© 2021 / Will Heath / Associated Press
BUSINESS

Ο Elon Musk σκότωσε το Dogecoin με ένα μόνο αστείο. Τώρα, το στέλνει στο φεγγάρι

Είναι φανερό ότι ο Νοτιοαφρικανός tech-entrepreneur ετοιμάζει κάποιο μεγάλο κόλπο.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία εξαιρετική εβδομάδα για το Dogecoin, αφού έπιασε για άλλη μία φορά ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τα 73 σεντς. Όλη αυτή η τρελή κούρσα οδήγησε το πιο παράξενο από τα παράξενα κρυπτονομίσματα να αυξήσει την αξία του 1400 (!) φορές από την αρχή του χρόνου μέχρι το περασμένο Σάββατο. Εκείνος, όμως, που οδηγεί την κούρσα αποφάσισε να πατήσει απότομα φρένο.

Λιγό πριν την σαββατιάτικη εμφάνιση του Elon Musk στο Saturday Night Live, η τιμή του Dogecoin είχε αρχίσε να σταθεροποιείται ή μάλλον να πέφτει ελάχιστα.

Μετά την εμφάνιση του Νοτιοαφρικανού tech-entrepreneur στο χιουμοριστικό show όμως, τα πράγματα άλλαξαν εντυπωσιακά. Προς το χειρότερο.

Elon Musk και Dogecoin: Μία σχέση (στ)οργής

Τι ακριβώς συνέβη; Η μητέρα του Elon Musk, η οποία εμφανίστηκε στο πλάι του στην τηλεόραση, αφού θυμήθηκε την εποχή που ο νεαρός Elon κέρδισε 500 δολάρια για ένα video game που κατασκεύασε μόνος του, αστειεύτηκε λέγοντας ότι καλά θα κάνει ο γιος της να μην της πάρει κανένα Dogecoin ως δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας. Εκείνος χάλασε την έκπληξη, λέγοντας πως το δώρο είναι -ευτυχώς ή δυστυχώς- ακριβώς αυτό.

Είχαν περάσει μόλις τέσσερα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, όταν οι επενδυτές του κρυπτονομίσματος με σήμα την ιαπωνική ράτσα Σίμπα-Ίνου άρχισαν να πουλούν σαν τρελοί.

Είχαν πιστέψει πως ο γκουρού των νέων τεχνολογιών θα έδινε έναυσμα για άλλο ένα τρελό ράλι στην τιμή του Dogecoin, όπως δηλαδή έχει κάνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μέσα από tweets. Τελικά, έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Μία ώρα αργότερα, το κρυπτονόμισμα είχε χάσει το 30% της αξίας του. Από τα 73 είχε υποχωρήσει στα 49 σεντς. Η μόνη στιγμή που σήκωσε λίγο κεφάλι ήταν όταν ο Musk μίλησε ξανά για το αγαπημένο του Dogecoin, υποδυόμενος έναν οικονομικό αναλυτή, ο οποίος το χαρακτήρισε λίγο πολύ ως hustle (σ.σ: απάτη στα όρια της νομιμότητας), πριν ουρλιάξει το γνωστό σύνθημα που το ακολουθεί: “To the moon!”.

Όταν πια ξημέρωσε η Κυριακή, ο Elon Musk είχε προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου του. Αφού πρώτα σκότωσε με ένα μόνο αστείο του το Dogecoin, αποφάσισε να το αναστήσει με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αποκάλυψε ότι η Space X από εδώ και μπρος θα δέχεται τα dogecoins ως μέσο συναλλαγής ενώ μερικές ώρες αργότερα επιβεβαίωσε το πλάνο που θέλει έναν δικό του δορυφόρο, ο οποίος θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, να έχει το όνομα DOGE-1.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το σύνθημα του Dogecoin θα γίνει πραγματικότητα μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022.

Dogecoin τιμή © Yahoo Finance

Έτσι, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει το κρυπτονόμισμα σε μία νέα άνοδο μετά την κάθετη πτώση. Η τιμή σήμερα έπιασε τα 52 σεντς – από τα 43 που είχε φτάσει μετά την προβολή του επεισοδίου του SNL.

O Elon Musk, όμως, φαίνεται να μην έχει πει την τελευταία του λέξη. Πριν λίγο ανέβασε ένα tweet ρωτώντας το κοινό αν θέλει η όχι η Tesla να δέχεται dogecoins ως μέσο συναλλαγής. Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να δούμε άλλη μία επενδυτική έκρηξη.

Είναι φανερό πως ο Νοτιοαφρικανός entrepreneur ετοιμάζει κάποιο μεγάλο κόλπο γύρω από  τα κρυπτονομίσματα. Είναι μάλιστα διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του (Twitter, τηλεόραση, μπλόφες) για να παίξει με το μυαλό των επενδυτών και την ψυχολογία της αγοράς.

Προσοχή, όμως, γιατί κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο κεφάλι του. Το Dogecoin όσο και να κάνει άλματα παραμένει μία τρομερά επισφαλής επένδυση – εκτός, βέβαια, αν ακολουθείς τον Elon Musk με κλειστά μάτια.