outnow.ch
LIFE

8 tips και 5 ασκήσεις που ενδυναμώνουν τη μνήμη και το μυαλό

Πώς θα νικήσεις την πνευματική κούραση και τη φθορά του εγκεφάλου που έρχεται με τα χρόνια, αλλάζοντας λίγο τον τρόπο ζωής σου και εντάσσοντας στην καθημερινότητα τις ακόλουθες ασκήσεις. 

Συμβαίνει το εξής παράδοξο: ενώ έχει χυθεί άπειρο μελάνι για το πώς να αντιστρέψεις τη φυσική φθορά του σώματος που έρχεται με τα χρόνια μέσω της γυμναστικής και της διατροφής, αλλά και πώς να σβήσεις τα σημάδια της γήρανσης από το πρόσωπο, ώστε να δείχνεις πιο φρέσκος, όλα αυτά που κρατούν τον εγκέφαλο νέο και σε εγρήγορση έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι μείζονος σημασίας για την υγεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Ιταλό νευρολόγο και το βιβλίο του, The 10 pillars of an efficient brain – How to improve mental skills, υπάρχουν διάφοροι τρόποι και ασκήσεις για να βελτιώσεις τη μνήμη και να ενδυναμώσεις το μυαλό, να νικήσεις την πνευματική κούραση, που προκαλείται από την καθημερινή φθορά του εγκεφάλου. Αρκεί να αλλάξεις το lifestyle σου και να εντάξεις στον καθημερινό τρόπο ζωής σου τα ακόλουθα tips που βελτιώνουν εν γένει την υγεία και τις ασκήσεις που θα σε κάνουν πιο αποδοτικό πνευματικά. 

8 tips που επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου

Βάλε στο πιάτο σου τις κατάλληλες τροφές

Ο καφές, ειδικά το πρωί δίνει σίγουρα ένα boost. Ωστόσο, οι τροφές που αναζωογονούν τον εγκέφαλο είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με τους ειδικούς: το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, τα κόκκινα φρούτα, τα μπαχαρικά και η μαύρη σοκολάτα.

Κοιμήσου καλά

Είναι γνωστό ότι ένας ποιοτικός ύπνος, που κοιμάσαι δηλαδή νωρίς το βράδυ σερί, χωρίς διαλείμματα, περίπου 7 με 8 ώρες, βοηθά το μυαλό και το σώμα να ξεκουραστούν, να ανανεωθούν και να δυναμώσουν για τη δύσκολη ημέρα που έρχεται. 

Γυμνάσου συστηματικά

Η σωματική δραστηριότητα έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα, χαρίζοντας ευεξία.

Κράτα το μυαλό σε εγρήγορση

Προκειμένου να τονώσεις την πλαστικότητα του εγκεφάλου, το να είναι δηλαδή alert, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες εύκολες ασκήσεις για τις οποίες θα σου μιλήσουμε παρακάτω.

Διαχειρίσου το άγχος

Διατηρώντας το στρες υπό έλεγχο, διατηρείς την ισορροπία και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ώστε να είναι το μυαλό σου νηφάλιο.

Αλλά και τα αρνητικά σου συναισθήματα

Το αίσθημα του άγχους δεν είναι το μοναδικό επιβλαβές για την υγεία σου γενικότερα, αλλά κυρίως του εγκεφάλου σου. Ο θυμός, η οργή και η έντονη θλίψη, όταν βιώνονται σχεδόν καθημερινά, τον επιβαρύνουν επίσης έντονα. 

Διατήρησε την αισιοδοξία σου

Ξεπερνώντας τις αρνητικές σκέψεις και διατηρώντας μία θετική στάση ζωής ενισχύεις την ψυχοσωματική ευεξία σου.

Να έχεις καλούς φίλους

Οι άνθρωποι που έχουν καλές κοινωνικές σχέσεις και που δεν είναι μοναχικοί έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, όπως έχουν αποδείξει έρευνες, έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας του εγκεφάλου και της καλής μνήμης. 

5 ασκήσεις που ενδυναμώνουν τη μνήμη 

Λύσε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku

Ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος για να φρεσκάρεις τη μνήμη και να ακονίσεις την ικανότητά σου να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα.

Διάβασε περισσότερο

Η τροφή του μυαλό είναι το διάβασμα και το να ξεκινήσεις να διαβάζεις περισσότερο διευρύνει τις γνώσεις σου, διεγείρει τη φαντασία, ανοίγει τους ορίζοντες και βελτιώνει την αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου.

Παίξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων

Και εδώ, έχουμε τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για να γυμνάσεις τον εγκέφαλο. Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να σε κάνουν εξυπνότερο, αφού απαιτούν να είναι σε εγρήγορση όλες οι διανοητικές σου δεξιότητες. 

Προτίμησε την προφορική αντί της γραπτής, μονολεκτικής επικοινωνίας

Επειδή ζούμε στον κόσμο των sms και των chats, το να προσπαθείς πού και πού να έχεις ένα γόνιμο διάλογο με τους φίλους και την οικογένειά σου, κάνοντας συζητήσεις που έχουν ειρμό, επιχειρήματα και δίνουν τροφή για σκέψη, διατηρούν το μυαλό σε εξαιρετική λειτουργία.

Πες την αλφάβητο σε όποια/όποιες γλώσσες γνωρίζεις

Η πιο σύντομη, εύκολη επίσης, άσκηση όλων είναι να λες καθημερινά την αλφάβητο σε όποια ή όποιες γλώσσες μιλάς. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά στοχεύει κατευθείαν στο φρεσκάρισμα της μνήμης.