ύψη, σημειώνοντας αύξηση περίπου 15% και αγγίζοντας, το πρωί της Τρίτης, την τιμή ρεκόρ των 46,451 δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρσι μέχρι σήμερα, η αύξηση είναι της τάξης του 300% μετατρέποντας το Bitcoin σε μία πραγματικά περιζήτητη επένδυση. Ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur έχει τεράστια συμμετοχή σε όλες αυτές τις εξελίξεις.

Bitcoin © Yahoo Finance

Το μέγεθος της αγοράς στην οποία προχώρησε η Tesla είναι τεράστιο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ρευστότητα της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι 19,4 δισ. δολάρια (σ.σ: κάτι που σημαίνει ότι το 8% αυτού του ποσού είναι σε bitcoins). Ο Elon Musk, βέβαια, είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις προθέσεις του και με όποιον τρόπο μπορούσε.

Είτε μέσα από το Twitter, όπου πόσταρε αινιγματικά σκίτσα δια χειρός Milo Manara, είτε μέσα από δηλώσεις φρόντιζε συνεχώς να υπενθυμίζει το επενδυτικό του ενδιαφέρον. «Πιστεύω πως σε αυτήν τη φάση το Bitcoin είναι κάτι καλό. Έτσι, στηρίζω φανερά το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Όπως έχω πει και παλιότερα, άργησα να μπω στον χορό, τώρα όμως είμαι φανατικός υποστηρικτής. Και έχω την αίσθηση, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να γίνει αποδεκτό και από τους ανθρώπους της αγοράς που σκέφτονται με πιο συμβατικό και παραδοσιακό τρόπο» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη, στο νέο social medium που ακούει στο όνομα Clubhouse, o 49χρονος μεγιστάνας.

Είναι φανερό πως ο Elon Musk χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα το Twitter για να δημιουργεί γεγονότα στην επενδυτική αγορά. Κάτι που πριν μερικά χρόνια έμοιαζε με σενάριο βγαλμένο από κάποιο μυθιστόρημα του Phillip K. Dick, τώρα είναι μία απτή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος πίσω από τη SpaceX και την Tesla γνωρίζει πολύ καλά τους άγραφους όρους του ιντερνετικού παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας τους όμως όπως εκείνος νομίζει καλύτερα. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν ήταν το tweet του για την GameStop. Ποστάροντας “Gamestonk!!” κατάφερε να δημιουργήσει ένα παλιρροϊκό  κύμα επενδύσεων για την αμερικανική αλυσίδα video games, προκαλώντας στην πορεία πανικό στη Γουόλ Στριτ.

Μάλιστα, όσο αμετροεπής έχει αποδειχθεί όσον αφορά λεπτά ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα (όπως για παράδειγμα, όταν κατηγόρησε για «παιδοφιλία» τους διασώστες των εγκλωβισμένων παιδιών στις σπηλιές της Ταϊλάνδης), τόσο εύστοχα είναι τα σχόλιά του σε σχέση με τη σύγχρονη οικονομία και τις επενδύσεις. Ή μάλλον τόσο χρήσιμα για εκείνον, αφού μπορεί ως άλλος μαέστρος να καθοδηγεί ορδές ερασιτεχνών επενδυτών προς μάλλον αμφιλεγόμενες επιλογές, γνωρίζοντας καλά το πότε πρέπει εκείνος να κάνει το cash out.

Η περίπτωση του Dogecoin

Αν τώρα το Bitcoin γνωρίζει μεγάλες στιγμές χρηματοδοτούμενο από την Tesla, τι μπορεί να πει το Dogecoin; Το πρώτο αποτελεί το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα στο πλανήτη και έχει κάθε λόγο να ελπίζει σε ακόμα καλύτερες μέρες. Στην περίπτωση όμως του δεύτερου, τα πράγματα ήταν πολύ πιο πολύπλοκα. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Elon Musk,

Το Dogecoin έχει για logo έναν σκύλο της ιαπωνικής ράτσας shiba inu ενώ πίσω στο 2013 οι δημιουργοί το ξεκίνησαν απλά ως ένα ιντερνετικό αστείο. Τελικά, είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία και έτσι γρήγορα απέκτησε αξία δισεκατομμυρίων. Φυσικά, στη συνέχεια, όπως δηλαδή και τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, γνώρισε αρκετές αναταραχές και πισωγυρίσματα. Τίποτα, όμως, δε συγκρίνεται με ένα tweet από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη και κορυφαίο tech-entrepreneur.

Όταν στις 4 Φεβρουαρίου ο Elon Musk πόσταρε ότι «Το Dogecoin είναι το κρυπτονόμισμα του λαού», οι μετοχές του πήραν φωτιά. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες γνώρισε αύξηση της τάξης του 50%. Μήπως, λοιπόν, έχει νόημα να παρακολουθεί κανείς τα social media του Νοτιοαφρικανού μεγιστάνα και να ποντάρει ανάλογα με τις επενδυτικές συμβουλές που δίνει; Το ρίσκο σε κάθε περίπτωση παραμένει μεγάλο. Χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία.