Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP
EXPLAINED

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Vladimir Putin στη Ρωσία

Πόσοι Ρώσοι πολίτες αναμένεται να οδηγηθούν στο πεδίο της μάχης και τι δείχνει αυτή η κίνηση για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η είδηση πως ο Ρώσος πρόεδρος εξήγγειλε μερική επιστράτευση εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία κάνει τον γύρο των δημοσιογραφικών μέσων παγκοσμίως τις τελευταίες ώρες. Η ανακοίνωση έγινε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος του Vladimir Putin, ο οποίος υποστήριξε πως προέβη σε αυτή την κίνηση, εξαιτίας των εκβιασμών που δέχεται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει, όμως, η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Vladimir Putin στη Ρωσία, ποιοι Ρώσοι θα πάρουν τα όπλα και γιατί πρόκειται για μια κίνηση που ίσως αποτελεί μάντη κακών για τη διατήρηση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην Ευρώπη;

Τι είναι η μερική επιστράτευση που κηρύχθηκε στη Ρωσία

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος, η επιστράτευση ισχύει από την 21η Σεπτεμβρίου και είναι μερική. Που σημαίνει πως θα κληθούν μόνο οι έφεδροι στρατιώτες της χώρας και όχι ο γενικός ο πληθυσμός. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για έναν αριθμό στρατιωτών που αγγίζει τους 300 χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν κηρυχθεί σε επιστράτευση θα πρέπει να έχουν πρότερη στρατιωτική εμπειρία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναμένεται για την ώρα να κληθούν οι φαντάροι που έχουν υπηρετήσει κάποια στιγμή στο παρελθόν τη θητεία τους στον ρωσικό στρατό ή οι φοιτητές. Τέλος, όλοι οι Ρώσοι πολίτες που θα κληθούν να πάρουν τα όπλα θα περάσουν από εκπαίδευση πριν οδηγηθούν στο πεδίο της μάχης.

Όσον αφορά τον λόγο της συγκεκριμένης στρατιωτικής κίνησης, ο Vladimir Putin υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Κίεβο προκειμένου να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στα εδάφη του ρωσικού κράτους (για το λόγο αυτό άλλωστε επιθυμεί τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις ρωσόφιλες περιοχές, ώστε να θεωρηθούν οι ουκρανικές ενέργειες πολεμικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος) ενώ σημείωσε πως έχει χρησιμοποιηθεί πυρηνικός εκβιασμός εναντίον της Ρωσίας, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως δήλωσε, μάλιστα, συγκεκριμένα: «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα».

Γιατί ο Vladimir Putin θέλει να πληθύνει τον στρατό του

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που αντλούμε από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου είναι πώς, σύμφωνα με δική του απόφαση, όλοι οι φιλορώσοι εθελοντές που πολεμούσαν στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας γίνονται πια κανονικό κομμάτι του ρωσικού στρατού, τουλάχιστον όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς.

Όλη αυτή η γρήγορη προσπάθεια να πληθύνει τον στρατό του, η οποία κατά τον Vladimir Putin συμβαίνει εξαιτίας των εκβιασμών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που κατά τον ίδιο «δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», εκλαμβάνεται ήδη από τη Δύση ως δείγμα αποτυχίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Η αθέτηση των υποσχέσεων του Vladimir Putin να μην επιστρατεύσει τμήματα του ρωσικού πληθυσμού και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει. Αυτός και ο υπουργός Άμυνας της χώρας έχουν στείλει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες. Καμία απειλή και προπαγάνδα από την πλευρά τους δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Wallace.

Όλοι αναμένουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις. Η πιθανότητα κλιμάκωσης των πολεμικών εντάσεων στα ουκρανικά εδάφη είναι αισθητή. Την ίδια ώρα επισημοποιήθηκε η διενέργεια δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές σχετικά με την προσάρτηση τους στη Ρωσία ή όχι. Ο ουκρανικός πόλεμος δείχνει, δυστυχώς, πως έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του.