© Ben McGuinness / Unsplash
FITNESS

5 fitness trends για να χτίσεις τέλειο σώμα το 2022

Το νέο έτος έχει μπει για τα καλά. Ήρθε η ώρα να πιάσουμε και πάλι τη γυμναστική και να χτίσουμε το κορμί που πάντα θέλαμε.

Τα προγράμματα γυμναστικής δεν επηρεάζονται τόσο εύκολα από τις τάσεις, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στον χώρο της μόδας. Οι ασκήσεις είναι συγκεκριμένες όσο και τα αποτελέσματα για το σώμα μας. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, η τεχνολογία μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας, ενώ πια, και εξαιτίας της πανδημίας, η γυμναστική δε γίνεται πια μόνο στα γυμναστήρια.

Όλες αυτές οι αλλαγές που επιτελούνται στις ζωές μας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την προπόνηση. Αρκετοί γυμναστές, λοιπόν, τα έβαλαν κάτω και δημιούργησαν μερικές λίστες με τα νέα fitness trends που θα μας απασχολήσουν το 2022.

Το ζητούμενο είναι πολύ συγκεκριμένο: να χτίσουμε τελικά το σώμα που πάντα θέλαμε. Ποια είναι τα πιο σημαντικά;

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του fitness

Όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί -όπως η Apple, η Google και η Samsung- έχουν δημιουργήσει μερικές εξαιρετικές εφαρμογές για γυμναστική, οι οποίες αναλύουν με ακρίβειατις ασκήσεις, ενώ δίνουν ακόμη και συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Στον καιρό της πανδημίας, μάλιστα, αναδύθηκαν κι αρκετές πλατφόρμες για γυμναστική στο σπίτι, όπως το Home Workout – No Equipmentπου μετρά πάνω από δύο εκατ. downloads.

Γυμναστική στο σώμα, ευεξία στον νου

Τα τελευταία δύο χρόνια, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με δυσάρεστες ειδήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Τα επίπεδα άγχους έχουν ανεβεί κατακόρυφα και όλοι πια προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους αποσυμπίεσης. Αρκετοί γυμναστές και επιστήμονες φυσικής αγωγής προτείνουν τις ασκήσεις γιόγκα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούμε ευεξία και ξεκινάμε με όρεξη τη μέρα.

Προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους

Μία ακόμη επίπτωση της πανδημίας είναι πως τα γυμναστήρια έχουν παραμείνει κλειστά για αρκετούς μήνες, ενώ ακόμη κι όταν είναι ανοιχτά, η χρήση μάσκας είναι πάντοτε υποχρεωτική για την αποφυγή διάδοσης του ιού. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετοί άνθρωποι αποφάσισαν να βγουν στα πάρκα και στα βουνά και να ασκηθούν στη φύση.

«Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το τρέξιμο σε διάδρομο δεν έχει τα ίδια οφέλη στην ψυχική μας υγεία με το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, φαίνεται πως δε διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που προάγουν το αίσθημα της ευτυχίας συγκριτικά με την προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους» δήλωσε στο ABC, ο γιατρός και ερευνητής Sandro Demaio.

Ατομική προπόνηση

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα αποτελέσματα ενός ατόμου που ασκείται ατομικά είναι συγκριτικά πολύ καλύτερα από κάποιο άλλο που κάνει ομαδική γυμναστική. Αυτό συμβαίνει γιατί το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική νόρμα σχετικά με το τι είναι καλό και τι κακό για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόγραμμα διατροφής που παίζει πρωταρχικό ρόλο στο χτίσιμο ενός γυμνασμένου σώματος.

Fitness και χαρά

Αν κάτι μας έμαθε ο κορονοϊός είναι πως μπορούμε και μόνοι μας να γυμναστούμε στο σπίτι μας και μάλιστα να περάσουμε καλά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πιο σημαντικό κομμάτι ενός υγιούς προγράμματος γυμναστικής, είναι να το ευχαριστιόμαστε και να μην το βλέπουμε ως αγγαρεία. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε όλο και καλύτερα τις ασκήσεις, ενώ ο κίνδυνος να τα παρατήσουμε και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση θα μειωθεί αισθητά.