Francesca Ebel / AP
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Alexander Dugin, ο θεωρητικός του φασισμού πίσω από τον Vladimir Putin

Ποια είναι η ζωή και η πορεία του ακροδεξιού φιλοσόφου που θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να κυριαρχήσει στον πλανήτη;

Έχουν περάσει ήδη εννιά ημέρες από την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ο πόλεμος δε λέει να σταματήσει. Αντίθετα, όλος ο πλανήτης λαμβάνει καθημερινά εικόνες από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις στο Κίεβο και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκτεταμένες κυρώσεις, η Ρωσία και ο Vladimir Putin δε δείχνει να πτοείται. Στόχος του είναι η πλήρης υποταγή της Ουκρανίας. Άλλωστε, όπως έχει υποστηρίξει και ο ίδιος κατά καιρούς, δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος παρά μόνο ρωσικό.

Ο Vladimir Putin, όμως, δεν είναι ο μόνος Ρώσος πολιτικός που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη άποψη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το 2014 στην ανατολική Ουκρανία οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ένας διανοούμενος, ονόματι Alexander Dugin, ζήτησε την πλήρη εξάλειψη της ουκρανικής εθνικής ταυτότητας.

Ο ίδιος, μάλιστα, όπως δήλωνε στα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, απογοητεύτηκε από την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς θεωρούσε πως εκείνη ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον Vladimir Putin να πραγματοποιήσει μιας ευρείας κλίμακας εισβολή. Τα σχέδια του τελικά εκπληρώθηκαν οχτώ χρόνια αργότερα.

Ποια είναι, όμως, η σχέση του Ρώσου εθνικιστή φιλοσόφου με τον πρόεδρο της χώρας και πώς κατάφερε να ανελιχθεί τόσο πολύ ώστε σήμερα να θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές φωνές στο δημόσιο διάλογο στη Ρωσία;

Οι ναζιστικές επιρροές και η ακραία ρητορική του

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο Alexander Dugin γεννήθηκε στη Μόσχα στις 7 Ιανουαρίου 1962 και έζησε σε μια εύπορη οικογένεια καθώς ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και η μητέρα του γιατρός. Κατά την εφηβεία του εντάχθηκε σε μια μυστική παραθρησκευτική οργάνωση και εκεί παρέμεινε για αρκετά χρόνια, μεταφράζοντας βιβλία φασιστών στα ρώσικα.

Μεταξύ αυτών των βιβλίων ήταν και ένα του Julius Evola, ενός Ιταλού φασίστα φιλοσόφου, ο οποίος θαύμαζε τα SS και άσκησε μεγάλη επιρροή στον Benito Mussolini. Οι ιδέες του Ιταλού φιλοσόφου στιγμάτισαν τον Alexander Dugin, η ρητορική του οποίου όσο περνούσαν τα χρόνια γινόταν ακόμη πιο ακραία. Μόλις τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε τις σπουδές στη στην αεροπορία, ωστόσο, οι ανώτεροί του έμαθαν για την παράλληλη μυστική του δράστη και τον απέβαλαν.

Όταν πια η Σοβιετική Ένωση είχε αρχίσει να διαλύεται, είχε φτάσει η ώρα να διατυμπανίσει παντού τις ιδέες του. Η πρώτη φορά που το ευρύ κοινό της Ρωσίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου έμαθε για εκείνον ήταν μετά την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Foundations of Geopolitics το 1997. Στις σελίδες του αναφέρθηκε στην ιδέα για την «Ευρασία» την οποία υποστηρίζει μέχρι σήμερα.

Η ιδέα για την αυτοκρατορία της «Ευρασίας»

Σύμφωνα με την ιδεολογία του, η «Ευρασία» πρόκειται να είναι ένα μπλοκ εθνικών κρατών το οποίο θα έχει ισχυρούς ιδεολογικούς, οικονομικούς, πολιτικούς δεσμούς, θα κυβερνάται από έντονα θρησκευτικές και πολιτικές δομές, χωρίς καμία ατομική ελευθερία ή δικαιώματα (τα οποία ο ίδιος θεωρεί δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού) και θα βρίσκεται υπό την επιρροή της Ρωσίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια νέα Σοβιετική Ένωση που δε θα έχει καμία σχέση με τον κομμουνισμό αλλά θα έχει ως κύριο σκοπό την πάλη κόντρα στη δύση.

Η θεωρία του βασίζεται στη φυλετική ανωτερότητα των Ρώσων, ενός «ιερού» λαού που προέρχεται, κατά τον ίδιο, από ένα αρχαίο αρκτικό βασίλειο της Υπερβόρειας και προορίζεται να κυριαρχήσει στον πλανήτη. Οι μύθοι του, όμως, δεν έμειναν εκεί καθώς το 2001 ο Alexander Dugin συμμετείχε στην ίδρυση του κόμματος της «Ευρασίας» με τον ίδιο να αναλαμβάνει τη δημιουργία του νεανικού κινήματος της παράταξης. Άλλωστε, είχε αποκτήσει εμπειρία στη στρατολόγηση νέων μελών από τη συμπόρευση με διάφορα φασιστικά κινήματα, μεταξύ αυτών του Εθνικού Μπολσεβίκικου Κόμματος το οποίο έγινε γνωστό σε όλη τη Ρωσία μετά τη σύλληψη δύο μελών του για κατοχή χειροβομβίδων.

Όλα αυτά τα χρόνια συνέχιζε να δίνει ομιλίες σε διάφορες ακροδεξιές εκδηλώσεις, ωστόσο, η ακραία ρητορική του τον έθεσε εκτός αξιωμάτων. Συγκεκριμένα, η δήλωσή του για εξάλειψη της ουκρανικής εθνικής ταυτότητας το 2014 ήταν αυτή που τον απέβαλε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας στο οποίο δίδασκε όλα αυτά τα χρόνια. Κατά πόσο, όμως, κόπηκαν οι δεσμοί με την εξουσία;

Η σχέση των Alexander Dugin και Vladimir Putin

Κανείς δε γνωρίζει ποια είναι ακριβώς η σχέση μεταξύ των ανδρών. Όσο και αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δε θα βρει καμία κοινή φωτογραφία του Vladimir Putin με τον Alexander Dugin. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ο ακροδεξιός φιλόσοφος δεν έχει σχέση με το ρωσικό κράτος και δη με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ανατολική Ευρώπη.

Το βιβλίο του Foundations of Geopolitics αποτελεί μέρος της ύλης στη στρατιωτική ακαδημία του γενικού επιτελείου στρατού της Ρωσίας, ενώ πολλές από τις απόψεις που εκφράζει ο ίδιος σε εκείνο φαίνεται να αποτυπώνονται σήμερα στην πράξη από τον Ρώσο πρόεδρο. Παραβίαση ατομικών ελευθεριών στη χώρα, εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος και αμφισβήτηση ακόμη και εισβολή σε γειτονικά κράτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ουσιαστικά την πραγμάτωση μέρους των θεωριών του Alexander Dugin περί αυτοκρατορίας της «Ευρασίας». Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: πού θα σταματήσει όλο αυτό; Και ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση είναι ο Vladimir Putin.