Pexels
ΥΓΕΙΑ

7 χιλιάδες βήματα την ημέρα αρκούν για να είσαι ΟΚ στην υγεία σου

Μην αποθαρρύνεσαι αν δεν πετύχεις τον στόχο των 10 χιλιάδων, καθώς νέες μελέτες δείχνουν ότι έχεις οφέλη και με λιγότερα βήματα.

Πόσα βήματα έκανες σήμερα; Οι περισσότεροι από εμάς μετράμε τα βήματά μας μέσω smartwatch ή των εφαρμογών που έχουμε στο κινητό, με στόχο να φτάσουμε τουλάχιστον τα 10 χιλιάδες – ένας αριθμός προαπαιτούμενο όπως λέγεται για την καλή μας υγεία. Αυτός ο στόχος όμως είναι ένας αυθαίρετος αριθμός που φαίνεται να προήλθε από μία ιαπωνική διαφημιστική καμπάνια για βηματομετρητή. Ωστόσο, τώρα περιλαμβάνεται στους στόχους της καθημερινής δραστηριότητας από δημοφιλή smartwatches, όπως το Fitbit.

 

Μπορεί για πολλούς να είναι αποθαρρυντικό το να βλέπουν ότι δεν έχουν επιτύχει τον στόχο των 10 χιλιάδων βημάτων, ειδικά όταν προσπαθούν να γίνουν πιο δραστήριοι. Σε εποχές, μάλιστα, όπου πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να δουλεύουμε από το σπίτι και καταφέρνουμε να περπατάμε μόνο από τα αυτοσχέδια γραφεία μας μέχρι την κουζίνα για να πάρουμε το (συνήθως) ανθυγιεινό μας σνακ, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Τελικά, πόσο βήματα χρειάζονται την ημέρα;

Τα καλά νέα για όλους είναι ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το να κάνεις λιγότερα από 10.000 βήματα είναι ακόμα ωφέλιμο για την υγεία σου. Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ακολούθησε πάνω από 2.000 μεσήλικες από διαφορετικές εθνικότητες σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα είχαν 50 έως 70% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 7.000 βήματα την ημέρα.

Νέα ευρήματα, λιγότερα βήματα

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα από τη μελέτη ήταν ότι ο κίνδυνος θανάτου δεν σχετίζεται με την ένταση του βηματισμού. Εάν δύο άτομα έκαναν τον ίδιο αριθμό βημάτων, το άτομο που περπατούσε σε χαμηλή ένταση δεν είχε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με το άτομο που ο βηματισμός του είχε μέτρια ένταση.

Με όλες τις έρευνες, πρέπει να λάβουμε υπόψη τον σχεδιασμό της μελέτης και να καθορίσουμε τους περιορισμούς της καθεμίας για να διασφαλίσουμε ότι βγάζουμε ακριβή συμπεράσματα. Η μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης συνέλεξε δεδομένα σε διάστημα περίπου 11 ετών.

Ωστόσο, ο αριθμός βημάτων μετρήθηκε μόνο μία φορά, σε περίοδο τριών ημερών, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-06. Η θνησιμότητα και άλλοι παράμετροι της υγείας παρακολουθήθηκαν τον Αύγουστο του 2018.

Η καταμέτρηση των βημάτων δεν παρακολουθήθηκε καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο για τους συμμετέχοντες. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ο καθημερινός αριθμός βημάτων των ανθρώπων δεν άλλαξε καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Παρόλα αυτά, το πόσο μπορεί να περπατήσει κάποιος, μπορούσε να αλλάξει για διάφορους λόγους, όπως η απόκτηση μικρών παιδιών, ο χρόνος μετακίνησης στη δουλειά, ένας τραυματισμός και άλλα, οπότε είναι δύσκολο να διεξαχθούν πάρα πολλά συμπεράσματα από αυτόν τον τύπο δεδομένων.

Στοιχεία από προηγούμενες μελέτες τείνουν προς τα νέα δεδομένα

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης βασίζονται στα αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων γυναικών, κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο, αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη της Μασαχουσέτης (μέσος όρος ηλικίας 72 ετών), γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ένα χαμηλότερο ποσοστό βημάτων αρκούσε για να μειωθεί το ποσοστό της θνησιμότητας. Πιθανότατα, οι ηλικιωμένοι να χρειάζονται λιγότερη δραστηριότητα για να αποκτήσουν παρόμοια οφέλη για την υγεία τους.

Παρόλο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς ερμηνεύουμε τα δεδομένα από αυτές τις διάφορες μελέτες, είναι σαφές ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία αν κάνεις λιγότερα από 10.000 βήματα την ημέρα. Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης), δεν υπάρχει καμία κατευθυντήρια γραμμή που να συνδέεται με τον εύκολα μετρήσιμο αριθμό βημάτων. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό μελετών που δείχνουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού βημάτων (και της έντασης) με τα αποτελέσματα στην υγεία.

Είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί τόσο ο ημερήσιος όγκος όσο και ένταση των βημάτων. Την επόμενη φορά που θα δεις όμως τον αριθμό των βημάτων σου να είναι κάτω από 10.000, μην αποθαρρύνεσαι.

Αρκεί να θυμάσαι ότι μπορείς να έχεις οφέλη στην υγεία σου και με 7.000 βήματα. Αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου περπατώντας περισσότερο, η έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση των καθημερινών σου βημάτων κατά 1.000 την ημέρα έχει σημαντικά οφέλη.