shutterstock
ΥΓΕΙΑ

5 κακές συνήθειες που σε κάνουν να νιώθεις συνέχεια κουρασμένος

Μικρά, καθημερινά λάθη που σχεδόν όλοι κάνουμε, αλλά έχουν βαρύνουσα σημασία για την καλή υγεία, σωματική και ψυχική του οργανισμού.

Εδώ και καιρό, αναρωτιέσαι ξανά και ξανά: «Τι φταίει και νιώθω συνέχεια κουρασμένος;». Τι έχει πάει δηλαδή τόσο στραβά και αισθάνεσαι ότι σέρνεσαι, ότι το μυαλό δεν λειτουργεί και ότι το σώμα σου σε έχει εγκαταλείψει.

Συχνά, ο λόγος που στραγγίζεις από ενέργεια και διάθεση είσαι εσύ ο ίδιος. Συγκεκριμένα, κάποιες λάθος κινήσεις που κάνεις στην καθημερινότητά σου και σε επιβαρύνουν σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς να το συνειδητοποιείς. Αποτέλεσμα να είσαι διαρκώς κουρασμένος.

Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και το άγχος σίγουρα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη δημιουργία όλης αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, ωστόσο δεν είναι οι μοναδικοί παράγοντες που προκαλούν το αβάσταχτο αίσθημα της κούρασης.

Υπάρχουν μερικές ακόμα αιτίες, όχι τόσο προφανείς αν και συνηθισμένες, που εντείνουν το πρόβλημα και σε κάνουν να σκέφτεσαι διαρκώς πότε θα επιστρέψεις στο κρεβάτι.

5 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να νιώθεις συνέχεια κουρασμένος

Δουλεύεις μες στην ακαταστασία

Είτε εργάζεσαι από το γραφείο, είτε από το σπίτι, ο χώρος εργασίας σου πρέπει να είναι τακτοποιημένος. Να υπάρχει τάξη έξω για να υπάρχει και τάξη μέσα σου – ευημερία στο μυαλό σου.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπίστωσε ότι ένα χαοτικό γραφείο προκαλεί συχνή απόσπαση της προσοχής και περιορίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκτέλεση ακόμη και των πιο απλών εργασιών.

Η λύση είναι να αφιερώσεις πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις 5 λεπτά για να βάλεις τα πάντα στη θέση τους, ακόμα καλύτερα το βράδυ, για να τα βρεις όλα όπως πρέπει το επόμενο πρωί.

Δεν αναπνέεις σωστά

Όταν δουλεύεις, αναπνέεις επιφανειακά, παίρνεις δηλαδή σύντομες, μικρές ανάσες, γεμίζοντας  τους πνεύμονες με ελάχιστο αέρα και κατ’ επέκταση, οξυγόνο.

Στα διαλείμματα φρόντισε να εισπνέεις βαθιά και να εκπνέεις δυνατά, γεμίζοντας και αδειάζοντας την κοιλιά σου, έτσι ώστε να βοηθήσεις να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος σημαντικά, κάτι που αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει τη διάθεση και ανακουφίζει ακόμα και από μυικούς πόνους σε ώμους και πλάτη.

Πίνεις λίγο νερό

Συχνά συνδέουμε την κατανάλωση νερού με τη φυσική κατάσταση, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να πίνεις τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Διατηρώντας τον οργανισμό καλά ενυδατωμένο αισθάνεσαι λιγότερο κουρασμένος. Αυτό αποδείχθηκε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε δύο ομάδες εθελοντών: η μία ήταν καλά ενυδατωμένη (2 λίτρα) και η άλλη, μερικώς ενυδατωμένη (1,2 λίτρα). Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έδειξαν ότι είχαν σαφώς καλύτερη διάθεση, χωρίς να υποφέρουν από υπνηλία, ενώ ήταν και πιο παραγωγικοί συγκριτικά με εκείνους της δεύτερης.

Διακόπτεις συνεχώς τη ροή εργασίας σου

Υπάρχουν τηλεφωνήματα που πρέπει να απαντηθούν πάση θυσία, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Τα περισσότερα μπορείς να τα απαντήσεις και όταν ολοκληρώσεις το ωράριό σου.

Παρομοίως και με όλους εκείνους τους περισπασμούς σε Facebook, Instagram και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «σκάνε» στο smartphone ή στην οθόνη του υπολογιστή.

Δεν σε βλέπει ο ήλιος

Κι όμως, ο ήλιος είναι βασικός παράγοντας για την καλή υγεία του οργανισμού. Αρκούν έστω και 5 λεπτά ηλιακής έκθεσης για να αυξήσεις τα επίπεδα της τόσο πολύτιμης βιταμίνης D.

Γνωστή και ως η βιταμίνη του ήλιου, η D συμβάλλει στη διατήρηση των υγιών οστών, όπως επίσης και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συνεπώς της ψυχικής σου υγείας.