© AP / Rodrigo Abd
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Κίεβο βομβαρδίζεται ξανά, τα βίντεο συγκλονίζουν

Κοντά τέσσερις μήνες νηνεμίας έζησε το Κίεβο, πριν ξεκινήσει το νέο μπαράζ επιθέσεων: οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν λόγο για πάνω από 80 πυραύλους, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών.

Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, η προφητεία έγινε αληθινή: η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα του Κερτς που συνέδεε στρατηγικά και συμβολικά τη Ρωσία με την Κριμαία, δεν θα ήταν ούτε αδιάφορη, ούτε αμελητέα για την ψυχοσύνθεση του σκληροτράχηλου Vladimir Putin. Για να μην κινδυνεύσει το κύρος του, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε εκδικητικά με ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην καρδιά της Ουκρανίας, δείχνοντας ότι ακόμη κι από μακριά τα οπλικά του συστήματα βρίσκουν στόχο,

Έτσι, τις τελευταίες ώρες, πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν γεμίσει τον ουρανό πάνω από το Κίεβο, ο κόσμος έχει κρυφτεί ξανά στα υπόγεια καταφύγια, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο αριθμός των νεκρών.

Οι εναέριες επιθέσεις έπιασαν το Κίεβο εξαπίνης: είχαν παρέλθει τρεισήμισι μήνες από την τελευταίο ήχο έκρηξης από πύραυλό στην περιοχή, τα μέτωπα του πολέμου είχαν απομακρυνθεί μετά την απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά και, όπως μεταφέρει ο απεσταλμένος ρεπόρτερ του BBC, «το Κίεβο είχε επιστρέψει σε μια περίεργη κανονικότητα: τα εστιατόρια ήταν γεμάτα, τα μπαρ επίσης, κανείς δεν περίμενε αυτό που συνέβη».

Πρόκειται για την αίσθηση που ασπαζόταν και ο ίδιος, μέχρι που συνέβη το πιο τραγικό viral της νέας εβδομάδας:

Λίγο μετά της 8 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ ο Hugo Bachega μετέδιδε την επικαιρότητα με φόντο το Κίεβο από ψηλά, καταγράφεται στην κάμερα ο υψηλής συχνότητας ήχος ρουκέτας που πλησιάζει, μέχρι που η εκκωφαντική έκρηξη στο τέλος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για πυραυλική επίθεση. Τότε, εκείνος απομακρύνεται από την κάμερα για να καλυφθεί.

«Ήταν σοκαριστικό», θα δηλώσει σε επόμενη ζωντανή σύνδεση με το BBC, έχοντας μεταφερθεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο σούπερ μάρκετ μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής.

Φαίνεται ότι εκείνη τη στιγμή σημειώθηκαν τρεις μεγάλες επιθέσεις, οι οποίες πέρασαν πάνω από τα ραντάρ της Μολδαβίας. Έκτοτε, ακούγονται σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και οι επιθέσεις ανοίχτηκαν γεωγραφικά: επιθέσεις καταγράφονται από το πρωί στο Λβιβ, στον Δνείπερο, στο Χάρκοβο κ.α, βάσει των ανακοινώσεων στα ουκρανικά Μέσα, ενώ φαίνεται ότι πέρα από τηλεκατευθυνόμενα πυρομαχικά η «Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones», όπως κατήγγειλε ο Volodymyr Zelensky.

«Θέλουν να σπείρουν τον πανικό και το χάος», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βίντεο που ανάρτησε έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, «θέλουν να καταστρέψουν το σύστημα ενέργειας». Η μεθοδολογία από πλευράς της Ρωσίας παραμένει η ίδια: στόχος είναι οι εγκαταστάσεις, καθώς όσο αυξάνονται οι ζημίες σε δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, θερμότητας κοκ, στενεύει ο κριός.

«Διάφορα μέρη της πόλης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό μετά τη ρωσική επίθεση», όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λβιλ Andriy Sadovyi στην Guardian.

Επομένως, μετά τις μυστηριώδεις βλάβες του Nord Stream, άλλος ένας αγωγός (Druhzba) φαίνεται ότι καταστράφηκε, εξαφανίζοντας το όποιο (απίθανο) σενάριο ενεργοποίησής του για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται στην Ευρώπη.

Ίσως, αυτός να ήταν ο βασικός στόχος του Putin. Τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες ώρες στο Twitter δείχνουν το τραγικό αντίβαρο τέτοιων αποφάσεων σε καιρό πολέμου: προς το παρόν, οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει 5 νεκρούς, αλλά ο αριθμός θα ανέβει, δεδομένου ότι οι επιθέσεις έγιναν σε ώρα αιχμής. Αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 80 επιθέσεις σε όλη την έκταση της Ουκρανίας, από το πρωί.