Alamy/Visualhellas.gr
LIFE

6 τρόποι για να είσαι πιο παραγωγικός

Στην έκτη θέση: Φρόντισε τον χώρο σου.

Το να είσαι παραγωγικός μόνο και μόνο για τα χρήματα είναι αρκετά ζόρικη υπόθεση για πολλούς. Καμιά φορά βέβαια, ακόμη και το να σηκωθείς από τον καναπέ μπορεί να μοιάζει με πρόκληση. Το ερώτημα είναι απλό: Πώς θα βρούμε το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να μη βαλτώσουμε;

Το να είμαστε παραγωγικοί μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την ευτυχία μας όμως λειτουργεί και αντίστροφα. «Η παραγωγικότητα τείνει να είναι υψηλότερη όταν είμαστε συγκεντρωμένοι, σε εγρήγορση και με κίνητρα για να ξεκινήσουμε την ημέρα», λέει η προπονήτρια διαχείρισης χρόνου Clare Evans στο GQ. «Μπορεί όμως να πέσει αρκετά δραματικά λόγω του άγχους, της κούρασης και όταν κατακλύζεται από τη δουλειά» αναφέρει επίσης για να δείξει ότι είναι αρκετοί παράγοντες που την επηρεάζουν.

Η Evans αναφέρει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος επηρεάζεται συνεχώς από παράγοντες όπως ο ελεύθερος χρόνος του, ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας, οι ασαφείς στόχοι και σκοποί, καθώς και η πανταχού παρούσα τεχνολογία και η θόλωση των ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Αλλά, παρόλο που δεν πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην παραγωγικότητα έναντι όλων των άλλων, η προπονήτρια πιστεύει ότι το αίσθημα μη παραγωγικότητας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία μας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων άγχους μας, ιδιαίτερα αν δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις προθεσμίες. Παρακάτω θα δεις μια πιθανή ρουτίνα που μπορείς να ακολουθήσεις κάθε φορά που σε πιάνει οκνηρία.

Γυμνάσου το πρωί

Μετά τα είκοσι χρόνια, η μυϊκή μάζα και λειτουργία μειώνονται. Οι σωματικά αδρανείς μπορούν να χάσουν 3-5 % της μυϊκής μάζας ανά δεκαετία, αλλά οι ασκήσεις με το σωματικό βάρος διεγείρουν το ενδοκρινικό σύστημα ώστε να παράγει βασικές ορμόνες δύναμης και να μειώσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στη μυϊκή φθορά. Ο Nick Grantham, συγγραφέας του βιβλίου The Strength And Conditioning Bible, λέει ότι μπορείς να απολαύσεις κέρδη δύναμης με αυτή την πεντάλεπτη πρωινή έκρηξη. «Διαλέξτε δύο με τρεις ασκήσεις για όλο το σώμα, όπως burpees, squats και press-ups. Στη συνέχεια, κάντε την καθεμία από αυτές για μια περίοδο πέντε λεπτών με διαλείμματα. Κάνοντας αυτή τη ρουτίνα το πρωί αυξάνεται ο μεταβολισμός, οπότε καίτε περαιτέρω θερμίδες ενώ καταναλώνετε το πρωινό σας».

Οραματίσου την επιτυχία

Ο οραματισμός, μέσω του οποίου κάνουμε νοερά πρόβα ένα θετικό αποτέλεσμα σε μια επακόλουθη σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς της ζωής. Ο Wayne Rooney συνήθιζε να ρωτάει τον υπεύθυνο εξοπλισμού ποιες κάλτσες θα χρησιμοποιούσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την επόμενη μέρα, ώστε να μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να σκοράρει με αυτές εκείνο το βράδυ. Το τι έκανε ο Michael Jordan προκειμένου να δώσει κίνητρα στον εαυτό του, μπορείς να το δεις στο The Last Dance.

Αυτό λοιπόν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε εργάσιμη ημέρα, όπως για μια παρουσίαση. Αφιέρωσε πέντε λεπτά το πρωί σκεπτόμενος το πώς θα ήθελες να πάνε τα πράγματα, πώς θα χειριστείς τα συναισθήματα άγχους, πώς θα απαντήσεις σε άβολες ερωτήσεις. Μέχρι τη στιγμή που θα παρουσιαστείς στο αφεντικό, θα αισθάνεσαι πολύ πιο σίγουρος. Προσοχή όμως, μη δώσεις περισσότερη ώρα σε αυτή τη διαδικασία, για να μην καείς στη σκέψη.

Κάνε περισσότερα διαλείμματα

Μπορεί να νομίζεις ότι το να βγάζεις ενέργεια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχεις κάτι, αλλά ξανασκέψου το. Το να παραμένεις συγκεντρωμένος για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι δύσκολο με τόσους πολλούς περισπασμούς γύρω σου. Η χρήση της τεχνικής Pomodoro είναι ιδανική. Σύμφωνα με αυτή πρέπει να εργαζόμαστε για 25 λεπτά, στη συνέχεια κάνουμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο. Το ιδανικό είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα μετά από την ολοκλήρωση της κάθε επί μέρους εργασίας μας και πριν ξεκινήσουμε την επόμενη. Καθαρίζουμε το κεφάλι μας και προχωράμε.

Δημιούργησε χρονοδιάγραμμα

Ακόμα κι αν νιώθεις ότι πρέπει να αφιερώσεις όλη την ημέρα σε μια συγκεκριμένη εργασία, στην πραγματικότητα είναι καλύτερο για την παραγωγικότητα αν συρρικνώνεις τη μέρα σου σε ένα καλεντάρι, αναθέτοντας συγκεκριμένες εργασίες σε κάθε μπλοκ. Έτσι, θα είσαι σε θέση να δεις πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο για κάθε εργασία στη λίστα σου και θα χρονοτριβείς λιγότερο όταν ξέρεις ότι έχεις διαθέσει χρόνο για μια εργασία.

Κοιμήσου καλά

Πιθανότατα αυτή η συμβουλή είναι μόνιμη σε κάθε υγιεινή λίστα, όμως είναι τόσο μα τόσο αληθινή. Ο καλός ύπνος θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ξεκούραστοι και πιο ενεργητικοί όλη τη μέρα. «Ο ύπνος βοηθά την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα γρήγορα και με ακρίβεια», λέει η ειδική στον ύπνο Lindsay Browning, ιδρύτρια του Trouble Sleeping, «ενώ ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να μας κάνει να παίρνουμε ρίσκα. Αν δεν είσαι σχολαστικός, δε σκέφτεσαι λογικά και παίρνεις περισσότερα ρίσκα, είναι πιο πιθανό να κάνεις λάθη». Αφού λοιπόν πήρες και τη γνώμη του ειδικού, να είσαι έτοιμος για έναν σωστό ύπνο από νωρίς απόψε.

Φρόντισε τον χώρο σου

Είτε εργάζεσαι, είτε καθαρίζεις, είτε απλώς προσπαθείς να διαγράψεις κάποια πράγματα από τη λίστα με τις δουλειές σου, το περιβάλλον σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά σου να είσαι παραγωγικός. «Η ακαταστασία, ψυχική και σωματική, μας βαραίνει», λέει η επαγγελματίας διοργανώτρια events, Stephanie Rough της The Organised Zone. Αν είσαι περιτριγυρισμένος από περισπασμούς, πώς είναι δυνατόν να συγκεντρωθείς;