Pavel Golovkin / AP
PROFILE

Sergei Surovikin, ο αδίστακτος εκλεκτός του Vladimir Putin για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να πάρει την εκδίκησή του μετά την ανατίναξη της γέφυρας στην Κριμαία. Ο Στρατηγός Αρμαγεδδών, όπως τον αποκαλούν, φαίνεται να είναι η ιδανική και πιο βάναυση επιλογή για κάτι τέτοιο.

«Όταν εκτελούσα τις στρατιωτικές αποστολές στη Συρία, ούτε για ένα λεπτό δεν ξέχασα ότι υπερασπιζόμουν τη Ρωσία» είχε δηλώσει ο Sergei Surovikin, ο νέος διοικητής του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος ανωτέρων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Μόσχα το 2017. Η υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στη χώρα της Μέσης Ανατολής περιελάμβανε δεκάδες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε διάφορα κτίρια και υποδομές του κράτους. Σχολεία, κατοικίες ακόμη και παιδικές χαρές δεν έλειπαν από τις λίστες.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του Sergei Surovikin έγιναν γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο, ύστερα από τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων, το 2020.

Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά που ακούσαμε το όνομα του «Στρατηγού Αρμαγεδδών» από φορείς, οργανώσεις και διεθνή Μέσα. Και κάθε φορά ήταν για τελείως λάθος λόγους.

Οι αδίστακτες τακτικές του Sergei Surovikin

Δύο μόλις μέρες μετά τον διορισμό του ως διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις προέβησαν σε μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες σε ολόκληρη τη χώρα. Μεταξύ των σημείων που επλήγησαν στο Κίεβο ήταν μια οδική διασταύρωση, ένα πανεπιστήμιο, ένα πάρκο και μια παιδική χαρά. Οι συνολικοί νεκροί από τους βομβαρδισμούς ανήλθαν στους 19, ενώ άλλοι 105 Ουκρανοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Δεν εκπλήσσομαι από αυτά που συνέβησαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Ο Sergei Surovikin είναι αδίστακτος και δε δίνει καμία απολύτως σημασία στην ανθρώπινη ζωή» είπε στον Guardian ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος στο παρελθόν είχε συνεργαστεί μαζί του. «Φοβάμαι ότι τα χέρια του σε λίγο καιρό από τώρα θα είναι πλήρως καλυμμένα από ουκρανικό αίμα» συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματικός έγινε γνωστός παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εξαπέλυσαν σκληροπυρηνικά στοιχεία το 1991 στη Σοβιετική Ένωση. Εκείνος ηγήθηκε ενός παραστρατιωτικού τάγματος, το οποίο σκότωσε τρεις άνδρες.

Το πραξικόπημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Sergei Surovikin συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για επτά μήνες. Οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς ο Boris Yeltsin κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνος ακολουθούσε μόνο εντολές. Μερικούς μήνες αργότερα πήρε τον βαθμό του ταγματάρχη.

Η φήμη του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το 2004 όταν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης που υπηρετούσε υπό τον ίδιο αυτοκτόνησε, αφού πρώτα έλαβε έντονη επίπληξη από τον Surovikin. Τότε οι συνάδελφοί του, του έδωσαν το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών», εξαιτίας της σκληροπυρηνικής και ανορθόδοξης προσέγγισής του στα στρατιωτικά πράγματα.

Τι σημαίνει η εμπλοκή του στην Ουκρανία

Surovikin © Pool Sputnik Kremlin / AP

Ο διορισμός του ως διοικητή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι ένας τρόπος προκειμένου ο ρωσικός στρατός να κάμψει τη σκληρή ουκρανική αντεπίθεση που συμβαίνει εδώ και μερικές εβδομάδες.

Ο Gleb Irisov, πρώην υπολοχαγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που συνεργάστηκε με τον Surovikin έως το 2020, δήλωσε ότι ο νέος διοικητής ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στο ρωσικό στρατό που «ξέρει πως επιβλέπει και διαχειρίζεται σωστά διάφορα κομμάτια των ενόπλων δυνάμεων». «Είναι πολύ σκληρός αλλά και ικανός διοικητής» πρόσθεσε. «Αλλά δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα. Η Ρωσία έχει έλλειψη σε όπλα και ανθρώπινο δυναμικό».

Ο ίδιος δικαιολόγησε τη συγκεκριμένη του άποψη, φέρνοντας ως παράδειγμα όλες τις προηγούμενες ανακατατάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας στη Ρωσία που δεν έφεραν σημαντικά αποτελέσματα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο διορισμός του Sergei Surovikin, ωστόσο, αμβλύνει τη δημόσια οργή των σκληροπυρηνικών Ρώσων, οι οποίοι εξεγείρονται όλο και περισσότερο με τις στρατιωτικές αποτυχίες της χώρας. Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του διορισμού του είναι ο -επίσης σκληροπυρηνικός- επικεφαλής της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Vladimir Putin, Ramzan Kadyrov.

«Τώρα, είμαι 100% ικανοποιημένος με την επιχείρηση» έγραψε ο Kadyrov στο Telegram το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό του Κιέβου, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι.