Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
ΚΟΣΜΟΣ

5 πράγματα που κρατάμε από τη συνέντευξη του Vladimir Putin στον Tucker Carlson

Ήταν η πρώτη συνέντευξη του Putin σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε η εισβολή του στην Ουκρανία.

«Έχουμε ένα talk show ή μια συζήτηση;», ρώτησε ο Vladimir Putin τον Tucker Carlson λίγο μετά το ξεκίνημα της συνέντευξης που, όπως είναι απόλυτα λογικό, απασχόλησε έντονα τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, όμως, είναι ότι δεν μας έκανε σοφότερους και πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτή καθώς, όπως αποδείχθηκε, η συνέντευξη δεν έβγαλε κάποια σοβαρή είδηση. O Putin, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου, έστειλε απλώς το μήνυμά του στη Δύση, παραδίδοντας μερικά αχρείαστα μαθήματα ιστορίας.

Εν τω μεταξύ, ο Carlson, απέφυγε κάθε ερώτηση που θα μπορούσε να είναι ευαίσθητη για το Κρεμλίνο. Η συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (06/2) και αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δημοσιογράφου στο X την Πέμπτη (08/2), ήταν η πρώτη που δίνει σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Τι κρατάμε από αυτή; Ελάχιστα πράγματα.

1. Η CIA και το πραξικόπημα στην Ουκρανία

Όταν ρωτήθηκε για τη στιγμή που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Putin απάντησε: «Αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία», γυρίζοντας πίσω στο 2014, όταν ο Viktor Yanukovych, προκάτοχος του Zelensky, απομακρύνθηκε από την προεδρία.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ. Οι Συμφωνίες του Μινσκ αποτέλεσαν προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων και υπογράφηκαν το 2014. Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA».

«Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς», ισχυρίστηκε.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ήταν κάτι που θα κατέστρεφε και την ίδια τη Ρωσία και δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς». O Putin υποστήριξε επίσης ότι ο Yanukovych είχε δεχτεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, όμως «οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια, καθώς και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

Ένας πόλεμος με διάρκεια

Σύμφωνα με το Politico, ο Putin ήθελε μέσω της συνέντευξής του να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς: Δεν υπάρχει λόγος να βοηθάτε την Ουκρανία με περισσότερα χρήματα και όπλα. «Αν θέλετε πραγματικά να σταματήσουν οι μάχες, πρέπει να σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα. Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είναι όλο».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είχε πετύχει τους πολεμικούς της στόχους, ο Putin είπε: «Όχι. Δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τους στόχους μας, διότι ένας από αυτούς είναι η αποναζιστικοποίηση», κάτι που, αυτόματα, δείχνει τη διάθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Θα ήταν παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο»

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε δυτικό δημοσιογράφο αφού ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Πολωνία ή στη Λετονία.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε Carlson. «Μόνο σε μια περίπτωση, αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, στη Λετονία, ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα δεν έχουμε κανένα συμφέρον. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θα ήταν παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο» ενώ μίλησε για το πώς οι δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή», προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

Η ανταλλαγή κρατουμένων

Τελικά, ο Carlson ρώτησε για τον Evan Gershkovich, τον Αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal που κρατείται στη Ρωσία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Putin, αφού διαφώνησε με τον Carlson (χαρακτήρισε τον Gershkovich απλά ένα «παιδί»), επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε «στα πράσα» με απόρρητες πληροφορίες.

Αλλά ο πρόεδρος είπε ότι οι ρωσικές και οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες «ήταν σε επαφή μεταξύ τους» για την υπόθεση και ότι δεν υπήρχε «ταμπού για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα πρόσωπο που εκτίει ποινή σε συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.

Αν και δεν τον κατονόμασε, ο Putin αναφερόταν στον Vadim Krasikov, έναν πράκτορα της FSB που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία του πρώην Τσετσένου αντάρτη και Γεωργιανού υπηκόου, Zelimkhan Khangoshvili στο Βερολίνο το 2019. «Αυτό το άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, εξόντωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε.

Οι εκρήξεις του Nord Stream

«Ποιος ανατίναξε τον Nord Stream;», ρώτησε ο Carlson, αναφερόμενος στις μυστηριώδεις εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022 που διέλυσαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. «Εσείς, σίγουρα», απάντησε ο Putin.

«Ήμουν απασχολημένος εκείνη την ημέρα!» απάντησε ο αμήχανος Carlson. Ο Putin φάνηκε να απολαμβάνει το cosplay, λέγοντας ότι παρόλο που ο ίδιος προσωπικά μπορεί να έχει άλλοθι, η CIA όμως δεν έχει. Ερωτηθείς αν έχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό, ο Putin είπε ότι το θέμα είναι ποιος είχε το κίνητρο και τους πόρους.

Αρκετές χώρες έχουν κατηγορηθεί δημοσίως για τις εκρήξεις, με διαφορετικό βαθμό αποδείξεων. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη (κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε), ενώ η Μόσχα είχε κατηγορήσει προηγουμένως το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο.