iStock
LIFE

5 πρωινές συνήθειες για να γίνεις πιο παραγωγικός μέσα στην ημέρα

Λένε ότι αν κερδίσεις το πρωί, κερδίζεις και την ημέρα και η ακόλουθη ρουτίνα θα σε βοηθήσει να το κάνεις πράξη καθημερινά.

Όλοι έχουμε μία πρωινή ρουτίνα, κάποια πράγματα δηλαδή που κάνουμε μηχανικά, κάποιες αυτοματοποιημένες κινήσεις που έχουν γίνει συνήθεια με το που ανοίξουμε τα μάτια μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε ή δεν είμαστε πρωινοί τύποι. 

Για ορισμένους μπορεί να είναι το να πιουν δύο γουλιές καφέ, να κάνουν ένα ντους και να ντυθούν και για άλλους, να ξεκινήσουν την ημέρα τους περισσότερο δραστήρια και λιγότερα νωχελικά, με γυμναστική για παράδειγμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που είναι πιο ωφέλιμες από κάποιες άλλες για να ισχύει κυριολεκτικά αυτό που λέμε «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» ή το ότι «αν κερδίσεις το πρωί, κερδίζεις και την ημέρα». Κοινώς, το να ξεκινάς την ημέρα σου όμορφα και ενδυναμωτικά, ώστε να μπορείς να είσαι όσο πιο παραγωγικός γίνεται στη συνέχεια. 

Απόφυγε το snooze

Το κάνουμε σχεδόν όλοι: χτυπάει το ξυπνητήρι στο κινητό, πατάς το snooze/αναβολή, ξανακοιμάσαι για μερικά λεπτά μέχρι να χτυπήσει ξανά – ποιος δεν θέλει άλλωστε να κερδίσει μερικά λεπτά ύπνου παραπάνω.  

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, βασικά όχι εμείς, αλλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αυτή η κίνηση -να ξυπνάς και να ξανακοιμάσαι κάθε 5 ή 10 λεπτά- δεν σου προσφέρει καμία παραπάνω ξεκούραση στην πραγματικότητα. Πιο πολύ κουράζει τον οργανισμό και προκαλεί νευρικότητα και άγχος στη συνέχεια για να προλάβεις να κάνεις όλα όσα πρέπει για να φύγεις από το σπίτι.

Κάνε τις απαραίτητες προετοιμασίες

Από το να έχεις καταλήξει τι θα φορέσεις μέχρι να έχεις ετοιμάσει το μεσημεριανό σου γεύμα, η προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ είναι πάντα σωτήρια. Διευκολύνει τα πράγματα το πρωί, που καλώς ή κακώς οι περισσότεροι έχουμε περιορισμένη δύναμη θέλησης και ικανότητα λήψης αποφάσεων και ελαχιστοποιεί τον χρόνο που χρειάζεσαι για να φύγεις από το σπίτι. 

Φάε τον «βάτραχο»

Σύμφωνα με ένα διάσημο απόφθεγμα που αποδίδεται στον Mark Twain και αναφέρει ο Brian Tracy, συγγραφέας του βιβλίου Eat That Frog! 21 Great Ways To Stop Procrastinating And Get More Done In Less Time, όσον αφορά την πρωινή ρουτίνα που υιοθετούν οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι: «Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί είναι να φας έναν ζωντανό βάτραχο, μπορείς να περάσεις την ημέρα σου με την ικανοποίηση ότι αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που θα σου συμβεί όλη μέρα».

Ουσιαστικά, αυτό που εννοούσε ο Twain είναι ότι ο βάτραχος είναι η πιο σημαντική δουλεία που έχεις να κάνεις ή εκείνη που φοβάσαι περισσότερο ακριβώς επειδή είναι μεγάλη και έχει ιδιαίτερα βαρύτητα και στέκεται σαν ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σου. Αυτή που για όλους τους παραπάνω λόγους αναβάλεις.

Κάνε βαθιές ανάσες ή διαλογισμό

Κι όμως, ο διαλογισμός μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια με την καφεΐνη. Στο YouTube κυκλοφορούν πάρα πολλά χρήσιμα βίντεο, αλλά και πάρα πολλά ενδιαφέροντα apps που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό και να βρεις τι σου ταιριάζει καλύτερα. 

Κι αν ο διαλογισμός, τον δοκιμάσεις και δεν σου ταιριάξει, ακόμα και το να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες για μερικά λεπτά για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος με το που σηκωθείς από το κρεβάτι και να κάνεις μερικές διατάσεις, μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά για να ξυπνήσεις πιο γρήγορα. 

Μην προσπερνάς τα όνειρα

Κάθε βράδυ βλέπουμε όνειρα, αλλά οι περισσότεροι τα ξεχνάμε με το που ανοίγουμε τα μάτια μας. Κι όμως, πολλές από τις λύσεις που αναζητάμε μέσα στην ημέρα μπορεί να τις έχουμε ήδη ονειρευτεί. Όταν ονειρευόμαστε το υποσυνείδητο μας βρίσκει’’ λύσεις σε προβλήματα, σε άγχη, σε κακές σκέψεις, σε πράγματα που μας ταλαιπωρούν και ερχόμαστε σε επαφή και διαχειριζόμαστε μέσα στη μέρα. 

Φρόντισε να έχεις ένα σημειωματάριο στο κομοδίνο και με το που ξυπνάς να κρατάς κατευθείαν σημειώσεις για όσα μπορείς να θυμηθείς.