Warner Bros. Pictures/The Hollywood Archive/Alamy/Visualhellas.gr
ΣΧΕΣΕΙΣ

5 λάθη που κάνουμε στο φλερτ και εξαφανίζουν τις πιθανότητές μας

Παραδοσιακές τακτικές όπως να το παίζεις δύσκολος, μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενες.

Ανθρωπολογικές μελέτες δείχνουν πως το φλερτ είναι παγκόσμια και σημαντική μορφή ανθρώπινης συναναστροφής. Όλοι το έχουμε -από ένστικτο- μέσα μας, σε κάποιο επίπεδο. Κάτι που δεν εξηγεί το λόγο που πολλές φορές μπερδεύουμε τα σήματα που μας στέλνει ένα άτομο. Ή δεν τα καταλαβαίνουμε καν.

Ας δούμε λοιπόν, τι έχει να προτείνει το Psych 2 Go, δηλαδή τι έχει να προσφέρει η επιστήμη ως προς τα πιο συνήθη λάθη που κάνουμε στο φλερτ και οδηγούν σε αποτυχία.

Μην κάνεις το δύσκολο/τη δύσκολη -κουράζεις

Ο καθηγητής ψυχολογίας και κορυφαίος στον κόσμο της μελέτης των συναισθημάτων, Dr. Aaron Ben Zeev λέει πως μια από τις πιο αγαπημένες μεθόδους, το να κάνουμε τους δύσκολους -να μη δεχόμαστε τον έρωτα του έρωτα μας-, στην ουσία εξαφανίζει τις ρομαντικές μας ευκαιρίες.

«Όταν προσποιούμαστε πως δε μας ενδιαφέρει κάποιος, μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε αυτές τις πρώτες στιγμές της γνωριμίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξαπάτηση και την ψυχολογική χειραγώγηση.

Όποιοι παίζουν τέτοια επιφανειακά παιχνίδια, πρέπει να γνωρίζουν πως μια πιθανή εξέλιξη είναι να ελκύουν τους λάθος ανθρώπους».

Περιμένει, περιμένει, πάντα περιμένει

Οι μελέτες έχουν δείξει πως μεταξύ των κοινών λαθών όσων μετέχουν στον ερωτικό στίβο είναι να αρνούνται πεισματικά να κάνουν το πρώτο βήμα. Ενδεχομένως να σκέφτονται πως έχουν στείλει όλα τα σωστά σήματα (κοιτούν τον άνθρωπο που τους ενδιαφέρει επιμόνως, του χαμογελούν ή τον αγγίζουν σε κάθε ευκαιρία), όπως ανάβουν το πράσινο φως.

Αυτή η νοοτροπία όμως, δημιουργεί την πιθανότητα κακής επικοινωνίας. Ο ειδικός επί των σχέσεων και συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, Jon Birger λέει ότι αν θες να συνάψεις ερωτική σχέση με κάποιο άτομο «είναι προτιμότερο να είσαι εσύ αυτός που θα κάνει το πρώτο βήμα, αντί να περιμένεις πότε θα το κάνει ο άλλος. Είναι ένας τρόπος για να πάρεις τον έλεγχο της σχέσης σου και να δείξεις τις προθέσεις σου στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει για σύντροφο σου».

Να είσαι χαλαρός/χαλαρή

Ο Dr. James Wadley, ψυχολόγος, πρόεδρος του τμήματος συμβουλευτικής και ανθρωπίνων υπηρεσιών του Lincoln University και διευθυντής του προγράμματος Sex Therapy του Council For Relationships προτείνει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, ό,τι και αν ακούσουμε στο πρώτο ραντεβού με το οποίο ενδεχομένως να διαφωνούμε. «Όταν είμαστε στη διαδικασία του φλερτ, το προτιμότερο είναι να μην τα παίρνουμε όλα προσωπικά και να διατηρούμε ένα θετικό πρόσημο».

Η αρνητικότητα γενικά, δε βοηθάει πουθενά. Όπως δε βοηθά να αναλύσουμε τους λόγους που είμαστε single.

Μην ψάχνεις ό,τι έχεις φτιάξει στο μυαλό σου

Η Dr. Amie M. Gordon, κοινωνική ψυχολόγος και ερευνήτρια των κοινωνικών γνωστικών, συναισθηματικών και βιολογικών παραγόντων που διαμορφώνουν τις στενότερες σχέσεις μας λέει πως «χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τις προσδοκίες μας. Να μην έχουμε πάρα πολλές».

Μολονότι οι προσδοκίες είναι θετικές κατά τη διάρκεια της σχέσης, όταν γνωριζόμαστε με κάποιον κινδυνεύουμε να χαλάσουμε ό,τι πάμε να δημιουργήσουμε, αν ψάχνουμε το ιδεατό. Αυτό που ‘χουμε φτιάξεις το μυαλό μας. «Τα μη ρεαλιστικά υψηλά στάνταρ γίνονται μονόδρομος προς την αποτυχία», αφού μπορούν πολύ γρήγορα να οδηγήσουν στο ανικανοποίητο μας.

Να είσαι ειλικρινής

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος στο στάδιο του φλερτ είναι να κρύψει το πώς νιώθει. Παρ’ ότι μπορεί να αισθάνεται ως τρομακτικό να ομολογήσεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι για κάποιον -σε αυτόν τον κάποιον-, αν κρύψεις όσα νιώθεις το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον αποθαρρύνεις από το να σε διεκδικήσει και να σε γνωρίσει επί της ουσίας.

Η sex therapist και sexologist, Dr. Jennifer Litner εξηγεί πως «με το να κρύβεις τα συναισθήματα σου, εμποδίζεις την πραγματική επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου».